videóval

2021.05.05. 11:29

Szünet nélkül hömpölyög a kerékpáros tömeg a csabai sétálóutcán

Másfélszeresére növekedett az elmúlt időben a kerékpárutak hossza a megyeszékhelyen. Emellett a vidéki Magyarország kerékpáros főutcájának nevezték a békéscsabai Andrássy utat a szaktárca közleményében. A közútkezelő tavaly egy sétálóutcai mérőponton három nap alatt több mint 13 ezer biciklist számolt. A hírportálunknak nyilatkozó bringások elmondták, sűrűn megfordulnak az Andrássy úton, gyakran pattannak nyeregbe, és szerintük megfelelően kiépített Békéscsabán a kerékpárút-hálózat.

Licska Balázs

20210504 Békéscsaba Kerékpárút az Andrássy utcában fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly júliustól októberig végzett kézi forgalomszámlálást 106 helyszínen, köztük a békéscsabai sétálóutcán. Egy-egy nyári hétköznapon és hétvégén, majd egy őszi hétköznapon napi 15 órában, reggel 6-tól este 9-ig, óránkénti lebontásban rögzítették az elhaladó kerékpárosok számát.

Három nap alatt több mint 13 ezer kerékpárost számoltak össze tavaly a békéscsabai Andrássy úton /Fotók: Bencsik Ádám/

Az egyes mérőpontokat vizsgálva a vidéki Magyarország kerékpáros főutcájának a békéscsabai Andrássy út tűnik, ahol három nap alatt 13 ezer 459 biciklistát számoltak meg. A sétálóutca megelőzte a szegedi Oskola utcát és a debreceni Kossuth teret.

Bár nem volt piaci nap, ráadásul nem is a reggeli vagy délutáni, munkába vagy hazafelé indulós órákban jártunk, kedden délelőtt is szünet nélkül hömpölygött a biciklis tömeg az Andrássy úton. A tapasztalat szerint a kerékpárosok többsége betartja a szabályokat, és a sárga csíkok között teker. Előfordul, hogy szükség van a csengőre, és hogy az értetlenkedők felé lendül a kar. A járókelők meg szedik a lábukat, ha átmennek a sétálóutca egyik oldaláról a másikra – nehogy elüssék őket, főleg, ha nem bringás, hanem kismotoros robog a bicikliúton.

Videó: Gál Csaba

Győri Nikolett a kerékpárját tolta a Jókai színház előtt, miközben kislánya, Anna szaladgált körülötte. Elmondta, valóban forgalmas az Andrássy út, ahol szerinte sokan fittyet hánynak a szabályokra.

Úgy véli, a probléma megoldását nagyban segítené, ha a mostaninál is egyértelműbben jeleznék, hol közlekedhetnek a biciklisek és hol a gyalogosok, mert sok járókelő keresztezi rendszeresen a kerékpárutat. Ő elég sokat biciklizik, főleg akkor, ha kedvező az időjárás.

Naponta nagyjából 15 kilométert teker Beliczay Rudolf. Egy cégnél ügyintézőként dolgozik, sokszor megfordul a víz- és gázszolgáltató ügyfélszolgálatain, a földhivatalban, az ügyvédeknél, és ezeket a helyeket biciklivel keresi fel. Az Andrássy út mellett rendszeresen megfordul a Gyulai úti és a Lencsési úti kerékpárúton, és szerinte jól kiépített a bicikliút-hálózat a városban. Szeret biciklizni, ha pedig esik az eső, esernyőt tart maga fölé és lassabban halad.

Beliczay Rudolf ügyintézőként sokat jár az Andrássy úton

Az egyik Andrássy úti bolt előtt tette le kétkerekűjét Mester Józsefné, aki meglehetősen sűrűn, heti két-három alkalommal biztosan megfordul a sétálóutcán. Másfelé is rendszeresen teker, Gyula, Békés, Telekgerendás irányába, és szerinte megfelelőek a bicikliutak a megyeszékhelyen. Bízik abban, hogy a Dobozi úti szakaszt is minél hamarabb korszerűsítik. Tavasztól őszig a biciklit részesíti előnyben, télen inkább gyalogol, ha pedig cipekedni kell, akkor autóba ül.

Sinka Ferencné szerint kell a mozgás, hogy fitt maradjon

A boltok és az ügyek intézése miatt szinte naponta megfordul az Andrássy úton Sinka Ferencné, aki napi nyolc-tíz kilométert teker, mivel a Lencsési lakótelep végén lakik. Ám nemcsak ekkor, hanem szabadidejében is rendszeresen pattan nyeregbe, például a futófolyosón keresztül célba veszi Pósteleket, ezért örül, hogy nemrég azt a szakaszt is felújították. Évtizedeket húzott le a kereskedelemben, sokat állt, úgy véli, kell a mozgás ahhoz, hogy még sokáig fitten tartsa magát.

Folyamatosan építik és korszerűsítik a bicikliutakat Békéscsabán, most is városszerte zajlanak munkálatok. Hanó Miklós alpolgármester kiemelte, az elmúlt évek beruházásainak eredményeként másfélszeresére növelték a kerékpárforgalmi létesítmények hosszát, Opauszki Zoltán tanácsnok pedig arról beszélt, hogy hazánk egyik leginkább kerékpáros városa Békéscsaba.

Hanó Miklós alpolgármester kifejtette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztései közül hétben szerepeltek kerékpárforgalmi létesítmények. Hat megvalósult, egy pedig folyamatban van, ennek részeként többek között utat építenek az Építők útjánál, és összekötik a Kétegyházi utat a Lencsési lakóteleppel, pontosabban a Csányi utcával.

A hét projektre összesen 4,9 milliárd forint támogatást kapott Békéscsaba. Ezek azonban komplex, összetett fejlesztések voltak. Tehát nemcsak bicikliutakat építettek, hanem rendbe tettek területeket, vízelvezető csatornákat építettek, fejlesztették a közvilágítást, utakat is felújítottak.

Sorolta, hogy a beruházások a város minden szegletét érintették: a Bánát, a Tessedik, a Vozárik, a Szemere, az Arany János, az Erkel, a Bethlen, a Révai utcákat; a Gyulai utat és a Körte sort; a Magyar utcát, a Lencsési utat, a Corvin utcát, a Dózsa György utat; a Pataky László és a Franklin utcákat; a Szarvasi utat, az Ipari utat, a Tevan Andor, a Szabolcs, a Szerdahelyi, a Kazinczy és az Illésházi utcákat; a Berényi utat, a Baross utcát és a Szeberényi teret.

A megépült bicikliútnak köszönhetően immár a Szarvasi úti felüljárón is biztonságos körülmények között tekerhetnek a kerékpárosok. Jelenleg is folyamatos a bicikliutak korszerűsítése /Fotó: B. Á./

Békéscsabán a TOP-os projektek kezdetéig 57,68 kilométer kerékpárforgalmi létesítmény valósult meg, és a hét projekt révén további 23,28 kilométer jött és jön létre. Azaz a TOP-os beruházások révén az addigi hálózat hossza csaknem másfélszeresére növekszik­.

Hangsúlyozta: egyrészt azért fontosak ezek a projektek, mert biztonságosabbá válik a biciklis közlekedés, hiszen a csomópontokban zebrákat, kerékpáros átvezetéseket szintén kialakítottak. Másrészt a város gazdasági területei könnyebben megközelíthetőkké válnak, ami segíti a vállalkozásokat és a munkavállalókat egyaránt. Harmadrészt többen pattanhatnak nyeregbe, és így mérsékelhetik a levegő szennyezettségét és a zajterhelést.

Hanó Miklós alpolgármester elmondta: a Modern Városok Program részeként is zajlik olyan infrastruktúra-­fejlesztés, amellyel segítik a vállalkozásokat és a dolgozóikat. Korszerűsítik Gerla és Mezőmegyer felé a bicikliutakat, valamint kerékpárutat építenek­ az állami iparterület felé.

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka ismertette a projekt részleteit. Elmondta: újra elindultak a munkálatok a Dobozi úton, a kanyartól a Gém utcáig. A Berényi úti kerékpárút korszerűsítése a Széna utca és a mezőmegyeri aluljáró között szinte teljesen véget ért.

Emellett három szakasz előkészítése zajlik, amelyek a 44-es és 47-es közötti állami iparterület megközelítését célozzák, ezeket 2022 végéig kell megépíteni. Egyrészt lesz egy szakasz a Berényi úttól a Mokry utcán keresztül a vasúttal párhuzamosan az iparterületig, másrészt a mezőmegyeri aluljárótól szintén a vasúttal párhuzamosan az iparterületig. Harmadrészt 700 méteren bicikliút épül a volt delta vágánynyomvonalán a Szarvasi úttól a Mokry utcáig.

Pihenőhelyeket is kialakítanak

Opauszki Zoltán hangsúlyozta, a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó, Modern Városok Program keretében megvalósuló projekt során is számos helyen újítanak fel, építenek bicikliutat, több helyen a végükhöz közelednek a munkálatok.

A beruházás érinti például a Bartók Béla utat, a Temető sort, a Kétegyházi utat, a Kígyósi utat, a Kerekegyházi utat, az Élővíz-csatorna mentén a Körte sor és Vesze között, Gerlát és Pósteleket, illetve összekötik Gerlát és Pósteleket. Elmondta: a biciklisek érdekében pihenőhelyeket egyaránt kialakítanak, Gerlán, Pósteleken és a Munkácsy Emlékháznál, a bányatavaknál madárles, a pósteleki volt autósmozinál pumpapálya épül.

Több szakasz esetében kiegészítő forrást igényelt az önkormányzat: ilyen például a Ligeti sor, illetve a bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig vezető rész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában