videóval

2021.06.22. 15:09

Elszabadult méhrajt kaptak lencsevégre Békéscsabán

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a méhek és darazsak jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem feldühíteni az állatokat. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el.

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt azok a rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.

A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a tűzoltók alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel és darazsakkal összefüggő beavatkozást.

Egyik olvasónk kislánya egy elszabadult, veszélyes méhrajt videózott Békéscsabán, a Gyóni Géza utcában.

Videó: Fazekas Klára

A rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet elkerülni, ha nem fenyegetjük a fészkük biztonságát, és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjunk szakembert!

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket! Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A méhek csak akkor támadnak, ha veszély fenyegeti őket /Illusztráció: Shutterstock/

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet.

A szakemberek elérhetőségéért KATTINTSON IDE!

Ezek is érdekelhetik