Koronavírus Békésben

2021.04.01. 19:59

A lépcsőházakban is viseljenek maszkot!

A járványhelyzet miatt, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt, a társasházak üzemeltetői fokozottabban figyelnek a lépcsőházakban a takarításra. A hírportálunknak nyilatkozó közös képviselő szerint fontos lenne az, hogy a lépcsőházakban se vegyék le a maszkot a lakók, és hogy a liftet csak korlátozottan, azaz egyszerre ne sokan vegyék igénybe.

Hírlap-összeállítás

A takarítás nem vált gyakoribbá, viszont fertőtlenítőt is tesznek a tisztítószer mellé /Illusztráció: MW/

Fotó: Pesti Tamás

A takarítás rendszerességén nem változtattak, de az sokkal intenzívebbé vált, több felületet mosnak, törölnek át – például most a korlátokra is jobban ügyelnek –, illetve a szokásoson túl másfajta tisztító- és fertőtlenítőszereket is használnak – mondta Bíró Mihály, aki közös képviselőként több békéscsabai társasházért felel. Hozzátette, a járvány tekintetében a lépcsőházak és a liftek gócpontok lehetnek. Úgy véli, fontos lenne, hogy a lépcsőházakban, a lakások bejáratáig viseljék a maszkot a lakók, azt ne vegyék le rögtön akkor, amikor belépnek az utcára nyíló ajtókon. Szintén problémaként vetette fel, hogy a másfél négyzetméteres liftekben egyszerre akár négyen vagy többen is beszállnak, bezsúfolódnak.

– Bár vannak, akik, ha látják, hogy sokan vannak a liftben, nem szállnak be, de nem ez az általános – folytatta Bíró Mihály. Kitért arra: egy tízemeletesben, ahol 150–160-an laknak, a 24-ből 16 órán át folyamatosan megy a lift, így annak leállítására és rendszeres fertőtlenítésére esély sem nyílik.

A takarítás nem vált gyakoribbá, viszont fertőtlenítőt is tesznek a tisztítószer mellé /Illusztráció: MW/

– Amikor csak lehet, egyedül használják a liftet a lakók, ezzel is igyekeznek óvni az egészségüket – mondták a Békéscsabai Lakásszövetkezetnél. A takarítás nem vált gyakoribbá, mivel amiatt a költségek jelentősen nőttek volna, de nem is kaptak ilyen kérést. Viszont fertőtlenítőt is adagolnak a szakemberek a tisztítószerhez, így minden tisztított felületet egyben fertőtlenítenek is. Különös figyelmet fordítanak az ajtókra, a kilincsekre.

– Többször érkezett olyan visszajelzés, hogy túl erős a klórszag a lépcsőházakban – tette hozzá Benedek László ügyvezető igazgató, aki szerint a járvány idején ezzel is együtt kell élni. Bár a Békéscsabai Lakásszövetkezet ügyfélszolgálati irodája zárva van, a munka változatlanul folyik, elektronikus úton és telefonon tartják a kapcsolatot a lakókkal. Orvosolják a bejelentett hibákat, állagmegóvási munkák folynak, több felújítás zajlik vagy áll előkészítés alatt.

A kisebb orosházi, összeszokott közösségek, társasházak beosztják, hogy ki a soron következő a takarításban. A közös képviselők azt mondták, van arra példa, hogy beszereztek fertőtlenítőket, és heti rendszerességgel, fokozottabb módon takarítják, fertőtlenítik a lépcsőházakat.

Az Orosházi Lakásszövetkezet ezernél több lakást működtet. Bot Ferenc elnök elmondta, a tulajdonosok náluk is pozitívan állnak a kialakult helyzethez. Eddig nem kaptak olyan kérést, hogy a lépcsőházakat, a közös helyiségeket fertőtlenítsék. De ha lesz ilyen, akkor azt teljesítik, hiszen az a vállalkozó, aki a rágcsálók és a kártevők irtásával foglalkozik, vállalta ezt is.

Tapasztalataik szerint a tulajdonosok türelmesek, felelősségteljesen viselkednek, a szabályokat betartják, a kialakult helyzetből adódó kellemetlenségeket rugalmasan kezelik, mindent megtesznek, hogy saját lakókörnyezetükben az adódó problémákat megoldják.

Fokozottan fertőtlenítenek

A koronavírus-helyzet miatt Gyulán is fokozottan fertőtlenítenek a társasházak lépcsőházaiban – nyilatkozta hírportálunknak Braunné Bucsai Julianna. A Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesületének elnöke elmondta, a takarítók kiemelt figyelmet fordítanak a korlátokra, ajtókra, kilincsekre, azokra a tárgyakra, amelyeket a lakók, a tulajdonosok gyakrabban érintenek.

Hogy ez mekkora pluszfelada­tot jelent a takarítást végzők számára, elmondta: a változások részeként nagyobb adag fertőtlenítőszert raknak a felmosóvízbe, illetve a fertőtlenítés a korábbinál többször, átlagosan hetente két alkalommal történik meg egy-egy lépcsőházban. Ehhez természetesen több időre is van szükség.

Braunné Bucsai Julianna szólt arról, hogy sok helyen a tulajdonosok is részt vesznek, bekapcsolódnak ebbe a munkába: – Több helyről kaptam olyan jelzést, hogy a lakók közül is van, aki fog egy fertőtlenítőszerbe áztatott ruhát, és áttörli a korlátot, a kilincseket – tette hozzá az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában