mezőgazdaság

2021.06.22. 07:11

Kombájnokkal tesztelték az árpát Dél-Békésben

Bozsár Tamással, a Csabai Raktárszövetkezet telepvezetőjével tettünk körutat hétfőn délután, hogy megnézzük, zajlik-e már az őszi árpa aratása.

Ny. L.

202007014_Repce aratás_kombájn_traktor_mezőgazdaság_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

Kombájnokat ugyan láttunk a táblákban, de a legtöbb helyen egyelőre csak próbavágásokat végeztek, így Magyarbánhegyes, Csanádapáca és Medgyesbodzás határában is. Ebből azt állapították meg a szakemberek, hogy egy-két napot még várni kell a betakarítással, mert az elvártnál egyelőre magasabb a termés nedvességtartalma. Hozzátették, előfordulhat ugyanakkor, hogy egyes helyeken már „rendesen” aratnak, hiszen a megyében eltérőek a talajadottságok és az időjárási tényezők.

Mint azt dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnökétől megtudtuk, Békésben 22 500 hektárról takarítják be az őszi árpát. A minőséget nézve 65 százalékban jó, 25 százalékban közepes és 10 százalékban gyenge állapotúak az aratásra váró növények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában