látványosság

2021.05.11. 17:29

Már építik a japánkertet Gyulán

Az előkészítő munkákkal és 26 tonnányi szikla, kő és kavics Gyulára szállításával megkezdődött a térségi szinten is különlegességnek számító japánkert építése a napokban a fürdővárosban. A mintegy 20 millió forintos fejlesztés részeként a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár udvarán alakítják ki a látványosságot.

Papp Gábor

20210511 Gyula Japánkert épül a könyvtár udvarában a képen dr Bartóki László elnök fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A japánkert a minket körülvevő természet lekicsinyített képe. A japánkert vázát sziklák, kövek, kavicsok adják. Egy-egy nagyobb kő vagy szikla a hegyet, a hegyeket jelképezi, a kisebbek a dombokat, míg például a kavicsok gyakran a vizet szimbolizálják – mondta el érdeklődésünkre a helyszínen dr. Bartóki László.

A Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke kiemelte, hogy

a valódi víz is megjelenik az ilyen kertekben, Gyulán egy csobogó formájában láthatják majd az érdeklődők.

Mint megtudtuk, a japánkerteknek több fajtája van, de mindegyikben közös, hogy szigorú szabályok szerint, szabályos elrendezést követnek. A gyulai látványosság a tea- és a sétáló kert sajátos ötvözete lesz. A japánkertekben a növények általában örökzöldek, fenyőfélék, kevés virágzó növény található ott, kivételt képeznek például az íriszek vagy a rhododendronok. Előbbiből Gyulára is telepítenek majd. Ugyancsak hangsúlyos a bambuszok megjelenése, ami ugyancsak fontos szerepet kap majd a fürdővárosi attrakció kialakítása során. Két-három korosabb fát is elültetnek majd, így japán cseresznyét és japán juhart is.

Dr. Bartóki László: a japánkert a minket körülvevő természet lekicsinyített képe /Fotók: Bencsik Ádám/

Dr. Bartóki László kérdésünkre kifejtette, a fejlesztés helyszínéül szolgáló kertben, illetve udvarban már kijelölték a száraz patak, valamint az azt körbefutó ösvény helyét. Előbbi 20-30 centiméterrel a földbe süllyesztve fut majd, és fehér kövek fogják borítani, ami a vizet jelképezi. A kitermelt föld segítségével az ösvény pedig körülbelül fél méterrel lesz ennél magasabban, és szürke kaviccsal fedik majd le.

Ahol a patak és az ösvény keresztezi egymást, kis gránit hidakat alakítanak ki.

A hangulatot és rekreációt emellett kőlámpások és az említett élővizes csobogó egyaránt szolgálja majd. Ez utóbbit szintén egy kis híd fogja összekötni a száraz patakkal. A kertet a jellegzetes japán kapun, a toriin keresztül közelíthetik meg majd az érdeklődők.

A Japánkert Barátok Köre Egyesület elnöke elmondta, a sziklák, kavicsok, kövek ezen a héten megérkeznek majd a könyvtár udvarára. Jövő héten Gyulára utazik Dani Zoltán kertépítő mérnök, a japánkertek egyik legnagyobb hazai szaktekintélye, amivel párhuzamosan elkezdődik a terület rendezése, és még inkább felgyorsulnak majd az események.

A száraz patakot fehér kövek borítják majd

Dr. Bartóki László kiemelte, az Eurokonzorcium Speciál Transzport Zrt. mint generálkivitelező végzi majd a konkrét munkálatokat. Ennek kapcsán hangsúlyozta, a teljes fejlesztés során törekszenek arra, hogy minél több helyi szakember vonjanak be a munkába – legyen szó a generálkivitelezésről, az öntözőrendszerről vagy éppen a villanyszerelésről.

Huszonhat tonna szikla és kő érkezett

A Japánkert Barátok Köre Egyesület tizenhárom évvel ezelőtt alakult, és már a kezdetektől törekedtek arra, hogy bemutassák a japánkertek szépségét. Hosszas keresést követően úgy döntöttek, hogy a könyvtár udvarán építik meg. A civil szervezet munkáját dicséri az éveken át mindig felállított adventi koszorú is a belvárosi körforgalomnál.

Dr. Bartóki László elmondta, a múlt héten jártak Dunabogdányban, ahonnan 26 tonna, vagyis 26 ezer kiló sziklát, követ és kavicsot szereztek be a fejlesztéshez. Ezek között megtalálhatók 600 és 1000 kiló közötti darabok. Ahogy korábban említettük, ezek szimbolizálják majd a hegyeket, a kisebb 100-200 kilós kövek pedig a dombokat fogják jelképezni.

A beruházás Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében futó, úgynevezett CLLD pályázat keretében mintegy 20 millió forintból valósulhat meg a mintegy 30-szor 50 méteres területen. A japánkert a tervek szerint július végére készülhet el, és a könyvtár üzemeltetés idejében lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában