hirdetés

2021.03.01. 14:52

Tudta, hogy a gyógytorna a térdfájdalom kezelésében is tud segíteni?

A térdfájdalom miatti napi problémák kevéssé szoktak a vezető hírek közé kerülni, pedig akinél akuttá vált a térdfájdalom, igencsak megszenvedi a mindennapokat. Holott a gyógytorna ebben is segíthet!

PR cikk

Annak, hogy valaki miért jár gyógytornára, rengeteg oka lehet. Ezek között is élen járnak a különféle ízületi panaszok, melyek könnyen megkeseríthetik bárki életét – különösen igaz ez az idősebb korosztályra.

Elvégre ki az, aki szeret reggelente minden alkalommal megküzdeni olyan alapvető mozdulatokkal, mint az ágyból való felkelés vagy a munkába indulás?

A térd- és más ízületi fájdalmaknak ráadásul igen változatos okai lehetnek

Okozhatja gyulladás, ízületi kopás, inak és az ínhüvely gyulladása vagy az ízületi tömlők gyulladása. Egy dolog azonban közös bennük: tartós és gyakran nehezen elviselhető fájdalmat okoznak a páciens számára, ami megkeseríti a mindennapokat. Éppen ezért van szükség a célzott kezelésre.

Ezeket a problémákat a kor és a rájuk való hajlam mellett okozhatja sérülés vagy rosszul végzett mozgás.

Ez azért is lényeges, mert ennek fényében a kezelésük is nagy körültekintést, illetve kíméletes megoldásokat követel, hogy a beteg anélkül térhessen vissza a mindennapjaihoz, hogy attól kellene tartania, hogy rövid időn belül visszaesik majd.

Az ízületi fájdalmak a térdet és a könyököt érintik – ezek akár már viszonylag fiatal korban, akár huszonévesen is megjelenhetnek

Ez az esetek döntő többségében sportolókat, táncosokat, illetve fizikai munkát végzőket érint, akiknek az ízületei rendszeresen vannak kitéve nagy terhelésnek. Ilyenkor még fontosabb, hogy gondoskodjunk a probléma célzott kezeléséről, hiszen hosszú távon könnyedén rosszabbra fordulhat a betegség, amennyiben nem változnak a kondíciók.

Azt azonban fontos tudni, hogy bár kezdetben talán nehéz, a fájdalmak megszüntetéséhez elengedhetetlen a mozgás. Bizonyos gyógytorna formák sokat segíthetnek a térdfájdalom ellen!

Ez történhet aktív vagy passzív gyakorlatokkal, illetve szükség esetén a foglalkozásokhoz hozzátartozik az alapvető mozgások helyes elsajátítása is, mint például a járás vagy az ülő pozíció.

Sok esetben javasolják a gyógyvizes tornát is, ami különösen hatékony lehet gyulladásos panaszok esetén

Mivel a vízben történő mozgás könnyebb, ezért a torna kevésbé terheli meg az ízületeket. Mindeközben a gyógyvíz is kifejtheti áldásos hatásait addig, amíg a foglalkozás tart. Ebben az esetben is nagy gondot kell fordítani a fokozatosságra és a rendszerességre egyaránt.

Ahhoz, hogy a gyógytornász eldönthesse, hogy milyen típusú kezelésre van szükség, előzetes szakorvosi kivizsgálásra, illetve egy alapos konzultációra van szükség. A torna legfőképpen izomerősítő, nyújtó, mobilizáló és mozgásterjedelmet javító gyakorlatokból áll, illetve nagy hangsúlyt kap még a tartásjavítás és a koordináció fejlesztése is.

Hosszú távon a foglalkozások segítségével a beteg visszanyerheti mozgékonyságát, és a fájdalom is hatékonyan csökkenthető, akár meg is szüntethető. Ehhez azonban elengedhetetlen a gyakorlatok megfelelő kivitelezésének elsajátítása, így szakember segítségének igénybevétele kihagyhatatlan a rehabilitáció megkezdéséhez.

Az ízületi fájdalom nem játék. Amennyiben huzamosabb ideje jelentkeznek a tünetek, feltétlenül keressünk fel szakembert, aki a diagnózis ismeretében segíthet visszatérni a fájdalommentes, gondtalan élethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában