Békés megye

2021.02.19. 13:55

A végzősök nagy része már korábban teljesítette a közösségi szolgálatot

A jelenlegi szabályok szerint a diákok az érettségi vizsgát csak akkor kezdhetik meg, ha igazolták, hogy legalább 50 óra olyan közösségi munkát végeztek, ami társadalmilag hasznos volt és valamely közösség javát szolgálta. A koronavírus-járvány miatt azonban jelentősen beszűkültek a lehetőségek.

Nagy Szilvia

Fotó: Shutterstock

Ha valaki a 2020–2021-es tanév végén érettségizik, és a hátralévő időszakban szeretné teljesíteni a közösségi szolgálatot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja, hogy csakis

olyan jellegű tevékenységet válasszon, amely nem csoportos.

A jelenleg fennálló különleges helyzetben az iskolák bevonhatják a tanulókat a tantermen kívüli, digitális oktatás iskolai folyamatába, például az online tananyaghoz segédanyagok készítésébe, vagy online korrepetálás, nyelvgyakorlat keretében mentorálhatják diáktársaikat. A lényeg, hogy a közösség számára hasznosan, a személyes kontaktus elkerülésével teljesíthetik az 50 órát.

Több diák döntött úgy, hogy valamelyik helyi könyvtárban dolgozik a közösségi szolgálat keretében /Illusztráció: Shutterstock/

– Iskolánk tanulói nem közvetlenül az érettségi vizsga előtt teljesítik a kötelező óraszámot, hanem még a 9–11. évfolyam alatt – árulta el dr. Malatyinszki Anita. A békéscsabai Belvárosi gimnázium megbízott intézményvezetője hozzátette, mindig előregondolkodnak, a pedagógusok szeptember elején megnézik, hiányzik-e valamelyik diáknak a kötelező óraszám. Az esetleg megmaradt időt letölthetik az iskolában a PET-palackok gyűjtésénél, a tankönyvkiosztásnál, a könyvtári munkáknál.

A járványos időszak így nem nehezítette meg a végzősök helyzetét, a fiatalabbak pedig inkább későbbre halasztják az önkénteskedést.

Dr. Malatyinszki Anita elárulta, sokan óvodában olvastak mesét, mert szeretnek gyerekekkel foglalkozni, de többen választották a kutyamenhelyet is, és volt, aki orvosnál végzett adminisztratív tevékenységet. Hozzátette, régi iskoláikba is szívesen visszamentek a tanulók: rendezvények szervezésében segítettek, vagy a könyvtárban tevékenykedtek.

Az Andrássy gimnáziumban Szabó László intézményvezető elmondta, a közösségi szolgálat elvégzése rendben zajlott, a végzősök jó része náluk is teljesítette már a szükséges óraszámot, így a járvány ennek kapcsán nem nehezítő tényező. A szerződött partnerek – óvodák, könyvtárak, civil szervezetek – szívesen fogadták a diákokat, akik érdeklődési körüknek megfelelően választottak.

Kovács Kitti a megyei könyvtárba ment önkénteskedni /Fotók: Bencsik Ádám/

Kovács Kitti diák elmondta, a többiekhez hasonlóan ő is még a járvány kitörése előtt eleget tett az előírásnak, kitöltötte a kötelező óraszámot.

- A könyvtárban a rendszerezésben és az adatbázisok feltöltésében segítettem. Érettségim után a budapesti Corvinus egyetem gazdálkodás és menedzsent szakán képzelem el a jövőmet.

Szenográdi Péter a közelgő vizsgához és a továbbtanuláshoz szükséges kötelező közösségi szolgálatot már korábban teljesítette

– Az érettségi teljesítése után a szegedi egyetemre készülök, közgazdász szeretnék lenni – mondta el Szenográdi Péter. Békéscsabán, a megyei könyvtárban vállaltam különböző szerkesztési és informatikai feladatokat, ahol jól éreztem magam.

Kis Kata az érettségi után nemzetközi gazdálkodást szeretne tanulni

Kis Kata elmondta, a közösségi szolgálat teljesítése során sok jó élményt és tapasztalatot szerzett.

- A veszélyhelyzet előtt még lehetőség volt közösségi programok szervezésére, kikapcsolódásra, én egy helyi játszóházhoz mentem, ahol a társasjátéknapok lebonyolításában vállalhattam feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában