védekezés

2021.06.20. 17:19

Így tarthatóak távol a meztelen betolakodók a kerttől

Továbbra is egyre több kárt okoznak a meztelen csigák a kertekben. A hívatlan kertlakók gyakorlatilag minden lágyszárú növényben kárt tesznek, egy kis odafigyeléssel azonban távol tarthatjuk őket a kertünktől.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Míg más kertlakók némi hasznot is hajtanak, a meztelen csiga számláján csak negatív dolgok sorjáznak: mindent összerág, ragacsos csíkot húz maga után. Ahogy a szakemberek mondják, fontosabb az eredményesség, mint a környezet tisztelete.

Ha a különböző csigaölőszerek nem használnak, több alternatív védekezési módszer is akad annak érdekében, hogy távol tartsuk, vagy ha már betolakodtak, akkor kiűzzük őket onnan.

Illusztráció: Shutterstock

Ilyennek számít, ha a növényeket reggel öntözik, és ezért a környezetük hamar felszárad. Vannak csigataszító növények is: ilyen a begónia, a fekete ribiszke vagy a paradicsom. Ezekből érdemes a csigajárta helyekre ültetni. Jó módszernek mondják, ha a védendő növényt a földön körbetekerjük vékony rézdróttal. Az is jó megoldás lehet, ha a csigák vonulási helyére grapefruit héjat teszünk, amelyet naponta ellenőrzünk, és az itt talált állatokat összegyűjtjük.

Megoldás lehet még a nedvességet elvonó anyagot (sót, kávét, égetett mészport, műtrágyát) teríteni a megvédendő terület köré.

Ha a csiga rámászik a kiszórt anyagra, az a talpából kivonja a nyálkát, nem tud csúszni, elpusztul. De nem kedvelik a sört sem.

A szerző felvételei

A legegyszerűbb védekezési módszer azonban a csigák rejtekhelyének feltárása, amely leggyakrabban valamilyen nedves, hűvös, védett hely lehet. Kisebb kertekben érdemes őket összegyűjteni valami alkalmas eszközzel, például nyeles lapátkával.

Könyörtelennek kell lenni, el kell pusztítani a befogott egyedeket, mert egy szezonban félezer utóddal gyarapítják a nemkívánatos kolóniát.

Megelőzésképpen mindig ügyeljünk a kert higiéniájára, rendszeresen távolítsuk el a kertből szemetet és a lehullott leveleket, illetve fűnyírás után azonnal gereblyézzünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában