Koronavírus Békésben

2021.05.15. 15:23

Újra kinyitották kapuikat a kulturális intézmények

Hosszú várakozás után szombaton végre újranyithattak az ország közművelődési intézményei. Mindezt egy nyitóprogram-sorozat keretében tették, amelyhez csatlakozott többek között a Csabagyöngye Kulturális Központ, a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ és az orosházi Petőfi Művelődési Központ is.

Hírlap-összeállítás

A „Nyitunk” – Országos Közművelődési Nyitóprogram-sorozat egy élő videó üzenettel kezdődött szombat délelőtt, amelyben Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszöntötték Lakitelekről a velük együtt ünneplőket.

Lezsák Sándor, a Népfőiskola alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, mondhatni másfél év kihagyás után már nem ugyanazokat a kapukat nyitják ki országszerte, mint amelyek bezárultak a vírus miatt. Ugyanis a pandémiás időszak gyötrelmétől felvértezve gondoljuk most át újra és újra, hogy mi is a feladatunk. Az ország népművelődési intézményeinek tagjai felé pedig az az üzenete, hogy készítsenek álomtervet, azt igyekezzenek megvalósítani, hogy a kultúra ismét a mindennapok része lehessen.

Fekete Péter beszédében elhangzott, ez a hét a kulturális ágazat minden intézménye számára egy igazi ünnep. Így a múzeumoknak, könyvtáraknak és minden közművelődési intézménynek, melyek hosszú hónapok óta vártak arra, hogy működésük lényegi elemét, a látogatókat és a közösséget újra falakon belül üdvözöljék. Hiszen az utóbbi időben csupán online találkozhattak, amit ugyan leleményesen megoldottak, mégsem helyettesítette igazán a személyes programokat.

Fekete Péter az élő közvetítésben elmondta, hogy védettségi igazolvánnyal akár a maszkunkat is levehetjük a kulturális intézményekben

Závogyán Magdolna megnyitóbeszédében elhangzott, az elmúlt több, mint fél év alatt a pandémia ellenére és okán is átgondolt, és a helyzet által megkövetelt kreativitásra volt szüksége a közművelődési intézményeknek. Büszke arra, hogy ez idő alatta a Nemzeti Művelődési Intézet nem csupán meg tudta tartani a kapcsolatát az ország 3105 településén működő intézményeivel és a Kárpát-medencei magyarság közművelődési közösségeivel, hanem el is tudta indítani az együttműködéseket. Hiányoztak azonban a közösségi tevékenységek, amik most nagy örömünkre újra indulhatnak.

A helyszínen Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, végre újraindul az kulturális élet, ami a tavaly nyári időszakot leszámítva lassan másfél éve hiányzott nekünk. Véleménye szerint, amennyiben jól tesszük a dolgunkat, úgy hamarosan ugyanúgy élhetünk, mint a pandémia előtt. A legfontosabb azonban most, hogy újra találkozhatunk és együtt élhetjük meg többek között a kultúra adta pillanatokat is.

Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója /Fotó: Imre György/

Végül Varga Tamás alpolgármester elmondta, az újranyitás napja egyben a Csabagyöngye újabb születésnapja is. Hozzátette, az épületbe belépve öröm volt számára újra látni a benne zajló életet, hogy minden szinten zajlik valami. Ezt törte meg ugyanis a tavaly márciusban Magyarországra is betörő koronavírus-járvány.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő /Fotó: Imre György/

A beszédek után az Alföld Quartet műsorát élvezhette a közönség, majd az országos Agóra roll-up kiállítás megnyitója következett, ahol Szente Béla mondta el gondolatait a magyarországi Agórák hálózatának működéséről.

Varga Tamás alpolgármester /Fotó: Imre György/

Az akcióhoz csatlakozva Gyulán is szimbolikusan megnyitotta kapuit az Erkel Ferenc Művelődési Központ szombaton délelőtt. A program 9 órakor kezdődött, amikor Patyi Zoltán és zenekara a művelődési központtól indulva, majd oda érkezve vissza, egy lovaskocsin zenélt.

Gyulán egy lovaskocsin szólt a zene Fotó: Lehoczky Péter

A művelődési központban tartott megnyitón dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a szombati nap ünnep volt. – Néha a sors úgy írja az életünket, hogy olyan események is ünneppé emelkednek, amelyek korábban természetesnek számítottak – hangsúlyozta. – A világjárvány úgy írta át az életünket, hogy a művelődési intézményeknek sokáig zárva kellett tartaniuk. A nyitás kapcsán kitért arra, hogy már több mint 4,5 millióan kaptak oltást, és a harmadik hullám idején most a legalacsonyabb a koronavírussal kezelt betegek száma a gyulai kórházban.

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a nyitással felébredhetett Csipkerózsika-álmából Gyula, a kultúra magyar városa. Mint kifejtette, Gyulát pezsgő kulturális élet jellemzi, de az elmúlt hónapokban nélkülözni kellett azokat az eseményeket, amelyek a személyes jelenléten keresztül adnak feledhetetlen élményt. Kiemelte, hogy az agórahálózatot bemutató rollup-kiállításon 12 megyei jogú város mellett Mosonmagyaróvár és Gyula intézményei láthatók.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester /Fotó: Lehoczky Péter/

Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy az elmúlt időszakban 22, a város kulturális életének jövőjéről szóló, minden nemzedéket érintő pályázatot készítettek el. Mint mondta, több mint negyven közösség, civil szervezet, így 1600 ember tevékenykedhet újra az intézményben, illetve a közeli Vigadóban a nyitásnak köszönhetően.

Orosházán is újraindul a kulturális élet

Orosházán, a Petőfi művelődési központ homlokzatán is hirdetik: nyitnak és készülnek a rendezvénytervek, legyen szó közösségépítő kisebb programokról vagy több száz fős nagyrendezvényről. Elsőként, május végén az ExperiDance társulata érkezik a városba.

– Türelemmel, megfontoltan, a biztonságos működést előtérbe helyezve – így összegezte a fokozatos újranyitást az ügyvezető, Lajti Tímea. Kiemelte: a tervezett és immár gyakran újratervezett rendezvények mellett a művészeti csoportok, a klubok, a hobbikörök vezetőivel folyamatosak az egyeztetések a foglalkozások újraindításáról. Az első nagyrendezvény a járvány miatt több korábbi időpontra is betervezett ExperiDance-produkció lesz, amit a sportcsarnokban tartanak május 28-án este. A rendezvényen csak érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő 18 éven aluliak vehetnek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában