Koronavírus Békésben

2021.01.30. 19:59

A járvány idején is több oldalról segítik a megfelelő döntést

Közeleg február 15-e, az egyetemi felvételi jelentkezések benyújtásának határideje. A választás előtt álló fiataloknak a járvány idején is számtalan módon és platformon igyekeznek segítséget nyújtani a szakemberek. Utánajártunk, hogyan lehet 18 esztendősen megalapozott döntést hozni. Hasznos információkért érdemes az UniLife felsőoktatási portálra is kattintani.

Nagy Szilvia

Fontos a továbbtanuláshoz a kellő ön- és pályaismeret a diák részéről /Illusztráció: Shutterstock/

A Belvárosi általános iskola és gimnáziumban már hagyomány, hogy pályaorientációs napokat szerveznek a végzős gimnazistáknak, melyeken egykori, már aktívan dolgozó „öregdiákok” mesélnek őszintén a tapasztalataikról, de idén ez a program a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg.

– A hagyományt később szeretnénk folytatni, mert nagyon jó visszhangja volt, de a lehetőségeink a mostani pandémia idején igen korlátozottak – emelte ki Brazda Zsolt. Az intézményvezető-helyettes hozzátette, a 12. évfolyamosoknak január közepén a higiéniai előírások betartása mellett tájékoztatót adott az érettségire történő jelentkezésről és a felvételi eljárás menetéről. Diákjaik részt vettek a nagyszabású Educatio online szakkiállításon, emellett az iskola berkein belül egyéni konzultációra is mindig van lehetőség, sőt, a támpontokat nyújtó prezentáció is hozzáférhető a honlapon.

Fontos a továbbtanuláshoz a kellő ön- és pályaismeret a diák részéről /Illusztráció: Shutterstock/

Az iskola pszichológusa, Szabó Andrea elmondta, még az is ritka, hogy valaki 18 évesen egyértelműen érezze, mi az útja, pedig ekkor már érettebb a személyiség. Megjegyezte, ebben az életkorban is igaz, hogy az alkalmasság, a képesség és az érdeklődés hármasa a döntő.

– Fontos, hogy a felsőoktatásba készülő diák kellő ön- és pályaismerettel rendelkezzen – emelte ki, és aláhúzta, nagy a hangsúly azon, milyen előzetes tapasztalatai vannak a fiatalnak önmagáról, jó, ha figyeli, hogy a tanulás, a házimunka, tehát a szürkébb hétköznapok során milyen érzések járják át. A pedagógiai szakpszichológus egy egyszerű példán keresztül szemléltette, hogy banálisnak tűnő dolgok is mennyire fontosak lehetnek a pályaválasztás útvesztőjében.

– Adott egy fiatal, aki nem szeret mosogatni, de nem feltétlenül ez a lényeges, sokkal inkább a dolog miértje – árulta el a szakértő. Hozzáfűzte, a kérdés az, vajon a sok piszkos edény érintése váltja ki az illető ellenérzését, vagy maga a tevékenység unalmas és monoton számára? A válasz megtalálása után könnyen levonhatjuk a konklúziót: a miértek mentén körvonalazódhatnak választásaink.

Szabó Andrea kiemelte, lényeges, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak a fiatalok, például arról, mit vár el tőlük a nekik tetsző hivatás, milyennek kell lenniük ahhoz, hogy örömmel álljanak majd helyt benne akár hosszú évtizedekig.

– Minél szorosabban illeszkednek a fiataltól elvárható és a pályához illő tulajdonságok, valamint részképességek, annál valószínűbb a megfelelő döntés – összegezte Szabó Andrea. Hozzátette, a pszichológus nemcsak azoknak segíthet sokat, akik tanácstalanok, hanem azoknak is, akik régóta nagyon határozott elképzelésekkel állnak a jövőjükhöz. A szakemberek közreműködhetnek a különböző lelki gátak lebontásában, a válaszok megtalálásában, de a fiatalt­ csak „kísérhetik”, helyettük nem mondhatnak ki semmit.

Állami ösztöndíj is igényelhető

A felsőoktatási képzés költségekkel jár, amit vagy a hallgató, vagy – magyar állami ösztöndíjas hallgatók esetében – a magyar állam térít meg az intézménynek. A leendő hallgató, aki e finanszírozási formával élhet, a beiratkozásakor kell, hogy nyilatkozzon: vállalja az ösztöndíj feltételeit, azaz a képzési idő másfélszeresén belül oklevelet szerez és a sikeres oklevélszerzést követő 20 éven belül a magyar állami ösztöndíjas félévekkel megegyező ideig hazai munkaviszonyt tart fenn.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában