fejlesztés

2021.01.23. 19:35

Bölcsődebővítéssel segítik a családokat Békéscsabán

Egy tizenkét férőhelyes csoportszobával, multifunkcionális teremmel, valamint kiszolgálóhelyiségekkel bővítik Békéscsabán a Pásztor utcai bölcsődét egy 200 millió forintos beruházás során. A munkálatok hamarosan indulhatnak, és azok egy év múlva érhetnek véget. Teljesen megszűnhetnek a várólisták, tehát a fejlesztéssel a családokat segítik, munkába állhatnak a kisgyermekes szülők.

Licska Balázs

20210119 Békéscsaba Életképek a Pásztor utcai 8-as Számú Bölcsődében. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Családbarát intézkedésnek nevezte Szarvas Péter polgármester nemrég online sajtótájékoztatón, hogy egy csoportszobával és ezzel további férőhelyekkel bővítik a Lencsési-lakótelepen lévő Pásztor utcai bölcsődét. A városvezető hozzátette, hogy a helyi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött a kivitelező kilétéről, így hamarosan indulhatnak a munkálatok.

Emlékeztetett, szintén a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert támogatások révén korábban 24 férőhellyel bővült a belvárosi bölcsőde, illetve 12 férőhellyel a vállalkozásban működtetett jaminai MIVA bölcsőde. Ezekkel a fejlesztésekkel segítik a fiatal családokat és készülnek arra, hogy legyen elegendő férőhely, ha több gyermeket járatnának a bölcsődékbe.

A Pásztor utcai bölcsődét egy 12 férőhelyes csoportszobával bővítik, de a munkálatok alatt sem állnak le /Fotók: Bencsik Ádám/

– A fejlesztés nagyban segíti a kisgyermeket nevelő szülőket abban, hogy munkába állhassanak – mondta a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője. Bogár Éva elmondta, az önkormányzati bölcsődék – a belvárosi, a Szigligeti utcai és a Pásztor utcai – jelenleg összesen 284 férőhellyel rendelkeznek, emellett működik vállalkozásban Jaminában 54 férőhellyel a MIVA bölcsőde.

Hozzátette, általában ősszel, a nevelési év kezdetekor vannak szabad kapacitások és szabad férőhelyek, ám a folyamatos jelentkezések miatt azok is betelnek. Így előfordulhat olyan helyzet, hogy várólistákat kell felállítani, és most is például csak idén ősztől tudnak újonnan érkező kicsiket felvenni.

Bölcsődei férőhelyek száma jelenleg Békéscsabán

Belvárosi

156

Szigligeti utcai

50

Pásztor utca *

78

MIVA **

54

* most bővítik 12 férőhellyel.

** nem önkormányzati fenntartású.

Forrás: bekescsaba.hu

A beruházás tehát rendkívül indokolt, és amennyiben a Pásztor utcai bölcsődét egy további csoportszobával és így 12 férőhellyel bővítik, megszűnhetnek teljes mértékben a várólisták, és az év bármely szakaszában fogadhatnak majd a reményeik szerint gyermekeket. A bölcsődei ellátáshoz való hozzáférés folyamatosan biztosított lesz.

Bogár Éva kiemelte: a munkálatok bölcsődén kívül folynak majd, mivel egy újonnan épült résszel bővítik a meglévő épületet, tehát az intézmény működése zavartalan lesz – egyébként is ez mindenki, így a szülők, a bölcsőde, a város és a kivitelező érdeke. Akkor lesz majd szükség igazán egyeztetésekre a kivitelező és az intézmény között, amikor a meglévőt és az újonnan épült részt összekötik, de vélhetően ez a feladat megoldható nyáron, a kéthetes szünet ideje alatt. Az igazgató hangsúlyozta: akkor sem volt szükség leállásra, amikor a belvárosi bölcsődénél folyt hasonló munka, egyetlen napra sem zárták be a munkálatok miatt az intézményt.

Indulhatnak a munkálatok

A munkálatok ebben a hónapban indulhatnak, és azok szerződés szerint nagyjából egy év múlva érhetnek véget – ismertette dr. Sódar Anita. A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője elmondta, a beruházás során 12-vel bővítik a most 78 férőhelyes Pásztor utca 66. szám alatti bölcsődét, így az összesen 90, három év alatti kisgyermek magas színvonalú ellátására lesz alkalmas. A tervek szerint a kivitelezés ideje alatt zavartalanul működhet az intézmény.

A fejlesztés érinti 167 négyzetméteren a meglévő épületrészt is, a beruházás legfontosabb része azonban az, hogy egy 234 négyzetméteres épületrésszel bővítik az intézményt. Abban kap helyet egy 12 férőhelyes csoportszoba, illetve több kiszolgálóhelyiség. Az újonnan épülő rész a meglévőhöz a központi folyosó folytatásaként, zárt folyosóval kapcsolódik majd. Ezért a meglévő épületrészben a foglalkoztató helyiségeket át kell alakítani, a meglévő raktárat bontani szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában