Koronavírus Békésben

2021.03.05. 06:55

Új műtőasztalon operálhatnak Orosházán

Több mint 60 millió forint értékű, kiegészítőkkel felszerelt, többfunkciós műtőasztalrendszer érkezett az orosházi kórházba, amelyen általános sebészeti, nőgyógyászati, urológiai és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető. A kiegészítőkkel felszerelt ágyon a koronavírussal fertőzött betegeket operálhatják.

Csete Ilona

Balról dr. Hován Csabának és dr. Duray Gergőnek dr. Nacsai István traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait /Fotó: Melega Krisztián/orosházi kórház/

A koronavírus-járvány kezdetén, 2020 tavaszán az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sok szervezést igényelt, hogy a Covid-19-gyanús vagy ­igazoltan pozitív betegek ellátását elkülönített műtőben ­végezhessék. A kórház vezetése ekkor kérvényezte egy Covid-műtő létesítését és annak felszerelését. A járványügyi védekezést vezető operatív törzs engedélyezte a beszerzések elindítását, ennek első lépéseként érkezett idén januárban egy majd 30 millió forint értékű, C íves műtéti képerősítő, most pedig újabb komoly fejlesztés valósult meg.

Balról dr. Hován Csabának és dr. Duray Gergőnek dr. Nacsai István traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait /Fotó: Melega Krisztián/orosházi kórház/

– Beszereztünk a Covid-műtőbe egy 60,7 millió forint összértékű, számos tartozékkal rendelkező, többfunkciós műtőasztalt, amelyen általános sebészeti, nőgyógyászati, urológiai és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető – mondta dr. Duray Gergő. A kórház vezetője ­kiemelte, a műtőhelyiség közvetlenül megközelíthető a sürgősségi betegellátó osztályról, így a kórházba érkező Covid-gyanús vagy fertőzött, műtéti ellátásra szoruló beteg nem találkozik a nem fertőzött bent ápoltakkal. Hozzátette, a műtő nemcsak sürgősségi, hanem a kórházban fekvő koronavírusos betegek műtéti ellátását is biztosítja.

Az új műtőasztal komoly előrelépést jelent a gyógyításban, az orvosok a kor elvárásainak megfelelően, modern színvonalon tudják operálni a betegeket.

– Fontos, hogy az orvos kényelmesen hozzáférjen az operálandó területhez, minden tudását és figyelmét a műtétre tudja fordítani, ne a kényelmes pozíciót kelljen keresnie – hangsúlyozta a kórház vezetője.

Minden jellegű beavatkozásra biztonsággal használható

Az új műtőasztal szervomotorok segítségével minden irányban milliméter pontossággal állítható, ezzel biztosítva az emelést, süllyesztést, billentést – fogalmazott dr. Hován Csaba. Az orvosigazgató hozzátette, a műtőasztalhoz a sebészeti és traumatológiai beavatkozásokhoz szükséges kiegészítők is érkeztek, így gyakorlatilag mindenféle beavatkozást is nagy biztonsággal el tudnak végezni.

A műtőasztalt kormányhatározat alapján a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán felmerült kiadásokra biztosított forrásból és a NEAK működési támogatásból szerezte be az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában