őz

2021.06.22. 07:02

Ikergidák születtek a szarvasi állatparkban

Az idei esztendő az ikerellések éve a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában.

V. E.

A pettyes jövevények az állatház kifutójában jöttek világra

A korábban született ikermuflon­bárányok után ugyanis most ikerőzgidák is világra jöttek náluk – adták hírül vasárnap. Részletezték, június 9-én virradóra az állatpark őzkifutójában élő suta ikergidákat ellett, ami a természetben is gyakran előfordul. A gidák ivara eltérő, egyikük suta-, másikuk bakgida. A pettyes kis jövevények a kifutó állatházában jöttek világra, és jelenleg több helyen fekteti el őket a suta. Amíg anyjuk táplálkozik, a gidák a növényzet rejtekében, mozdulatlanul várják, hogy visszatérjen.

A pettyes jövevények az állatház kifutójában jöttek világra

Elárulták, a kicsik közel egy évig követik anyjukat, amíg önállóvá nem válnak. Jellegzetes sípoló hangjuk a természetben a közeledő szaporodási időszakban információt hordoz a bakok számára arról, hogy suta tartózkodik gidájával a közelben. Az őzek vemhességéről általában elmondták, hogy nagyon hosszú, 264 és 318 nap között változhat. A gidák pedig április és július között jönnek világra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában