Gluzek Gyula

2021.04.07. 11:14

Szoborállításra készülnek, és múltjukat is kutatják a mezőhegyesiek

Méltó módon állítsunk emlékszobrot Gluzek Gyulának Mezőhegyesen – áll abban a felhívásban, amit a Magyar Állattenyésztők Szövetsége Állattenyésztés-történeti Szakbizottsága kezdeményezett. Az 1998-ban létrejött bizottság terveiben az agrártörténeti feltárómunka mellett neves tenyésztőkről való megemlékezések, monográfiák, könyvek, filmek, emlékhelyek, hagyatékok megmentése szerepel. Egyik kezdeményezésükhöz partnerekre leltek Mezőhegyesen.

Csete Ilona

20210331 Mezőhegyes Új szobrot állítanak a képen Kerekes György vezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Adam

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel, illetve a Mezőhegyesi Város- és Környezetvédő Egyesülettel közösen szeretnének majd felhívást intézni az állattenyésztő társadalomhoz, hogy Gluzek Gyula szobrának elkészítéséhez gyűjtéssel előteremtsék a szükséges forrásokat.

Gluzek Gyula 1875-ben – a ménesbirtok fejlesztésére kiírt pályázat nyerteseként került Mezőhegyesre. A jól képzett gazda gondosságával, magával hozott ipari technikai érzékével, s az ezekhez szorosan kapcsolódó közgazdasági szemléletével, a szociális szempontok tekintetbe vételével rövid idő alatt nagy eredményeket ért el. Mezőhegyest Európa legmodernebb mezőgazdasági nagyüzemei közé emelte. Munkásságát 1885-ben érdemkereszt adományozásával ismerték el.

Kerekes György megmutatta, Kozma Ferenc mellé tervezik Gluzek Gyula szobrát /Fotó: Bencsik Ádám/

Kerekes György, a városvédők elnöke elmondta, várják a pandémia végét, hogy e nemes kezdeményezést személyesen is népszerűsíthessék országos rendezvényeken. Ám addig is születnek helyben nagyon komoly helytörténeti sikerek. Nemrég a Várkapitányság Zrt. munkatársainak a segítségével megtörtént a középkori Mezőhegyes falu templomának roncsolásmentes felmérése. Megerősítést nyert az a feltevés, hogy a középkori Mezőhegyes a jelenlegitől távolabb, 2-3 kilométerre helyezkedett el.

A felszíni leletek alapján bizonyos, hogy a falu helye lakott volt már a II-IV. században. Lakói a szarmaták voltak. A középkori falu története az Árpád-korral kezdődik és egészen a török kiűzéséig tart. De a mai település külterületén már a csiszolt kőkortól a réz- és bronzkoron át folyamatosan éltek emberek – tette hozzá Kerekes György, aki 2016 őszén találta meg az egykori faluhelyet.

A régészeti térképen fehér folt volt ez a vidék

– Jelenlegi városunk háromszori elnéptelenedéséről (1242, 1596, 1686) vannak ismereteink. Mivel a terület kiváló adottságokkal rendelkezik, valahányszor a semmiből kellett az életet újrakezdeni. Az újjáéledt falu mindig virágzó településsé fejlődött. Erre utalnak azok a leletek, amiket a fémkeresőzéskor megtaláltunk. A most elvégzett geofizikai és talajradaros felmérés képein kiválóan látható az egykori templom alaprajza, sőt körülötte a sírok is. Jól kivehetőek a templomot körülvevő koncentrikus kerítőárkok – magyarázta a helytörténész, jelezve, ez komoly előrelépés a kutatások sorában, hiszen ez a Száraz-értől délre eső országrész néhány éve még fehér foltnak számított a régészeti térképen.

Hozzátette, idén szándékukban áll folytatni a korábban megkezdett Árpád-kori temető feltárását a település északi részén. Folytatódik a Várkapitányság Zrt.-vel megkezdett együttműködés további föld alá került épületek megfigyelésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában