Megtekinthetjük a múltat

2021.02.11. 17:28

Új fejezetet nyit a mezőberényi tárlat

A velünk élő múlt címmel nyílt meg az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ muzeális gyűjteményének új állandó kiállítása a közelmúltban.

P. G.

A járványhelyzet miatt a megnyitót az érdeklődők az intézmény Facebook-oldalán követhették egyenes adásban – írja a mezobereny.hu.

Köszöntőjében Siklósi István polgármester hangsúlyozta,

a muzeális gyűjtemény életében az új állandó kiállítás új fejezetet nyit, hiszen az intézményegység új értékekkel gazdagodott. A településvezető arra hívta fel a mezőberényiek figyelmét, ha a járványhelyzet lehetővé teszi, feltétlenül személyesen tekintsék meg a tárlatot.

Körösi Mihály alpolgármester megnyitójában elmondta, a település életében fontos a múlt ismerete, hiszen az határozza meg az identitást. A kiállítás első része a múltat mutatja be, a második része – amely a Települési Értéktárról szól – a gazdaság szereplői számára mutat utat. A város múltjáról szóló rész időrendben, jól tagoltan részletezi a település történetét. Aki több információt kíván, az okostelefonja révén a tablókon látható QR-kódok segítségével többet is megtudhat.

Siklósi István: új fejezetet nyit az állandó kiállítás /Fotó: OPSKMM/

Dr. Bódán Zsolt történész, a békési levéltár vezetője mutatta be a tárlatot. Elmondta, a történelmi rész az őskortól a várossá nyilvánításig, 1989-ig mutatja be a település történetét. Az értéktárról szóló második rész a jelenre vonatkozik, mindkettőre méltán lehetnek büszkék a mezőberényiek. Az új állandó tárlat harmadik része a mezőberényi arcképcsarnok. Ez az értéktárban megtalálható személyiségeket mutatja be.

A kiállítás a Kubinyi Ágoston Program keretében jött létre, dr. Bódán Zsolt történész és Csete Gyula etnográfus ren­dezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában