új technológia

2021.01.02. 15:25

Költséghatékonyabb lesz a megyei könyvtár fűtése

Bár az ünnepek miatt most tartanak egy kis szünetet, folyamatban van a megyei könyvtár épületének csaknem 500 millió forintos korszerűsítése, amivel a tervek szerint nyáron végeznek. A fűtési rendszer megújult, a napelemest szintén telepítették, jelenleg pedig zajlik a szigetelés és a nyílászárócsere.

Licska Balázs

20201218 Békéscsaba Békés megyei könyvtár korszerűsítése Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita elmondta, hamarosan elérheti az 50 százalékot a kivitelezési munkálatok készültsége. Szerződés szerint egyébként nyáron kell végeznie a fejlesztéssel a kivitelező cégnek, amelynek a feladatai között van 2200 négyzetméteren szigetelés, 120 nyílászáró cseréje, a központi fűtési, hűtési rendszer átalakítása, napelemes rendszer kiépítése, illetve némi akadálymentesítés.

Július elején vették át a munkaterületet, kezdve a fűtési, hűtési rendszer megújításával. A gépészeti munkálatokkal, valamint az ehhez kapcsolódó villanyszereléssel végeztek is a szakemberek. Ennek zajlik most a próbaüzeme

– mondta Csóti Tibor, a kivitelező cég, a békéscsabai Galéria Invest Kft. projektvezetője, aki hírportálunk munkatársainak mutatta a tetőn lévő hőszivattyús rendszert, az egyik helyiségben a szivattyúkat és a tágulási tartályt, amelyekhez rendkívül komoly vezérlés kapcsolódik. Olyan, mint egy otthoni termosztát, amivel szabályozható a hőmérséklet, csak persze összetettebb. Valamint a szakember szemléltette azokat az úgynevezett fan-coil berendezéseket, amelyekből összesen több mint hetven található az irodákban és az olvasóterekben, és amelyek nyáron hideget, télen pedig meleget árasztanak.

Csóti Tibor projektvezető mutatta meg a megyei könyvtár épületének tetején elhelyezett korszerű berendezést /Fotó: Lehoczky Péter/

Csóti Tibor hozzátette, a közelmúltban végeztek az 50 kilowattos napelemes rendszer telepítésével is. Összesen 190 táblát helyeztek ki, ami azt jelenti, hogy mintegy 380 négyzetméterre kerültek ilyen berendezések. Úgy véli, a korszerű hűtési, fűtési rendszerrel, valamint a megújuló energia hasznosításával sokat spórolhat majd az üzemeltetési költségeken a bibliotéka.

Közben elrajtoltak a szigetelési munkálatok, amelyek készültségi foka elérte az 50 százalékot. Az épület 16 centiméter vastag szigetelést kap. Hangsúlyozta, megvan a klinker burkolat is, amely az időjárás függvényében kerül fel a homlokzatra

– tehát ezzel megőrzik az épület karakteres, egyedi jellegét, az semmit sem csorbul.

A projektvezető elmondta, a nyílászárókat ugyancsak cserélik, a Kossuth-ház felől az eddigi, elaggott, korszerűtlen fa ablakok helyett alumínium szerkezetű és hőszigetelt nyílászárókat tesznek. Ez a munka folytatódik az idei év elején az épület Kiss Ernő utca, a Derkovits sor, valamint a Csabagyöngye Kulturális Központ felőli oldalán.

Tíz év alatt megtérül a beruházás

A tetőn elhelyezett napelemek, a megújult, hatékony fűtési, hűtési rendszer, a szigetelés, valamint a korszerű nyílászárók révén gazdaságosabban lehet majd a megyei könyvtár üzemeltetése – mondta Rakonczás Szilvia, a bibliotéka igazgatója. Hozzátette, mind az olvasók, mind a munkatársak, mind a bérlők számára megszűnnek a korábbi problémák, például az, hogy napokig nem volt esetleg fűtés az olvasóterekben, vagy az, hogy a régi ablakok miatt áradt ki a meleg.

Kiemelte, a beruházás a számítások szerint tíz év alatt megtérül az önkormányzat számára. Hangsúlyozta: azért is fontos, hogy korszerűsítik a bibliotékát, mert a Munkácsy-negyed fejlesztése kapcsán a megyei könyvtár környezete szintén megújul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában