koszorúzás

2021.02.25. 13:49

Dr. Erdődi Lajosra emlékeztek Gyulán

Gyulán a Béke sugárúton található Dr. Erdődi Lajos emlékoszlopánál emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira csütörtökön délelőtt. Az eseményen koszorút helyezett el a mementónál dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester is.

P. G.

20210225 Gyula dr. Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester koszorút helyeznek el dr. Erdődi Lajos emlékoszlopánál (a Béke sgt. 33. előtt) a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A polgármester Facebook posztjában kiemelte, van három olyan név, mely biztos ismerősen cseng azok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek az elmúlt évszázad helytörténete iránt. Simonyi Imre költő így emlékezett meg róluk: „Gyulán a két világháború közötti városban három igaz ember élt. Apor báró a szegények plébánosa, Blanár doktor a szegények orvosa és Erdődi Lajos a szegények ügyvédje.” Az ő emlékoszlopánál helyeztünk ma el koszorút Kónya István alpolgármester úrral.

Kónya István alpolgármester és dr. Görgényi Ernő polgármester koszorút helyeznek el dr. Erdődi Lajos emlékoszlopánál /Fotó: Imre György/

– Egyikük halála sem függetleníthető a kommunista diktatúrától: Báró Apor Vilmost egy szovjet katona gyilkolta meg, Blanár Lászlót – a kollektív gyulai emlékezet szerint – a szíve vitte el, miután felismerte a kialakuló kommunista rendszer valódi természetét, míg dr. Erdődi Lajos halálában egyértelműen szerepet játszott mindaz a szenvedés, amelyre a diktatúra ítélte őt. Dr. Erdődi Lajost megbüntették – hasonlóan százezernyi honfitársához –, holott nem követett el semmilyen bűnt. Hiszen a bűn valójában a kommunista rendszer működtetése volt – fogalmazott a polgármester.

Békésen csütörtökön kora reggel gyűltek össze a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának tagjai és a Békési Kisgazdakör vezetői, hogy fejet hajtsanak a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tortenelem-egyik-legsotetebb-korszakanak-aldozataira-emlekeztek-csaban-3728986/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyomaendrodon-is-megemlekeztek-az-aldozatokrol-3730096/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában