békés megye - galériákkal

2021.05.03. 11:29

Magyar írásbelivel kezdődtek meg az érettségi vizsgák

Hétfőn a magyarral megkezdődtek az érettségi vizsgák, ezúttal – bizonyos kivételektől eltekintve – csak írásbelik lesznek. Kedden matematikából, szerdán pedig történelemből adnak számot tudásukról a végzősök. A koronavírus-járvány miatt külön szabályok vannak érvényben.

L.B.

20210503 Békéscsaba Elkezdődtek az érettségik fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Tálas Csaba, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, az intézményben hat végzős osztály van. A fiatalok rendben, 7.45 és 8.30 között folyamatosan érkeztek, majd elfoglalták a helyeiket. Érdekességként megosztotta: senki sem maradt otthon, pedig minden évben van egy-két hiányzó betegség miatt. Egyrészt a járvány miatt, valamint azért, hogy ne zavarhassák egymást a tanulók, egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó foglalhatott helyet. Mivel az elmúlt egy évben megszokhatták, azt kérték a gyerekektől, hogy végig legyen rajtuk a maszk, és például a közös használatú helyesírási szótárt csak kesztyűben lapozgathatták.

Az online oktatás feladta a leckét

Az online oktatás feladta leckét, de a körülményekhez képest a lehető legjobban felkészültek a magyar érettségire – mondta a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium három végzőse. Ilyés Daniella, Gál Patrik és Jepure Blanka a vizsga előtt hozzátették, egyáltalán nem tartanak a magyartól, mint fogalmaztak, ebben az egyben biztosak. Továbbtanulásnál egyébként vélhetően nem számít majd nekik az eredmény. Daniella és Blanka a Budapesti Corvinus Egyetemen folytatná, közgazdász és nemzetközi tanulmányok szakon, Patrik pedig a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen, molekuláris genetikusnak készül.

A békéscsabai Tóth Vilmosnak viszont nagyon is számít a felvételinél a magyar, no meg a történelem. Egykori gészisként korábban érettségizett, most pedig ismétlő vizsgát tett és tesz: magyarból közép-, történelemből pedig emelt szinten, ezért várakozott hétfőn reggel a Belvárosi iskola előtt. Elmondta: Szegeden folytatná a tanulmányait, magyar- és történelemtanárnak készül.

A vizsga ideje alatt levehették a maszkot

A diákok a tudás mellett a szokásossal vértezték fel magukat: ásványvízzel, kávéval, energiaitallal, valamint sok-sok tollal. Brazda Zsolt, a Belvár igazgatóhelyettese elmondta: kaptak egy útmutatást a szaktárcától, hogyan kell lebonyolítani a járvány miatt az érettségiket. A felügyelő tanároknak végig kell viselniük a maszkot, a diákok viszont a vizsga ideje alatt azt levehetik, ugyanakkor a közösségi terekben, a folyosókon hordaniuk kell. A két végzős osztályt nem a főbejáraton és nem is egyszerre engedték be, az egyik csapatot 8.10-re, a másikat pedig 8.20-ra hívták.

Kisfilmekkel búcsúztatták a diákokat

Két filmmel lepték meg a békéscsabai Andrássy Gyula gimnáziumban a végzős diákokat: egy szerenáddal, valamint egy búcsúztatóval a ballagás apropóján. A videókat az elmúlt hétvégén feltöltötték az intézmény Facebook oldalára is, és így azokat bárki megnézheti.

Szabó László igazgató elmondta: hagyomány az iskolában, hogy a ballagási ünnepség előtt a végzős diákok „éjjeli zenéje” után a tanárok is énekelnek, szerenádot adnak a tanítványaiknak, megtisztelve őket, megköszönve az együtt-tanulást. Sötétedés után gyertyával a kezükben az aula lépcsőjén együtt, kórusban énekelnek. Az egyik fő dal Koncz Zsuzsától a Ha én rózsa volnék című szám, ezzel a mély gondolatiság mellett a néhai Rózsára is emlékeztetnek és emlékeznek.

A szerenádos hagyományt nem kívánták elhagyni most, a járvány ellenére sem, ezért készítettek kisfilmet, amiben éneket hallanak és gyertyákat látnak az andrássysok – valamint maszkot viselő tanárokat. Szabó László kiemelte, a maszk viselése mást is üzen: tisztelem és becsülöm a másikat.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/orszag-vilag/percrol-percre-a-magyar-erettsegirol-3918589/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában