békés megye

2021.03.02. 17:29

Külön nevet kapott a maszk miatti pattanás

A járvány miatti maszkviselés sokaknak nehéz, de az emberek nagy része már természetesnek veszi, hogy a munkahelyén, a boltokban, az óvodában, az iskolában, a fodrásznál fel kell tennie és rövidebb, hosszabb ideig viselnie a védőeszközt.

N. Sz.

Priskinné Fekete Adrienn radírozza a vendég bőrét /Fotó: Imre Gy./

Fotó: Imre Gyorgy

A szájmaszk azonban a bőrünkön is otthagyja nyomát. Priskinné Fekete Adrienn aranykoszorús kozmetikusmester elmondta, nem hitte volna, hogy hosszú szakmai pályafutása során még tud neki újat mutatni az élet.

– A vendégek igényeiben, bőrállapotában az elmúlt évtizedek során sok minden változott, most azonban egy teljesen új problémával is szembesültem kozmetikusként – emelte ki a békéscsabai szakember. Hozzátette, a napi több órán át tartó maszkhasználat sokaknál pattanásokat, bőrirritációkat okoz, a vendégek egyre gyakrabban fordulnak hozzá ilyen jellegű panaszokkal. A maszk és az akné (pattanás) szavak vegyítéséből létrejött a „maszkné” kifejezés, ami egy kicsit talán humorral tölti meg a járvány miatti védekezés kellemetlen mellékhatását.

Priskinné Fekete Adrienn radírozza a vendég bőrét /Fotó: Imre Gy./

– A maszkot még nem lehet letenni, ez főként az eleve érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrűeknek nehéz, nekik okoz a legnagyobb gondot az állandó irritáció – mondta el Priskinné Fekete Adrienn. A békéscsabai kozmetikushoz azok a vendégek fordulnak leggyakrabban, akiknek víz- és zsírhiányos a bőre, mert náluk könnyen erős bőrszárazságot okoz a maszkviselés. A kozmetikai kezelések során sok esetben stratégiát kellett váltani, mert az eddig bevált, otthon is rendszeresen alkalmazott készítmények nem hoztak megfelelő eredményt.

– A kozmetikában általában kíméletes, de hatásos radírt alkalmazunk, finom csiszolóanyagokkal dolgozunk – emelte ki, hozzátéve, hogy mivel a szájmaszk gátolja a bőr lélegzését, oxigénpakolást szoktak feltenni az arcra, ami segíti a gyulladt területek regenerálódását.

– Fontos, hogy a lehetőleg pamutból készült szövetmaszkot az emberek naponta cseréljék, bőrkímélő mosószerrel mossák, az arctisztításuk pedig legyen reggel-este rendszeres, ha kell, vessék latba a különféle gyulladáscsökkentő krémeket is – összegezte Priskinné Fekete Adrienn, hozzáfűzve, sokat segíthet a rövid szoláriumozás és a szabad levegőn tartózkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában