mezőgazdaság

2021.05.25. 19:59

Évek óta keresik a jó, zöld megoldást Medgyesegyházán

A mezőgazdasági termelésből adódóan Medgyesegyházán és környékén is évről évre rengeteg fóliahulladék keletkezik.

N. Sz.

Kraller József (balról) szakemberekkel keresi a megoldást /Fotó: BMH/

Kraller József polgármester elmondta, a veszélyes hulladék egy része sajnálatos módon nem oda kerül, ahová való. Van, aki a fóliát külterületen, vagy télen a kályhában elégeti, míg mások a határban, az erdőszélen, vagy a csatornaparton borítják le.

Sőt, hallani olyan esetről is, hogy a gazda elássa vagy saját területén összegyűjtve évekig tárolja a fóliát. Hozzátette, természetesen jó példa is akad, sokan környezettudatos szemlélet szerint élnek, és eljuttatják a hulladékot a megfelelő lerakókba, vállalva a szállítási költség és az ártalmatlanítási díj megfizetését. Aláhúzta azonban, ez sem a legoptimálisabb megoldás.

Kraller József (balról) szakemberekkel keresi a megoldást /Fotó: BMH/

A probléma kezelésére Medgyesegyházán már évek óta keresik a módot, az önkormányzat készíttetett egy tanulmányt is az újrahasznosítás kapcsán. Kraller József elárulta, a korábban folytatott tárgyalásoknak köszönhetően kapcsolatba került komoly tapasztalattal, támogatással rendelkező szakemberekkel, az általuk vázolt lehetőség értelmében egy országos projekt keretein belül lenne megoldás a keletkező fóliahulladék újrahasznosítására. A tervek szerint egy közeli településen fóliaagromeláló technológiát vezetnének be és a térségből ide gyűjtenék a hulladékot.

A nagyobb mennyiséget kibocsátó vállalkozások és termelők közvetlenül szállíthatnák a fóliát az üzembe, míg a kisebb mennyiséget előállítók részére gyűjtőpontokat alakítanának ki. A polgármester kiemelte, az elsők között kérte, hogy Medgyesegyházán is létesüljön gyűjtőpont, sőt arról is folyik egyeztetés, hogyan lehetne a településen is agromeláló üzemet létesíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában