madarak és fák napja

2021.05.21. 07:24

Májusfát állítottak a méhkerékiek közösségének

A közösségről, az értékekről szólt az elmúlt hét Méhkeréken – ismertette Tát Margit polgármester, hogy szinte mindennap várták valamilyen apró rendezvénnyel, különlegességgel a helyieket.

L. B.

20210518 Méhkerék Májusfát állítottak. Képen: Tát Margit polgármester Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

A madarak és fák napja alkalmából egy-egy körtefát ajándékozott az önkormányzat minden tavaly született gyermek családjának, amit saját kertjükben ültethettek el. Tát Margit szerint az akció a visszajelzések alapján nagy sikert aratott, és a facsemeték a kicsikkel együtt növekedhetnek. A hagyomány szerint a fiúk állították a lányoknak a májusfát, most azonban úgy döntöttek, a polgármesteri hivatal előtt a falu közösségének állítanak egyet. A település több pontján kihelyeztek szalagokat, és azt várták a helyiektől: írják rájuk, hogy miért jó méhkerékinek lenni, hogy mit jelent nekik Méhkerék – a színes szalagokat pedig felkötötték a májusfára.

Színes szalagok díszítik a májusfát, mutatta Tát Margit /A szerző felvétele/

Tát Margit polgármester kiemelte: rengeteg szalag került a májusfára, a rajtuk levő üzenetek pedig tükrözik a szeretetet. Hozzáfűzte: büszke minderre méhkerékiként, nem csak polgármesterként; és aláhúzta, az ehhez hasonló üzenetekért érdemes dolgozni.

Elmondta: egykor komoly hagyománya volt a faluban az úgynevezett kikiabálásnak, hogy különféle eseményeken, táncházakban az emberek kikiabálták örömüket, bánatukat, és bár ezek sok esetben viccesek voltak, komoly mondanivalóval, tartalommal egyaránt bírtak. Ezt a tradíciót igyekeztek feléleszteni. Az összegyűjtött kikiabálós versek megjelentek egy könyvben, és azokat kisfilmekben felmondták a helyi általános iskolások, a videókat pedig feltették a közösségi portálra.

Tát Margit polgármester ismertette: egy felhívást is közzétettek, és olyan recepteket kezdtek gyűjteni, amelyek a gyermekkort elevenítik fel, a boldogságot jelentik. Ebben nemcsak a helyiek, hanem az elszármazott méhkerékiek segítségét egyaránt kérték. A tervek szerint a beérkező receptekből megjelentetnek egy füzetet. Zárszóként kiemelte: az önkormányzat által szervezett hétnek – amit az országos programsorozathoz hasonlóan Közösségek Hetének kereszteltek – nagy sikere volt, még inkább egybeforrt a méhkerékiek közössége, így megéri folytatni a jövőben is a hasonló akciókat, rendezvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában