Békés megye

2021.01.28. 11:29

Felveszi a harcot a rágcsálókkal a patkányirtó csapat

Egy szinte feledésbe merült hagyományos módszerrel, vadászgörényekkel és terrierekkel irt patkányokat egy békéscsabai csapat a megyében. A módszer olyankor is eredményes lehet, amikor a mérgek és a csapdák nem válnak be.

Papp Gábor

Budapesti barátaink foglalkoznak a rágcsálók irtásával ilyen módon. Egy beszélgetés során merült fel, hogy mivel a csapatunkat alkotó mindkét család kutyákat tenyészt, miért nem vágunk mi is bele. A szót tett követte, és két évvel ezelőtt először a fővárosi barátaink segítségével hobbiként vadászgörényekkel és kutyákkal elkezdtük a patkánygyérítést – fogalmazott Zrena Zita, kis csapat vezetője és Kolozsi-Kecskés Zsófia, a csapat tagja. Mindketten párjukkal közösen vesznek részt a munkában. Mint megtudtuk, először csak ismerősöknél tevékenykedtek, ahogy említettük szabadidejükben, majd a hobbi vállalkozássá nőtte ki magát.

A patkányok hatalmas károkat képesek okozni /Beküldött fotók/

- Természetesen a mindennapjainkat alapvetően meghatározza az állatok szeretete – tették hozzá. – Kutyákkal már régóta foglalkoztunk, de a vadászgörényeket is hamar megszerettük.

Ezek az állatok is nagyon jól tudnak alkalmazkodni, illetve tanulni, és szinte örömmel jönnek, ha mint a gazdájuk hívjuk őket.

A vadászgörények között akad egy olyan is, amelynek az anyja elpusztult, ezért azóta bent él a lakásban, és még inkább kézhez szokott.

- Munkatársként tekintünk az állatokra, amit ők tökéletesen éreznek is. Mindannyiukat mi képeztük ki, amelynek során néhány fontos dologra nagyon figyelnünk kellett. A kutyák esetében például arra, hogy elfogadják a vadászgörényeket, mert bár utóbbiaknak tűhegyes fogaik vannak, azért előbbiek komolyan tudnak ártani nekik – ecsetelte a két szakember. – A terrierek könnyen felismerik a mozgásbeli különbségeket, a görény lassan mozog, a patkány gyorsan. A görénybiztos kutyák nem mozdulnak a görényekre, sem a baromfikra, csak a rágcsálókra.

Természetesen arra is be kellett tanítanunk őket, hogy más állatokkal ne kerüljenek konfliktusba. Ahogy minél több szituációt ismernek meg, úgy reagálnak egyre ügyesebbek a különböző helyzetekre. A görények számára óriási biztonságot ad, ha hallják gazdáik hangját, megtörtént, hogy egy magas padlásról, egy kis lyukon keresztül a hívásra jött le az állat, mert megvolt benne a bizalom.

Kérdésünkre elmondták, bármilyen furcsán hangzik is, de

a patkány intelligens állat, és egy idő után például megtapasztalja, hogy méreg hogyan hatott a társaikra.

Ha más élelem elérhető, akkor különösen nem kapnak rá. Ha jól vannak letéve, a csapdák is hatásosak, de nem minden esetben. Ilyenkor jöhetnek vadászgörények, a kutyák, a terrierek és a magyar agár.

Volt olyan, hogy egy terményszárító telepen 160 patkányt fogtak meg az állatok. A rágcsálók ott már annyira „elpofátlanodtak”, hogy reggelente a traktorok mellett üldögéltek a dolgozók legnagyobb megrökönyödésére. A kártevők számát annyira sikerült lecsökkenteniük, hogy legközelebb már csak ötven patkány került elő a területen. A védekezés egyébként azért is nagyon lényeges, mert tavaszra hatalmas károkat képesek okozni, volt, ahol a kocák elvetéltek a rágcsálók által terjesztett betegségek miatt.

A fűtés vezetékrendszerét is elrágták

Persze nem csak a mezőgazdaságban kérik a csapat segítségét. Előfordult, hogy egy családi ház kis tyúkudvarán fogtak meg a kutyák és a vadászgörények hatvanhét patkányt. Éppen a közelmúltban történt egy másik különleges eset, amikor egy új építésű házban tűntek fel a rágcsálók a csatornahálózaton keresztül. Az első jelet az okozta, hogy a fűtés vezetékrendszerét szétrágták, és egy ideig mind a szerelő, mind a tulajdonosok tanácstalanok voltak, hogy mi is történhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában