a hét embere

2021.05.17. 06:55

Fontosnak érzi a kicsik közelségét a csabai Bogár Éva

– Fontos, hogy szép és otthonos legyen, de a munkatársak határozzák meg, hogy milyen egy bölcsőde – mondta Bogár Éva, aki közel húsz éve vezeti a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézményt, amely a bölcsődék működtetése mellett több egészségügyi feladatot is ellát. Nemrég érdemelte ki a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést a szakember, akit hírportálunk a hét emberének választott.

Licska Balázs

20210512 Békéscsaba Bogár Éva, Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény intézményvezetője Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Emlékszik, hogy milyen volt a nyolcvanas években a 2. és 4. számú bölcsőde, ahol kezdte pályafutását?

– Hogyne! Bár Csorváson születtem egy nagyon dolgos családba, ahol értékként szerepelt a munka, a középiskolát Békéscsabán végeztem. Ugyan szándékoztam továbbtanulni, a munka világa kezdődött el számomra. Akkor a bölcsőde az egészségügy területéhez tartozott, és a végzettségemnek megfelelő helyre kerültem. Mondhatni, segédgondozónőként mindent kipróbáltam. Voltam lényegében mosónő, konyhalány, takarítottam, de nem volt ez idegen számomra. Azért választottam ezt a pályát, mert mindig is szerettem gyerekekkel foglalkozni, otthon is volt három kisebb testvérem. De a kezdetektől fogva érdekelt az intézmény minden területe, nemcsak a gyerekekkel való foglalkozás és a szülőkkel való kapcsolat, hanem a papírmunka, a vezetés is, és ebben partnerek voltak a vezetőim, kaptam teret és lehetőséget.

– Évtizedek óta dolgozik bölcsődei szaktanácsadóként is. Mitől lesz jó egy bölcsőde?

– A kollégáktól. Fontos a külsőség, hogy szép és otthonos legyen, de mindig a belső, a munkatársak hozzáállása az, ami meghatározza az intézményt. Persze ez minden olyan helyre igaz, ahol gyermekekkel, emberekkel foglalkoznak. Lényeges a bölcsődében, hogy a szülő érezze biztonságban a gyermekét. A kollégák pedig ne feszengjenek, merjenek kérdezni, én pedig el merjem mondani a véleményemet – azaz segítsük egymást.

Bogár Éva régész szeretett volna lenni, ám a gyermekekkel való foglalkozás során sokkal nagyobb kincsekre lelt /Fotó: Bencsik Ádám/

– A Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény rendkívül szerteágazó és sokrétű feladatot lát el: a bölcsődék mellett védőnői szolgálatot, pszichológiai tanácsadót, iskola-egészségügyi szolgálatot működtetnek, fogászati ügyeletet biztosítanak, megoldják a helyettesítést a betöltetlen háziorvosi praxisokban. Hány órából áll egy napja?

– Nekem is csak 24-ből, de fontosnak érzem, hogy rendben legyenek a dolgok, hogy mindenről tájékozódjak, minden problémára keressek megoldást. A bölcsődék vezetése mellett az egészségügyi feladatok ellátása nem idegen számomra. Magaménak érzem ezt a területet is, a középiskola biztos alapot adott. És jó kapcsolatot sikerült kialakítani a védőnőkkel, a doktorokkal, a szakemberekkel.

– Érdekes számomra, hogy bármikor telefonálok, nem azzal veszi fel a kagylót, hogy Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény, hanem 3. számú bölcsőde. Fontos a gyerekek közelsége?

– Nem tudok a bölcsődéből kiszakadni. Van egy másik, sokkal tágasabb irodám is, de mindig tolom a költözést, és inkább meghúzom magam itt. Lényeges, hogy ismernek a szülők, hogy én ismerem a gyerekeket, sokszor a születési idejüket is tudom, mivel én viszem fel a jelentéseket, az adatokat. Szívesen vagyok a közelükben, nehezen hagynám itt a kicsiket.

– Nem lehetett nem észrevenni, mennyire díszített a belvárosi bölcsőde.

– Szeretek papírt hajtogatni, szöszmötölni, kézimunkázni. A kollégák díszítik a csoportokat, én pedig az élelmezésvezetővel együtt a közös területeket – lehet, hogy hétvégén, de ilyenkor kiéli magát az ember. A járvány előtt csináltunk alkotó délutánokat, szakkörszerűségeket, amikor a szülőkkel és a gyerekekkel közösen kitaláltunk valamit, majd megalkottuk. Szeretnék olvasni is, de egyelőre csak gyűjtöm a könyveket. Főleg a történelmi kötetek érdekelnek. Gyermekkoromban régész szerettem volna lenni – vonzott Egyiptom, a fáraók világa –, később, immár a középiskolában orvosnak és védőnőnek készültem, ám a munka világa kezdődött el. De azt gondolom, hogy munka közben, mellett is sok mindent meg lehet tanulni, mindegyik képzésem kapcsolódott a munkaterületemhez.

A kollégáinak is szól az elismerés

Bogár Éva 1980-ban érettségizett, majd a békéscsabai 2. számú bölcsődében kezdett. Az elmúlt évtizedekben rengeteg végzettséget, több diplomát szerzett. 2002-től megbízott igazgatóként, 2003-tól kinevezettként vezeti a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézményt. Meglepte, váratlanul érte a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetés. Hangsúlyozta: a díj nemcsak neki szól, hanem a kollégáinak is, akikkel együttműködik, hiszen a feladatok ellátásához mindenkire szükség van.

Férjével két gyermeket neveltek fel: lányuk embriológus Budapesten, fiuk pedig számítástechnikát tanult, jelenleg ő is dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában