Békés megye

2021.04.04. 06:55

Nem megy kárba a használt zsiradék, biodízel lesz belőle

Békés megyében is nagy sikere van annak a használtétolaj-gyűjtő országos programnak, amelyet a törökbálinti Biotrans Kft. hívott életre. A CseppetSem! elnevezésű akciójuk immár 605 településen van jelen, rendszerük így már több mint kétmillió ember számára elérhető.

Vásári Erzsébet–Papp Gábor

20210330 Békés Szelektíven gyűjtik a használt olajat az iskolában. Képen: Deákné Domonkos Julianna, A Dr Hepp Ferenc Általános iskola igazgatója, békési önkormányzati képviselő, a Nefelejcs Egyesület vezetőségi tagja Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Magyarországon az utóbbi időben egyre több lehetőség nyílik a lakosság körében keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására – részletezte a Biotrans Kft. hírportálunknak küldött közleményében. Leírták: egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter élővizet tesz tönkre, és a talajba jutva is nagy károkat okoz. Ráadásul jelentős költségekkel jár a csatornahálózatban dugulást okozó anyag eltávolítása, valamint a szennyvíztisztítókba került anyag kiszűrése is, így az önkormányzatoknak komoly pénzügyi megtakarítást hozhat a szelektív gyűjtés bevezetése. Hozzátették, a benzinkutak és hulladékudvarok mellett

az utóbbi időszakban számos pont létesült már, ahol szelektíven adhatják le a használt zsiradékot azok, akik a környezet védelmét szem előtt tartják.

Mint ahogyan a társaság kifejtette, az egyre több településen megjelenő CseppetSem! pontokon a sütőolajon kívül sütőzsírt, kókusz- és pálmaolajat is leadhatnak az emberek PET-palackba vagy befőttesüvegbe zárva. A gyűjtőrendszer ingyenes, ezen felül visszatérítést is biztosít a leadott anyagok után, így akár több tízezer forintot „termelhetnek”, amit helyi célokra fordíthatnak a települések.

Deákné Domonkos Julianna, a Dr. Hepp Ferenc Általános iskola igazgatója mutatta meg hírportálunknak az intézmény udvarán elhelyezett négy, egyenként kétszáznegyven literes gyűjtőedényt /Fotó: Bencsik Ádám/

Hangsúlyozták, a rendszert üzemeltető cég hazai tulajdonú, országosan 605 helyszínen, már több mint 1000 ponton jelentek meg szelektív gyűjtőik a legkisebb településektől a nagyvárosokig. A leadott anyagot feldolgozása után biodízel alapanyagként újrahasznosítják, így az hozzájárul a körforgásos gazdaság és a szelektív gyűjtés fejlődéséhez. A rendszer hálózatosan épül fel, nagyobb településeken több gyűjtőpont is létesíthető, hogy minél kevesebbet kelljen használt zsiradékot utaztatni.

Cserháti László, a gyűjtőprogram koordinátora megkeresésünkre kifejtette,

Békés megyében jelenleg 16 településsel van szerződésük és 126 ezer lakost látnak el.

Hozzátette, eddig hét további település jelezte csatlakozási igényét, ami újabb 35 ezer használt zsiradékot leadó személyt jelenthet. Elárulta, a megye legsikeresebb gyűjtőtelepülése Békés, ahová rendszeresen járnak az újabb adagokért, de egyre nagyobb a leadási kedv többek közt Orosházán, Szarvason, Gyomaendrődön, Dévaványán, Ecsegfalván, Vésztőn, Eleken, Csorváson, Dobozon, Újkígyóson és Muronyban is.

A koordinátor végül elmondta, Békés megyéből eddig főként önkormányzatok, iskolák és óvodák csatlakoztak a programhoz, de a lakosság körében is egyre növekvő gyűjtőkedv miatt vélhetően még idén terveznek kialakítani egy depót Mezőberényben, ahonnan a dél-alföldi és keleti megyéket is ellátják majd.

Környezetünk védelméért gyűjtenek

Használt sütőolaj gyűjtésével is védik a környezetet a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában. Kovácsné Sas Éva környezetvédő földrajztanártól megtudtuk, hogy az intézmény 2019 óta Örökös Ökoiskola. Mint elmondta, a szelektív hulladékgyűjtés és az évenként két alkalommal megrendezett papírgyűjtési akciójuk mellett új vállalkozásba kezdtek.

A Heppiskola Gyermekeiért Alapítvány szerződést kötött a Biotrans Környezetirányítási és Hulladékgazdálkodási Kft.-vel a háztartásokban keletkező használt olaj és sütőzsiradék gyűjtésére – folytatta a gondolatot. – Környezetünk védelme mellett ezzel egy kis bevételhez is juthat intézményünk. Hozzátette, az elmúlt napokban megérkeztek a gyűjtőedények. A székhelyintézmény udvarán négy, egyenként 240 literes sárga színű gyűjtőedényt helyeztek el, a Bajza utcai telephelyükre egy ugyanilyen eszköz került. A használt sütőolajat „cseppmentesen”, zárt csomagolásban, műanyag flakonokban lehet beletenni.

– A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, ami a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. Egyetlen liter használt sütőzsiradék egymillió liter ivóvizet képes fogyasztásra alkalmatlanná tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában