Koronavírus Békésben

2021.03.06. 15:28

Ismét monitor előtt tanulnak a diákok Békésben

Megyénk általános iskolái már napok óta készültek arra, hogy a járványhelyzet miatt digitális térben kell folytatniuk az oktatást. Az átállás gördülékenyen megy mindenütt.

Licska Balázs-Papp Gábor

Kolozsvár, 2021. január 14. Balázs Blanka Margit, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum hetedik osztályos tanulója távoktatásban online magyarórán vesz részt kolozsvári otthonában 2021. január 14-én. Romániában 2020 novemberétõl az online térben zajlik az iskolai oktatás február 8-ig, a félévközi vakációig. MTI/Kiss Gábor

Fotó: Kiss Gábor

Minden téren készültek arra, hogy a középiskolásokat követően az általános iskolások esetében is elrendelhetik a digitális oktatást – mondta dr. Malatyinszki Anita, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium megbízott igazgatója, hozzátéve, ezért nem érte őket váratlanul a csütörtöki bejelentés.

Ha szükséges, akkor a diákoknak szintén tudnak biztosítani eszközöket, mint ahogy a pedagógusok is kaptak felszereléseket, például a matematika munkaközösség számára beszereztek digitális rajztáblát, hogy gördülékenyebben folyhassanak az online órák.

Igyekeznek a digitális térben is a megszokott órarend szerint haladni /Illusztráció: Kiss Gábor/MTI/

Hangsúlyozta: a legtöbb órát igyekeznek valós időben és órarend szerint megtartani, úgy, hogy a tanulók és a pedagógusok lássák egymást. Ugyanis félév előtt készítettek egy felmérést, amikor az elégedettségre voltak kíváncsiak, és a visszajelzések alapján ez a fajta online oktatás vált be leginkább a különféle formák közül, tehát ezt az igényt maximálisan figyelembe veszik az intézményben most is.

Arra ugyancsak rákérdeztek a gimnazistáknál – akik november óta digitális oktatásban vesznek részt – és a pedagógusoknál, hogy a digitális oktatás terén tapasztaltak-e fejlődést, és a válaszok alapján összehasonlíthatatlanul hatékonyabb volt ősszel és télen a munka, mint tavaly tavasszal.

Ahogy a tanulók is megszokták, úgy a pedagógusok szintén jobban kezelik, teljesen természetesen használják a különféle platformokat.

– Bár bíztunk benne, hogy nem lesz rá szükség, de már a hét elején elkezdtük a felkészülést a digitális oktatásra történő átállásra – nyilatkozta lapunknak Deákné Domonkos Julianna, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója. Mint elmondta, a pedagógusok és a technikai dolgozók áttekintették a tavaly tavaszi események kapcsán már megismert dokumentumokat, intézkedési tervet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentését követően megkezdődött a szülők értesítése a továbbiakról. Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója eközben online értekezletet tartott a tankerülethez tartozó iskolák számára a legfontosabb feladatokról és tudnivalókról. Deákné Domonkos Julianna pedig rendkívüli megbeszélésen tekintette át az iskola pedagógusaival a helyzetet, majd a tankerületi igazgatóval történt, említett konzultációt követően írásban is tájékoztatta a tanítókat, tanárokat, dolgozókat, illetve a szülőket.

– Természetesen senki sem szerette volna, hogy átálljunk digitális oktatásra, de mindenki higgadtan, megértően fogadta a változást,

hiszen egyértelmű, hogy szükség van a szigorításokra – fogalmazott Deákné Domonkos Julianna. – A gyerekek persze felbolydultak a hír, a változások hallatán, a többség szereti a személyes jelenlétet igényelő órákat, foglalkozásokat. A szakember hozzátette, az a céljuk, hogy hasznosan teljen a következő néhány hét, a diákok pozitív megerősítéseket kapjanak. Az igazgató elmondta, törekednek arra, hogy a megszokott órarend szerint dolgozzanak tovább. Az iskolában pedig megtörténik majd az informatikai terem tisztasági meszelése, a tornaterem penészmentesítése. Ezeknek a munkálatok szervezése hétfőn el is kezdődik.

Külön figyeltek a legkisebbekre

Deákné Domonkos Julianna, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola igazgatója kiemelte, az első és második évfolyamos tanulókkal külön foglalkoztak az elmúlt napokban a digitális átállás kapcsán.

– Az osztályok felváltva keresték fel az informatikai termet, ahol elsajátították a szükséges ismereteket az online oktatáshoz – fogalmazott az intézményvezető, aki megemlítette, hogy a pedagógusok középhaladó informatikai képzésen vesznek részt, ami szintén erősíti a hatékonyságot. A szakember kitért arra is, hogy felmérik, mely családokban nem áll rendelkezésre megfelelő informatikai eszköz vagy internet, hiszen ezeknek a gyerekeknek is meg kell teremteni a lehetőséget a tanulásra. Ugyancsak felmérik, hogy mennyien kérnek étkeztetést. Az ételt ételhordóval lehet majd elvinni az étkeztetést végző cikk Jantyik utcai főzőkonyhájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában