Koronavírus Békésben

2021.03.15. 19:59

Egy éve a koronavírus markában

Cikkünkben végigpörgettük az elmúlt egy év történéseit, hogy megtudjuk, hogyan vizsgázott a koronavírus elleni védekezésben Békés megye.

N. T.

Forrás: Lehoczky Péter / Archív

2020 márciusában rendkívüli intézkedéseket rendelt el a kormány a világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére, a magyar emberek egészségének és életének megóvása érdekében. Békés megyében ekkor még nem volt tudomásunk koronavírusos esetről.

Békés megye az első hullámban

Nem várt változtatásokkal érkezett meg a tavasz 2020-ban Békés megyébe, ugyanis rengeteg lemondással, alkalmazkodással teli hónapok következtek. Többek között becsukta kapuit a csabai Árpád Gyógy- és Strandfürdő, illetve megyeszerte bezártak a kulturális intézmények. A március 15-i ünnepségek is elmaradtak a járványhelyzetre való tekintettel.

Ebben az időszakban Békés megye példátlan összefogást tanúsított, hiszen valamennyi településen megmozdultak a közösségek, több százan kezdtek el maszkokat varrni.

A Csabagyöngye Kulturális Központ kézműves közösségeinek lelkes önkéntesei is maszkgyártásba kezdtek /Fotó: CSAKK/

Hetente többször is beszámolhattunk a Dél-Békés Mentőcsoport akcióiról. A csoport tagjai fertőtlenítőszerekkel segítették a védekezést. Az önkéntesek első megmozdulásuk során a helyi intézmények, szervezetek igényeire alapozva 24 ezer liter virucid hatású fertőtlenítőszert osztottak ki közel 500 helyszínen.

Aki időt nyer, az életet nyer – ezzel a mottóval dolgoztak a mentőcsoport tagjai

Szoknunk kellett az ismeretlent, az óvintézkedéseket, melyeknek köszönhetően megváltozott életünk középpontjába a védekezés, a megelőzés került. Ez vonatkozott az oktatásra is, a békés megyei iskolák is átálltak a digitális tanrendre. Szarvas Péter polgármester és Varga Tamás alpolgármester mellett a csabai diákság választott vezetője, Kádár Kende is arra kérte a fiatalokat, hogy maradjanak otthon.

https://www.facebook.com/watch/?v=833890213774956&t=10

A vírus elleni harc közben születtek szívet melengető pillanatok is. Nagy Szilárd és Ragány Misa újragondolta a magyar rocktörténelem egyik legnagyobb dalát. Az alkotópáros egy olyan dolgot akart létrehozni, aminek a kicsengése pozitív, és hitet, reményt és erőt adhat az embereknek.

 

A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére 2020. március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehetett elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatták.

Fotósunk Békéscsabát örökítette meg a kijárási korlátozás alatt /Galériáért kattintson a képre!/

2020. április 1-jén közölt először adatokat az Operatív Törzs a koronavírussal fertőzöttek területi eloszlásáról.

A statisztikákból kiderült, hogy abban az időszakban három laboratóriumi leletekkel igazolt megbetegedést regisztráltak Békés megyében. Közülük senki nem volt életveszélyes állapotban. Békés egyébként az ország legkevésbé fertőzött megyéi közé tartozott a járvány kezdetén is. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy vélte, hogy ez némi bizakodásra, de semmiképp nem elbizakodottságra adhat okot.

Az országos adatok 2020. április 1-jén

A változásokkal mindenki máshogy próbált megküzdeni, volt olyan, aki a humorhoz nyúlt, ugyanis a sok megpróbáltatáson átesett csabai kacsaszobrokra valaki, vagy valakik maszkot raktak.

Valaki a szívén viselte a kacsák sorsát Békéscsabán /Fotó:beol.hu/

Felkészültek a megyében a koronavírus elleni küzdelemre

Április elején Dr. Becsei László, Herczeg Tamás, dr. Kovács József, valamint dr. Takács Árpád a legfontosabb megyei, járványhelyzettel kapcsolatos kérdéseket vitatták meg Gyulán. Az egyeztetésből kiderült, hogy a Békés megyei egészségügyi és szociális intézmények felkészítése rendben zajlott, a háziorvosok védőfelszereléssel való ellátása is tervezetten haladt.

dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa, dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, a Békés Megyei Védelmi Bizottság elnöke, dr. Kovács József országgyűlési képviselő, és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő /Fotó: Lehoczky Péter/

– Mindenkit szeretnék megnyugtatni, valamennyi szakember azon dolgozik, hogy minél jobban visszaszorítsuk és lokalizáljuk a koronavírus terjedését, éppen ezért kérek mindenkit, hogy tartsuk be a megfelelő védekezési intézkedéseket, tartsunk legalább 1,5-2 méter távolságot egymás között és lehetőleg maradjunk otthon – fogalmazott dr. Kovács József a találkozó apropóján.

Visszafogott húsvét

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a 2020-as húsvét közeledtével a lakossághoz fordult.

– Kérem, hogy a húsvéti ünnepek alatt maradjanak otthon és szűk családi körben ünnepeljenek! A hagyományos húsvéti ünnepkörhöz tartozó tevékenységeket, például a locsolkodást a szűk családi körön kívül most mellőzni kell. Tilos közterületen, illetve parkokban piknikezni

– hangsúlyozta a polgármester.

Ebben az időszakban egyébként sportolni közterületen kizárólag egyedül, illetve az egy háztartásban élőkkel együtt, egymástól minimum 1,5 méteres távolságban lehetett. Engedélyezett volt közterületen a munkavégzés, az egészségügyi ellátás, az idősek ellátása, élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, mezőgazdasági tevékenység és korlátozottan az egyéni szabadidős tevékenység.

Akcióba lendültek az óvónők, a buszsofőrök és az egyház

Orosházán, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda munkatársai videóüzenetet küldtek a legkisebbeknek, mert az ovisok nagyon hiányoztak az óvónőknek, dajkáknak.

A Volánbusz történetének első országos akciója zajlott április 15-én, melynek keretében 33 településen – így Békéscsabán is –, összesen 164 járművel tudatta mindenkivel: „számíthatnak ránk, és mi is számítunk mindenkire, akinek a munkája nélkülözhetetlen ebben a nehéz időszakban.”

Az egyház is kénytelen volt alkalmazkodni a fennálló helyzethez, így autós szentmisét tartottak – az országban az elsők között – Békéscsabán, a jaminai Jézus Szíve római katolikus templomnál.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre! /Fotó: Imre György/

Győrfi Pál az osztálytablón

Bár a járványhelyzet miatt elmaradtak a ballagások, ez nem azt jelentette, hogy a diákok és a tanárok nem búcsúzhattak el egymástól. A megye több iskolája is kreatív videókkal, tablókkal reagált a kialakult helyzetre. Valószínűleg még maga az Országos Mentőszolgálat szóvivője sem gondolta volna, hogy egyszer egy végzős tablón az ő szavait fogják idézni.

https://www.facebook.com/545152212501853/photos/a.618538455163228/1144679292549139/?type=3

Elkezdődtek a mintavételek

A Szegedi Tudományegyetem 2020. május 1-jén reggel, az országos járványügyi kutatás részeként, megkezdte a mintavételeket. Az országos szűrővizsgálat több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlott, a mintákat a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtötték be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.

Sokaknak okozott már akkor is kellemetlenséget a maszk viselése, de abban talán mindenki egyetérthet, hogy az igazi bosszúságot a szemüvegeseknek okozza mai napig. Utánajártunk, hogy mit lehet tenni az ellen, hogy bepárásodjon a szemüvegünk a maszk viselése közben.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-egyszeru-kodfelhoben-vasarolni-2717541/

A második hullám

Talán egy kicsit fellélegezhettünk, ám néhány „könnyedebb” hónap után a vírus terjedése magasabb fokozatra kapcsolt. 2020 szeptemberében, Békéscsabán kimutatták a koronavírus-fertőzést egy, a Kazinczy Ferenc általános iskolába járó felső tagozatos diáknál, így egy egész osztály került karanténba. Az iskolákban folyamatosan zajlott a fertőtlenítés, az óvintézkedések részeként például a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban hőkamera-rendszer segítette az intézménybe érkezők testhőmérsékletének megállapítását.

Az október 23-i megemlékezésekre is árnyék borult, az Operatív Törzs szakmai ajánlását mérlegelve többek között a gyulai és a békéscsabai városvezetés is úgy döntött, hogy a megemlékezést nem rendezik meg.

A vírus terjedését az adatok is tükrözték, ugyanis szeptember 17-én átlépte a százat a fertőzöttek száma Békés megyében.

 

A 2020. szeptember 17-i adatok

Bő egy hónappal később pedig már az ezret is.

A fertőzöttek száma 2020. október 27-én

Továbbra sem voltunk kibékülve a maszkviseléssel

„Kipécéztél magadnak? Bepárásodik a szemüvegem!” – ilyen és ehhez hasonló kifogásokkal próbálták leszerelni az eladókat, biztonsági őröket azok a vásárlók, akik nem megfelelően, vagy egyáltalán nem viselték a maszkot az üzletekben. Amikor erre a dolgozók felhívták a figyelmet, ötből ketten azonnal felvették a védőeszközt, a többiek részéről azonban nem egyszer súlyos sértések hangoztak el válaszként.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sokan-talalnak-arra-urugyet-hogy-miert-ne-vegyek-fel-a-maszkot-3413131/

A vírus a sportolókat sem kerülte el

November elején a Békéscsaba 1912 Előre csapatában 28 koronavírus-fertőzött volt. A lilák akkor a DVSC elleni mérkőzésük elhalasztását kérték, amihez az ellenfél nem járult hozzá. A csabai NB II.-es labdarúgócsapat ekkor úgy döntött, hogy nem utazik el a hétvégi meccsre.

A humor ekkor sem hagyta el az embereket. Battonyán például a hívek a vasárnapi misére igyekezve a templomban elsőként nem Bajnai István kanonokkal, hanem Kovid atyával találkoztak.

Kovid atya figyelmeztette a híveket a maszk viselésének fontosságára /Fotó: BMH/

Pofon a kultúrának, kemény szabályokkal a vírus ellen

November 11-étől újabb korlátozó intézkedések léptek életbe a koronavírus-járvány miatt Magyarországon, mindenki egészsége védelme érdekében. Az intézkedések értelmében be kellett zárni a kulturális intézményeket, az Árpád fürdőt, a sportcsarnokban a sporteseményeken nem lehettek nézők, kizárólag zárt kapuk mögött rendezhették meg a mérkőzéseket.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=1062455717541013

A koronavírus elleni védekezés érdekében november 11-től kijárási tilalom lépett életbe este 8 és reggel 5 óra között. A tilalom első estéjén mi is tettünk egy kört Békéscsabán.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre!

Ezek mellett Békéscsabán november 13-ától a város teljes közigazgatási területén a közterületeken, illetve a nyilvános helyeken kötelezővé tették a maszk viselését.

November 25-én közölték a pontos fertőzöttségi és halálozási adatokat, melyek alapján addig, a járvány kezdete óta 77 ember hunyt el a koronavírus következtében Békésben.

Két nappal később pedig Békés megyében átlépte az ötezret a fertőzöttek száma.

A fertőzöttek száma 2020. november 27-én

Decemberben is folytatódott az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítettek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

https://www.beol.hu/galeria/orvostanhallgatok-teszteltek-a-csabai-iskolaban/

A karácsonyhoz közeledve Békés megye is átlépte a tízezres határt a fertőzöttek számát illetően.

A fertőzöttek száma 2020. december 19-én

Megérkezett az első vakcinaszállítmány

A német Pfizer és az amerikai BioNTech gyógyszeripari vállalatok közös fejlesztésű vakcinája elsőként kapta meg az engedélyt az Európai Unióban. Így december 30-án a Békés Megyei Központi Kórházba közel háromezer oltóanyagot hoztak, első körben az intézményben is azokat a dolgozókat oltották be akik a Covid-, illetve intenzív osztályokról kérték.

Január első hétvégéjén a Békésben is megkezdődött a koronavírus elleni védőoltások beadása a nagyobb szociális intézményekben, illetve idősek otthonaiban. Megyénkben először a Békés Megyei Hajnal István Szociális Szolgáltató Centrum békési idősek otthonában, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum nagyszénási Idősek és Szenvedélybetegek Otthonában, az önkormányzati orosházi Platán Idősek Otthonában, illetve a gyulai Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonában bentlakók és dolgozók kaphatták meg a vakcinát.

 

 

Február 18-ától jelentősen enyhítettek Békéscsabán a közterületi maszkviselés szabályain, aminek értelmében nem volt kötelező mindenhol, az utcán védőeszközt hordani. Tettünk egy kört a városban, arra voltunk kíváncsiak, vajon hányan fogadták meg az ajánlást.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre!

A legtöbb gyógyszertárban kapható az a Covid-19 antitest-gyorsteszt, amiből bárki kiderítheti, hogy az utóbbi hetekben átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Úgy döntöttünk, mi is kipróbálunk egy ilyet, hogy beszámolhassunk olvasóinknak tapasztalatainkról.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre!

Március elején is folytatódott az oltási program. Azokban a napokban arról számoltunk be, hogy közel 400 ezer regisztrált idős oltását végzik a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna oltóanyagokkal, valamint a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával. A tempónak köszönhetően átlépte az egymilliót a beoltottak száma Magyarországon.

A harmadik hullám

Nagyon erős a járvány harmadik hulláma, erősebb mint az eddigiek. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, és sok beteget produkál. Nemcsak idősek, hanem fiatalabbak is súlyosan megbetegedhetnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 4-i kormányinfón újabb szigorításokat jelentett be. Ekkor derült ki, hogy az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják. Az élelmiszerboltok, a patikák és a benzinkutak is nyitva maradnak. Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy. A konditermeket be kellett zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.

Békés megyében is központi szerepet kapott a távmunka, vagyis a home office. A legtöbb települési önkormányzatnál a munkatársak többsége otthonról, home office-ban dolgozik Békés megyében is a koronavírus miatti helyzet és a korlátozások miatt. A személyes ügyfélfogadás vagy szünetel, vagy pedig csak korlátozottan működik.

A vendéglátók már nagyon nyitnának. A dolgozók bent lehetnek a kocsmákban, csak vendég nem léphet be hónapok óta. A Békés megyei vállalkozók, alkalmazottaik nem azért tartózkodnak egységükben, hogy a szavatossági idejüket lassan elvesztő italokat megigyák, hanem takarítanak, festenek vagy felújítanak. Akik rendelkeznek terasszal, kerthelyiséggel, remélik, legalább ezekben fogadhatnak minél hamarabb vendégeket.

Terasszal is beérnék egyelőre az italmérők

Az oltási program folyamatosan zajlik, legutóbb AstraZeneca-vakcina-szállítmány érkezett a gyulai háziorvosokhoz. Legutóbb a Gyulai Járás tizenhét háziorvosi praxisa számára adott át összesen ötvenöt ampulla, vagyis 550 ember oltására alkalmas AstraZeneca vakcinát dr. Gulyás Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatalának hivatalvezetője.

 

Vasárnap pedig a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag és a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával oltottak a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai alapján hétfőre száztizenkettővel nőtt a Békés megyei fertőzöttek száma, így a járvány kezdete óta ez a szám már 14797-re emelkedett.

A fertőzöttek száma március 15-én

Az elmúlt egy év rettentően nehéz volt. Gyászol az ország és így Békés megye is. A járvány sok áldozatot követelt és elvesztettük korábbi életünket is. Cikkünkből ugyanakkor az is kiderül, hogy megyénk emberségből és összefogásból csillagos ötösre vizsgázott.

Ha kíváncsi még több koronavírussal kapcsolatos hírre, tekintse meg dossziéinkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában