Békés megye

2021.06.19. 15:29

Fűnyírás közben figyeljünk a gyep magasságára is!

Itt a nyár, bőven akad tennivaló a kertben. Néhány hasznos tanáccsal, tudnivalóval segít a kertészkedőknek Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.

Nyemcsok László

20210605 Békéscsaba Hankó János kertész locsol és permetez Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– Sajnos, idén nem lesz szükség a gyümölcsritkításra megyénkben – emelte ki az elnök. – Nagyon kevés kajszi- és őszibarack terem, mert a fagyok nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben. A növényvédelemre ettől függetlenül figyelni kell, hiszen a kórokozók akár el is pusztíthatják a fákat, az egyéb növényeket.

Hankó János kitért arra, a gyümölcs- és díszfákon is megjelentek a kártevők, így ajánlott az ellenük való védekezés /Fotók: Imre György/

A gombás betegségek ellen – varasodás, lisztharmat – fontos a védekezés, de a levéltetvek és molykártevők elleni hatékony védekezés is elengedhetetlen.

Sokan nem is gondolnák, hogy a levéltetvek nem csak károsítanak, hanem a vírusokat is terjesztik.

Hankó János kitért arra, már a díszfákon is megjelentek a különböző betegségek, így a védekezés ezeknél is ajánlott. A szőlőt sem hagyhatjuk ki, ugyanis a lisztharmat és a peronoszpóra is károsíthat. A permetezés mellett ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Minden növény – a gyümölcsfától a szőlőn át a gyepig – igényli a megfelelő mennyiségű vizet.

A permetezés mellett ne feledkezzünk meg az öntözésről sem!

– A zöldségesben a letermett retek és saláta helyére vethetünk céklát, babot, zellert vagy csemegekukoricát. Már fogyaszthatjuk a szamócát, a korai cseresznyét és meggyet. A díszkertekben – ha a hagymásaink szára elsárgult – levághatjuk és fel is szedhetjük a hagymákat, és elcsomagolva szellős helyen pihentethetjük szeptemberig – ecsetelte Hankó János.

– Az elvirágzott cserjéket levághatjuk, illetve az évelők virágzását kitolhatjuk, ha az elnyílt virágokat visszavágjuk.

A meleg beköszöntével ne vágjuk a füvet négy-öt centinél alacsonyabbra! Itt is fontos a rendszeres öntözés, és legalább havonta a tápanyag-utánpótlás. Persze, ez módosulhat, ha hosszabb hatóanyag-tartalmú tápanyagot használunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában