polgármesteri kérésre

2021.05.04. 06:55

Illegális hulladéklerakót számoltak fel Békésen

Hatalmas illegális hulladéklerakót számoltak fel a napokban Békésen, a Szabadkai utcában. Mintegy 50 tonna, vagyis közel 50 ezer kiló szemetet szállítottak el az érintett területről Kálmán Tibor polgármester kérésére.

Papp Gábor

Fotó: Janos Gazso

– Polgármesterként és a körzet önkormányzati képviselőjeként is nagyon fontosnak tartottam, hogy a Szabadkai utcai részen összegyűlt, már-már ipari mennyiségű szeméthalmot eltávolítsuk. Ez a megmozdulás is fontos eleme volt annak a küzdelemnek, amelyet városszerte folytatunk a hulladékhelyzet javítása érdekében – nyilatkozta hírportálunknak Kálmán Tibor.

Kálmán Tibor személyesen is felügyelte a szeméthegy elszállítását /Fotók: Gazsó János/

A részletekről Békés polgármestere elmondta,

az érintett üres városi telken mintegy 50 tonna illegálisan lerakott kommunális hulladék csúfította a környezetet, amelyet több napon át szedtek össze, majd szállítottak a szakemberek az elhelyezésre kijelölt békéscsabai telepre­.

– Nagyon megdöbbentő, hogy kommunális hulladékot halmoztak itt fel a közelben és a távolabb élők – tette hozzá a városvezető. – Olyan szemetet tettek ki az említett településrészen, amelyeket a saját kukájukba is elhelyezhettek volna. Mind a mennyiség, mind az összegyűléséhez szükséges időtartam komoly üzenetet hordoz mind a városvezetés, mind az érintettek számára.

Kálmán Tibor megerősítette, több módon is felveszik a küzdelmet az illegális hul­ladéklerakással szemben. Segítik a védekezést és a megelőzést a térfigyelő kamerák, illetve a jövőben elrettentő mértékű bírságot is kiszabhatnak arra, aki nem tiszteli a lakókörnyezetet.

– Minden eszközzel azon leszünk, hogy az illegális lerakókat felszámoljuk, a szabályszegőket kiszűrjük – folytatta a gondolatot. – Sajnos általános tapasztalat, hogy ahol megjelenik egy nagyobb szemétkupac, annak hamarosan lesz párja is, és így viszonylag gyorsan kialakul a hulladékhalom. Ennek elejét kell vennünk, már csak azért is, mert gyakran olyan lakók környezetében történik ez, akik a saját telküket karbantartják. Mindezzel párhuzamosan dolgozunk azon, hogy a városban megoldott legyen a különféle veszélyes hulladékok elhelyezése is, ám amíg a jelenleg rendkívül elterjedt illegális hulladékelhelyezés nem szűnik meg, az erre fordítható forrásokat a mostanihoz hasonló munkálatok emésztik fel. Ez jelen esetben már a munka lezárulta előtt meghaladta a 2 millió forintot a Szabadkai utcai lerakat kapcsán. Ahogy azt több fórumon is elmondtam, nagymértékben számítok a lakosság együttműködésére, jelzéseire az egész várost sújtó probléma megoldásában. Kálmán Tibor elmondta, együttműködnek a rendőrséggel és a polgárőrséggel is, de a helyzet nem egyszerű, mert nem lehet 24 órában őrizni minden területet, és megtörténhet, hogy a tilosban járók kifigyelik, meddig járőröznek az adott helyen, és utána rakják le a szemetüket.

Visszatérve a Szabadkai utcai részre, Kálmán Tibor hangsúlyozta, az érintett területet hamarosan teljes egészében kerítéssel veszik körbe, és bíznak abban, hogy ez is segít abban, hogy ne dobáljon oda senki semmit. Emellett más eszközökkel is figyelnek majd, hogy a probléma megoldódjon.

Térfigyelő kamerákat telepítenek

A város igyekszik mindent megtenni a szemétkérdések orvosolása érdekében. Az önkormányzat a közelmúltban 5 millió forintot nyert térfigyelő kamerák beszerzésére és kihelyezésére. Az eszközök a város négy területén, a Malomasszonykertben, a Gőzmalom soron, a Csallóközi utcában, illetve Dánfokon szolgálják majd a megelőzést és a felderítést.

Az önkormányzat egyébként saját forrásból már több helyre is telepített térfigyelő kamerákat, például a Malomasszonykertbe. A kihelyezett kamera megfelelő prevenciós hatással bír. Az elnyert támogatásnak köszönhetően tovább korszerűsítik a rendszert, még az eddiginél is nagyobb területet figyelhetnek az eszközök.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/terfigyelo-kamerakkal-erik-tetten-az-illegalis-lerakokat-bekesen-3848890/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában