tavaszi szezon

2021.03.20. 11:14

Egyre több traktort kell előzni Békés megye útjain

Beindult a tavaszi szezon a határban, egyre több mezőgazdasági gép tűnik fel a föld- és a közutakon. Zajlik a szántások elmunkálása és a magágy-előkészítés a tavaszi vetésű növények alá. Egy országos kutatásból kiderült, a mezőgazdasági gépekkel történő balesetek 67 százalékáért részben vagy teljesen a másik fél a felelős, és ezen balesetek 13 százaléka jár súlyosabb sérülésekkel.

Nyemcsok László

20210317 Békéscsaba Traktorosok Bozsár Tamás és Szokai József beszélget különálló traktoros Winter Benjámin Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A rendőrség nem tart nyilván külön adatsort a mezőgazdasági járművek baleseteiről. Az Agroinform.hu az olvasói körében végzett felméréssel tárta fel ezen szerencsétlenségek főbb jellemzőit. Legtöbbször traktor volt részese egy ilyen eseménynek. A balesetek az év minden hónapjában előfordultak, de nem meglepő módon számuk leginkább márciusban, a július–augusztusi időszakban és októberben emelkedett az átlagos havi érték fölé.

A mezőgazdasági járművekkel történt közúti balesetek szerencsére az esetek 64 százalékában nem jártak személysérüléssel,

és 23 százalékuk is csak könnyű sérülést eredményezett. Súlyos, maradandó sérüléssel 10 százalékuk járt, további három százalékuknál a sérülések halálhoz vezettek. A balesetek 33 százalékában a mezőgazdasági járművet vezető személy, míg 54 százalékában a másik részt vevő jármű sofőrjének felelősségét állapították meg, 13 százalékban ez a felelősség megoszlott a felek között.

Bozsár Tamás (képünkön) mindig felhívja kollégái figyelmét a szabályok betartására /Fotók: Imre György/

A felmérés adatai szerint a balesetek 37 százalékának oka a nem megfelelően megválasztott sebesség volt, további 28 százalékuk a jellemzően lassan közlekedő mezőgazdasági járművek előzése során következett be. A válaszok 13 százaléka a mezőgazdasági jármű műszaki hiányosságát, 7 százaléka a nem megfelelő kivilágítást, 6 százaléka pedig az ittas, bódult állapotban zajló vezetést tette a baleset fő okává.

– A beérkezett beszámolókból egyértelműen kiderült, hogy a közúton mezőgazdasági járművekkel találkozó autósoknak leginkább két dologra kell nagyon odafigyelniük.

Ezeknek az eszközöknek a lassú haladására, valamint a méretükre

– mutatott rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – A lassú sebesség egyrészt növeli a ráfutásos balesetek kockázatát, másrészt türelmetlenné tesz egyeseket, ami meggondolatlan előzésekhez vezethet. E járművek emellett gyakran túlméretesek, nem szokványos, kiálló részekkel felszereltek, amihez a közlekedés többi szereplője nem szokott hozzá.

Winter Benjámin is beindította gépét a tavaszi szezonkezdetkor

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke kiemelte, a földtulajdonosok, az önkormányzatok és a vadásztársaságok többnyire együttműködnek a dűlőutak járhatóvá tételében. A közutakat akkor és annyi ideig használják a mezőgazdasági gépek, amikor és ameddig szükséges.

– Mindenki pontosan tudja, hogy járművével miként kell részt vennie a közlekedésben, és a KRESZ-szabályokat be kell tartania

– ecsetelte Adamcsik László. – Odafigyelünk arra, hogy a járművek az érvényes hatósági jelzéssel és kötelező biztosítással rendelkezzenek, a világító- és fékberendezések kifogástalanul működjenek. Az útra a gépek szennyeződést nem hordhatnak fel, szállított rakományuk szóródását pedig megfelelő eszközökkel meg kell akadályozni.

A határban el kell érniük tábláikat

Bozsár Tamás, a Csabai Raktárszövetkezet telepvezetője elmondta, a sok eső miatt egyes dűlőutak jelenleg nehezen járhatók. A gazdákkal együtt azonban odafigyelnek arra, hogy a szükséges munkálatokat a szántóföldeken mindenki időben elvégezze, és ehhez gép, ember rendelkezésre álljon.

– A gazdálkodóknak tábláikat a gépekkel el kell érniük, így a közutakon is a közlekedés fontos szereplői. Természetesen csak addig vesznek részt a közúti forgalomban, amíg ez másként nem oldható meg, aztán lekanyarodnak a földutakra – emelte ki Bozsár ­Tamás.

A szakember kitért arra a jelenlegi munkálatokat illetően, hogy az őszi vetések többségében jól átteleltek. A gondos gazdák a tavaszi fejtrágyát kiszórták és kiszórják mostanában. Elmunkálják a szántásokat, előkészítik a magágyakat a kukorica és a napraforgó vetésére, a repcénél elvégzik a növényvédelmet. A telepvezető elmondta, örül annak, hogy a közutakon közlekedő autósok többsége megérti, elfogadja, hogy a mezőgazdasági gépeket a szezonban időnként kerülgetni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában