dr. Pálmai Tamás

2021.01.12. 19:56

A békési háziorvos is átesett a víruson

– Nálam a koronavírus a kétoldali tüdőgyulladás mellett egy olyan állapotot hozott létre, aminek következtében képtelen voltam fél óránál többet aludni egyhuzamban. Soha nem érzett kimerültség kerített hatalmába – idézte vissza betegsége időszakát hírportálunk kérdésére dr. Pálmai Tamás. A békési háziorvos elmondta, az oltás megkerülhetetlenül fontos, és egy időre legalábbis mindenkinek el kell felejtenie a Facebook-érát, amelynek alapján mindent tudunk, és mindennek az ellenkezőjét is.

Papp Gábor

20210107 Békés Dr Pálmai Tamás, háziorvos Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A betegeim közül rengetegen kérdeznek az oltásról, szinte mindenki érdeklődik a lehetőséggel kapcsolatban – árulta el kérdésünkre a szakember.

Valamennyiüknek azt mondom, hogy felejtsék el a Facebookon olvasottakat, és gondoljanak vissza arra az időszakra, amikor akár gyermekként mentek a védőoltásra, akár amikor szülőként vitték fiukat vagy lányukat a kötelező, alapvédőoltásokra.

Fogalmunk sem volt, hogy a vakcinák honnan származtak, túlnyomó részük egyébként valóban a Szovjetunióban készült. Nem tudtuk azt sem, hogy mennyien próbálták ki, miközben olyan súlyos, embermilliókat pusztító betegségek ellen óvtak, mint a gyermekbénulás, a himlő, a kanyaró. Nem ismertük az anafilaxia szót, nem voltak mellékhatások. Az oltások megvédtek minket a betegségektől, és senki nem szállt vitába sem virológusokkal, sem professzorokkal. Szerintem érdemes hinni annak az ötven akadémikusnak, illetve az orvosprofesszoroknak és a háziorvosoknak, akik javasolják az oltás beadását.

Azt kéri, ne a Facebookon tájékozódjunk /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Pálmai Tamás hangsúlyozta, ezzel védhetünk másokat és saját egészségünket, másrészt hozzájárulhatunk, hogy az élet lassanként visszatérhessen a megszokott kerékvágásba. Megkérdeztük a szakembert a sokat emlegetett allergiás reakcióról is.

– A kialakulásának körülbelül annyi vagy kevesebb az esélye, mint annak, hogy a réten megcsíp minket egy méhecske vagy darázs, és annak következtében anafilaxiás sokkot kapunk

– fogalmazott dr. Pálmai Tamás. – A különbség annyi, hogy az oltóasztalokon ott van a reakció elleni oltószer, így a szakemberek azonnal lépni tudnak. Nem véletlenül kell fél órát várakozni a vakcina beadását követően.

– Egészségügyi dolgozóként különösen fontosnak tartom az oltást családunk, betegeink, barátaink, ismerőseink, munkatársaink egészségének védelme érdekében. Szerintem a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy lehetőség szerint minél előbb, minél többen oltassák be magukat. Amíg a lakosság 60-70 százaléka ezt nem teszi meg, addig a sokat emlegetett nyájimmunitás sem jön létre, addig nem mehetünk el egy kerthelyiségbe, nem puszilhatjuk meg a nagymamát, külföldre is nehezebben juthatunk el.

Az év végén dr. Pálmai Tamás is átesett a koronavíruson, így most egy kicsit várnia kell a védőoltásra, hiszen még van ellenanyag a szervezetében. Amint azonban lehetséges, azonnal beadatja az oltást.

A szakember ugyanakkor egy kevésbé kellemes információra is felhívta a figyelmet.

– Attól függetlenül, hogy a második oltás után hét nappal kialakul a védettség, a vírus nem pattan le, benyeljük, betapogatjuk. A nyájimmunitás kialakulásáig ugyanúgy maszkot kell viselni, a kezünket fertőtleníteni kell majd.

Dr. Pálmai Tamás kérdésünkre elmondta, ahány ember, annyiféleképpen reagál a koronavírusra.

Soha nem volt ennyire kimerült

A szakembernél kétoldali tüdőgyulladás alakult ki a koronavírus következtében.

– Benne is voltam a rizikócsoportban, hiszen elmúltam hatvanéves, magas a vérnyomásom és testes is vagyok – ecsetelte. – A tüdőgyulladásban nem a fulladás bizonyult a legrosszabbnak, hanem az, hogy egy héten keresztül komoly lázam volt éjjelente. Attól pedig olyan izgalmi állapot jött létre, aminek következtében éjszakánként nem tudtam félóránál többet aludni. Ez fokozatosan kimerített, a negyedik napon mentőt hívtam, akik kórházba vittek. A kezelésnek és a kapott oxigénnek köszönhetően három nap után szűnt meg a jelenség. Másoknál fulladás, tíznapos hasmenés, iszonyatos gyengeség jelentkezett. Sokaknak a szobától a fürdőszobáig eljutni sem nagyon sikerült. Mások pedig könnyedén viselik. A feleségem például nem kapta el a betegséget, hiába tartózkodtunk egy helyiségben. Hogy a szerencséseknél ezt mi okozza, az még kérdés, talán egy gén állhat mögötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában