árjegyzék

2021.02.24. 06:55

A feleségének hozatta Békéscsabára Stark a később világhírűvé vált szőlőt

Dr. Sicz György aranydiplomás békéscsabai kertészmérnök a Békés Megyei Népújság egy 1969-es cikke alapján kérte meg nemrégiben a békési levéltár vezetőjét, dr. Bódán Zsolt történészt, hogy nézze át az MSZMP Békés megyei archívumát. Mégpedig azért, mert a cikk alapján abban valószínűleg talál valami fontosat a Csabán letelepedő Stark Adolf szőlőnemesítő munkásságáról. Dr. Bódán Zsolt sikerrel járt, és egy eddig ismeretlen Stark árjegyzék került elő 120 év után.

Nyemcsok László

20210219 Békéscsaba Sicz György kertész régi szölő dokumentummal Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Dr. Sicz György kiemelte, az árjegyzék jelentősége, hogy a fajták születésében – az eredeti adathiányokat pótolva – segít eligazodni.

– Az anyag Kiszely Andrástól származik, aki valószínűleg azonos azzal a Kiszely Andrással, aki 1944-ben Békéscsaba Ideiglenes Tanácsának elnöke volt, és ma utca is őrzi a nevét a városban. A pártiratok mellett ezt a fajtagyűjteményt és árjegyzéket is leadta az archívumnak. Eddig a budapesti Kertészeti Múzeumban 124-es szám alatt nyilvántartott, egyetlen, 1896-os árjegyzékről tudtunk, de immáron tisztábban láthatunk – hangsúlyozta a kertészmérnök.

Dr. Sicz György Stark Adolf szőlőfajta- és árjegyzékével, mely 120 év után került elő /Fotó: Imre György/

Kitért arra, az első árjegyzéken szerepel, hogy Starkot az 1885-ös, budapesti, nemzetközi szőlőkiállításon Első Tiszteletdíjjal tüntették ki. Szintén megtalálható a dokumentumon, hogy 1878-ban a Békés Megyei Gazdasági Egylet – mely országos hírnévnek örvendett – is díjazta. Emellett az 1894-esi oroszországi kiállítási érmének kétoldali másolata is látható a papíron. Ami 1894 ősze és az 1896. évi, ezredéves kiállítás között készülhetett.

Nevezhetjük ezért millenniumi, nagy árjegyzéknek.

A „Szőlővesszők név- és árjegyzéke Stark Adolf és fia szőlészetéből Békéscsabán” elnevezésű dokumentum már tartalmazza a millenniumi emlékérmet és az 1897. évi hamburgi kiállítás díját. Stílusában és nyomdatechnikai kivitelben is újszerűnek számított a korábbihoz képest.

– Lényeges eleme, hogy szerepel benne a Csaba-Gyöngye fajta, amit akkor így írtak. Erről a szőlőről már 1898-ban hírt adott a Borászati Lapokban, és ez megegyezik a mostani „Cathalogus” adataival – ecsetelte a kertészmérnök.

– Stark első hirdetése a Borászati Lapokban 1900-ban jelzi, hogy 1901 őszén korlátozott példányban kapható lesz a Csaba-Gyöngye.

Érdekfeszítő ennek a fajtának a története. Dr. Sicz György elmondta, kék színű, nagy bogyójú Bronner’s Traube muskotályos szőlőnek a nemesítési kombinációja a mostani jegyzék szerint a Csaba-Gyöngye. A fajtából Stark a kecskeméti szőlőnemesítőtől, Mathiász Jánostól hozatott egy kosárral a feleségének. Néhány szőlőnek a magját elültette, és lényegében a genetikai hasadás nyomán született meg a Csaba-Gyöngye.

A pártarchívumban megtalált fajtagyűjteményben olyanok is szerepelnek, mint a Stark kék magoncza, a Kossuth, a Petőfi Sándor és a Garibaldi, ezek jövőjéről keveset tudni. A századelőn Stark még Csaba-Gyöngye szórólapot adott ki, csak erre a fajtára koncentrált. Érthető, hiszen már közeledett élete végéhez.

A szakember számára egyértelmű, hogy Stark az 1869-es első szőlőtelepítését követően egy évtizeddel, 1879-ben kezdte el a nemesítői munkát Csabán, és folytatta az 1900-as évek elejéig. Dr. Sicz György két könyvet írt már Starkról, most készíti a harmadikat.

Jó befektetésnek tekintette

Stark Adolf 1834-ben Bártfán született, és 1910-ben Békéscsabán hunyt el. 1859-ben önálló vaskereskedést nyitott itt, négy év múlva megházasodott, és végleg letelepedett a városban. A szőlészetet, borászatot jó pénzbefektetésnek tekintette, a századforduló éveiben már 16 hold ültetvénnyel és szőlőiskolával bírt. A mintegy 300 fajtát nagy szorgalommal és komoly anyagi áldozatok árán vásárolta bel- és külföldről. Életének legjelentősebb tevékenységét a nemesítés terén fejtette ki. Világhírűvé a csabagyöngyével vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában