Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

2021.02.23. 07:51

Az elsősegélynyújtásra kiemelten figyelnek Békésben

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezetének, a Vöröskeresztnek az ifjúsági tagozata idén februárban ünnepli fennállásának századik évfordulóját. A közel 24 ezer tagot számláló ifjúsági mozgalom az elmúlt évtizedekben számos sikeres programot valósított meg Békésben, illetve itt élők vettek részt máshol országos kezdeményezéseken. Ezekről is beszélt Acsai Éva, az ifjúsági Vöröskereszt megyei elnöke.

Ny. L.

– Tizenhárom alapszervezetben mintegy 1600 tagot tartunk nyilván Békésben – emelte ki.

– Nyolc bázisiskolával rendelkezünk: Békéscsabán, Orosházán és Mezőkovácsházán egyaránt kettővel, Gyulán és Sarkadon eggyel-eggyel. Négy bázisóvodánk Orosházán, Gyulán, Sarkadon és Mezőkovácsházán található.

Az aktív ifjúsági önkénteseink száma csaknem száz.

Acsai Éva szólt arról, hogy a megye minden területén részt vettek és vesznek véradások szervezésében. Eredményesen szerepeltek tagjaik a legfiatalabbak ellátását fókuszba állító Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási, az Országos Elsősegélynyújtó, valamint az Országos HIV/AIDS Prevenciós Versenyen. Különböző tematikájú táborokkal szólítják meg az egyes korosztályokat. A Hétcsoda keretében a fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű gyermekek számára szerveznek élménypedagógiai módszerekkel színesített programokat, míg az Országos Kortársfelkészítő Tábor a serdülők számára nyújthat hasznos ismereteket.

Acsai Éva beszélt szerteágazó tevékenységükről /Fotó: BMH/

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat keretében 2007 óta minden nyáron több mint 300 önkéntes – köztük számos Békés megyei – figyel a pihenni vágyók testi épségére. A szolgálat lehetőséget biztosít az egészségügyi hivatás iránt érdeklődő fiataloknak ismereteik gyakorlati kipróbálására. Az elsősegélynyújtást népszerűsítik számos rendezvényen, segítik a szeretetakciókat, az adományok gyűjtését és osztását, szinte mindenben együttműködnek a „nagy” Vöröskereszttel.

A megyei elnök elmondta, hogy a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztet 1921 februárjában alapította dr. vitéz Simon Ele­mér, a Magyar Vöröskereszt akkori elnöke. Az ifjúsági tagozat az elmúlt száz évben végig a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom alapelveivel (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) összhangban végezte tevékenységeit.

Nevéhez köthető többek között az anyák napja meghonosítása is.

Kezdeményezésüknek köszönhetően hazánkban 1925 óta ünnepeljük május első vasárnapján az édesanyákat.

Az ifjúsági tagozat centenáriuma mellett a Magyar Vöröskereszt idén májusban ünnepli megalakulásának 140. évfordulóját. A jubileumi programokat – csakúgy, mint a táborokat – előreláthatólag nyáron szervezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában