KHESZ

2021.02.17. 13:55

Tovább emelkedett a horgászok száma Békés megyében

A járványhelyzet miatt több szempontból is megváltozott a horgászatra jogosító okmányok forgalmazásának megszokott rendje Békés megyében, illetve Békéscsabán. Hat egyesület az egészségügyi előírások maximális betartása mellett a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) megyeszékhelyi székházában adja ki a dokumentumokat.

Papp Gábor

Forrás: shutterstock.com

A járványhelyzetet megelőzően a legtöbb horgászegyesület egy-egy külsős helyszínen, például közösségi házban vagy vendéglátóhelyen forgalmazta az okmányokat. A mostani zárvatartások miatt azonban szükség volt a változásra, kisegítésre – nyilatkozta lapunknak Nemes Attila. A KHESZ ügyvezetője elmondta, a székházban több nagy légterű tárgyalóterem áll rendelkezésre, így jelenleg napokra beosztva

hat egyesület adja ki a dokumentumokat a szövetség békéscsabai, Bajza utcai épületében.

A horgászatra jogosító okmányokat a Magyar Országos Horgász Szövetség által üzemeltetett egységes horgászkártyákon alapuló HORINFO rendszerben kezelik. Az állami horgászjegy, a fogási napló, vagyis az egységes állami horgászokmányok továbbra is papíralapúak.

Végh Zoltán, a Körösvidéki Sporthorgász Egyesület elnöke és Szulimán Ákos gazdasági felelős készítik el a területi engedélyt Harmati Tibor részére a KHESZ székházában /Fotó: Lehoczky Péter/

Viszont az idei év újdonsága, hogy országos viszonylatban az 50 hektár feletti vízterülettel rendelkező nagyobb vízkezelők már elektronikus úton bocsátják ki a területi jegyeiket, köszönhetően a közelmúltban megvalósuló fejlesztésnek. A KHESZ a horgászok igényeinek megfelelően 16 térségre szóló, különböző típusú területi jegyeit már az elektronikus rendszer segítségével adják ki, a digitális jegy a kiadás helyszínén nyomtatandó. Az érintettek a már említett HORINFO rendszerbe a saját profiljukkal léphetnek be, ahol online intézhetik az ügyeiket, ilyenkor bankkártyás fizetésre nyílik lehetőség­.

A KHESZ 95 megyei tagegyesületénél, továbbá jegyforgalmazó partnereknél készpénzzel lehetséges a területi jegyek kiváltása.

A tagság érvényesítése és az arra alapuló egységes állami horgászokmány továbbra is kizárólag személyesen a tagegyesületeknél váltható. A KHESZ ügyvezetője kiemelte, a tavalyi év tapasztalatai alapján elmondható, hogy az elektronikus jegyforgalmazás a háromszorosára ugrott, és meghaladta a tízszázalékos részarányt.

– Természetesen ebben a koronavírus-járvány is jelentősen közrejátszott – tette hozzá. Mint megtudtuk,

az idei évtől a horgászvizsgákat elektronikusan szervezik és bonyolítják le, a személyes megjelenés azonban kötelező.

Az első vizsgákat várhatóan február 25-én tartják a KHESZ székházában, amelyre a jelentkezés is a HORINFO rendszeren keresztül történik. A vizsgakérdésekre az arra rendszeresített tableteken keresztül – szintén a HORINFO rendszer újdonságaként – elektronikus tesztet kitöltve válaszolnak a résztvevők. A vizsga előfeltétele a rendszerben való regisztráció és a horgászkártya.

Nemes Attila elmondta, tavaly tovább emelkedett a regisztrált horgászok száma a megyében, még többen választják kikapcsolódásként ezt a sportot, még többen mennek ki a szabadba.

A KHESZ székháza ideális helyszín

Hat egyesület fogadja a tagjait a KHESZ székházában, amely egy helyen található a megyei vadászkamara központjával, nagy tárgyalótermek állnak rendelkezésre, így a kelló távolságtartás és a háttér is biztosított. Kedden délelőtt a Forcon Sporthorgász Egyesület, kedden délután a Városi Horgász Egyesület és a Rokka Horgászegyesület, szerdánként a Békési Sporthorgász Egyesület, csütörtökönként a MEP Horgász Egyesület, valamint a Körösvidéki Sporthorgász Egyesület – amely nem összetévesztendő a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével – várja a horgászokat.

Végh Zoltán, a mintegy háromszáz főt számláló Körösvidéki Sporthorgász Egyesület elnöke elmondta, évtizedek óta a Békési úti Közösségi Házban fogadták tagjaikat, ám a pandémia miatt erre most nem nyílt lehetőség. – A KHESZ székháza ideális megoldás az átmeneti időszakra, a szövetség munkatársaitól mindenben segítséget kapunk – ecsetelte. – Laptop és nyomtató is rendelkezésre áll, illetve mi is beszereztünk egy nyomtatót a horgászengedélyek kinyomtatására.

Az idei horgászrend változásairól, a módosításokról a KHESZ oldalán tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában