közfoglalkoztatás

2021.02.18. 18:59

A kunágotai dolgozók átérzik munkájuk fontosságát

– Az elmúlt év során az önkormányzat működésére súlyos teherként nehezedett a 2019-ből megörökölt pénzügyi helyzet. Siralmas állapotban vettük át a mezőgazdasági területeket, a fóliasátrakat. A 2020-as évet már ilyen háttérrel kezdtük – fogalmazott évértékelőjében Pápai Zoltán polgármester.

Cs. I.

20210210 Kunágota Új traktorral bővült Kunágota eszközparkja a képen Pápai Zoltán polgármester és munkatársai fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– A költségvetés tervezésekor látszott, roppant nehéz és a végletekig feszített pénzügyi helyzetben kell a településüzemeltetési feladatainkat ellátni. Sok esetben kifizetetlen, lejárt számlák sorakoztak az asztalon. Nem jut forrás a civil szervezetek, egyesületek támogatására. A közfoglalkoztatásban dolgozók átérezték munkájuk fontosságát. A mezőgazdasági termelés majd 23 millió forint bruttó árbevételt hozott – emelte ki ezt a területet a település vezetője. A bérköltségre 100 százalékos, a mezőgazdasági programelem dologi költségeire 88,3 százalékos támogatást kapott az önkormányzat.

Pályázati segítséggel vásároltak meg 25 millió forintért két új kistraktort – mutatta Pápai Zoltán /Fotó: Bencsik Ádám/

– Kiemelném a kertészeti dolgozók és a fűnyírós brigádok teljesítményét. De minden területen átérezték az emberek a munkájuk fontosságát. Az elhasználódott vagy elhanyagolt munkagépekre és eszközökre mintegy 8 millió forintot költöttünk. A mezőgazdasági termelés majd 23 millió forint bruttó árbevételt termelt. Az állattartásból 4,7 millió forint bevételünk képződött a 177 darab mangalica értékesítésének köszönhetően. Húzóágazat volt a kertészet.

Felhagytak a veszteséges növények termelésével

A mintegy 68 ezer darab karalábé 6,3 millió forint, a 26 mázsa uborka 435 ezer forint, a 62 mázsa tv-paprika bevétele 1,13 millió forint, az 1 tonna kápia paprikából 240 ezer forint, a 13 mázsa paradicsomból 191 ezer forint bevételünk képződött. Konyhai felhasználásra jutott 6 mázsa zöldségféle és több mint ezer darab karalábé – sorolta. A Bercsényi Zrt. művelésében lévő földterületeiken is jelentős árbevételt realizáltak.

– Tavaly felhagytunk a veszteséges növények termelésével. A kertészet vezetőjével egyeztetve úgy döntöttünk, idén dinnyézünk, 1,6 hektáron. Az elhatározás legfőbb oka: 10-14 ember közfoglalkoztatását megoldhatjuk – indokolta a település vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában