Koronavírus Békésben

2020.12.14. 11:29

Társkeresési szokásainkat is megváltoztatta a pandémia

A személyes találkozások mellőzése nem csupán a rokoni kapcsolatokat érinti, hanem a társkeresést is jelentősen befolyásolja. Azoknak ugyanis, akik eddig például szórakozóhelyeken ismerkedtek, új lehetőségek után kell nézniük. Erre jó megoldás az internet, azonban vannak veszélyei.

Vásári Erzsébet

Kozma Zoltán klinikai igazságügyi szakértő elmondta, jelentős mértékben beszűkültek a koronavírus-járvány idején a társkeresési lehetőségek, ami sokak számára frusztráló hatású, hiszen az ember társas lény, és keresi a párját, ha éppen egyedül van. Az ismerkedés most leginkább a telekommunikációs eszközök segítségével valósulhat meg. Ez viszont nagyban szűkíti a másik fél mélyebb szintű megismerésének lehetőségét, ugyanakkor mégis esélyt ad a kapcsolatok kialakításának. A digitális világnak tehát egyre nagyobb jelentősége lesz a párkeresésben is, ahogy már szinte az élet minden területén.

A szórakozóhelyek bezártak, így a legtöbben most interneten keresnek párt /Illusztráció: Shutterstock/

Kozma Zoltán kiemelte,

óvatosnak kell lenni azonban egy internetes, videóchaten történő társkeresés közben, hiszen ahogy említette, ezen a platformon mélyebb szinten nem lehet megismerni a másikat, és nagyobb a lehetősége annak, hogy a valóságosnál kedvezőbb benyomást keltsen a beszélgetőpartner.

A tapasztalatszerzésre ugyanakkor szükség van, de nem mindegy, hogy mennyi idő alatt sikerül begyűjteni a fontos információkat. Ennek folyamatát a távolság és a személyes találkozók hiánya lelassítja, vagyis a megszokottnál több türelemre és időre van szükség a megfelelő bizalmi szint kialakulásához.

Végül Kozma Zoltán elmondta, az internetes társkeresésben a legfontosabb az őszinteség, ami a bizalom kialakításának idejét is csökkentheti.

A trükközések azonban félrevezetőek, akár manipulatívak lehetnek, ami félreviszi a megismerkedés folyamatát. Óvatosnak kell lenni tehát, meg kell ismerni a körülményeket is, azon belül például azt, hogy a másik fél mivel tölti a szabadidejét, mit dolgozik vagy miként él.

Hiszen számos olyan helyzet adódik manapság, amikor ismerkedés címszó alatt rossz szándékkal közelítenek meg valakit, majd becsapják, vagy a pénzét próbálják kicsalni. Ezért fontos ilyenkor a belső hangokat figyelni, hogy mennyire áll össze az általunk hallott történet, illetve mennyire tűnik az hitelesnek. Mindezek betartása mellett bátran ajánlja az internetes társkeresést, hiszen ahogy a fentiekből kiderül, az egy jó lehetőség, csupán át kell még állnunk rá.

Móczár Rudolf, a Randi­vonal.hu társkereső oldalt üzemeltető Dating Central Europe Zrt. marketingigazgatója megkeresésünkre elmondta, márciusban, a járvány megjelenésekor és az első korlátázások bevezetésekor azt figyelték meg, hogy az első néhány hét inkább a megváltozott életkörülmények kialakításáról és kevésbé a társkeresésről szólt. Miután az új helyzethez hozzászoktak az egyedülállók, a társkeresési aktivitás jócskán az átlag fölé szökött, augusztusban már ugyanolyan kiugrást láttak, mint az előző években. Az idei év azonban a számokat tekintve elég hektikus, van, hogy elmaradnak az azonos időszakban tapasztaltakhoz képest, máskor pedig meghaladják azokat.

A megváltozott társkeresési szokásokat jól mutatja az egy napon belüli forgalom, látogatottság alakulása. Március óta a reggeli és délelőtti órák forgalmasabbak, mint korábban, amikor a társkeresésre fordított idő nagy része a munkaidő utánra tolódott. Amit észrevettek, hogy évekig tendencia volt az 50 év felettiek egyre nagyobb arányú csatlakozása az oldalhoz. Ez idén megfordult, a 25-45 esztendő közötti korosztály aránya nőtt meg leginkább.

Átlagos az aktivitásunk

Móczár Rudolf kifejtette, a járvány hazai elterjedését és az ezzel járó korlátozásokat lekövetve oldaluk is igazodott az új helyzethez. Bevezették például a korábbi szöveges beszélgetés mellett a videórandizás lehetőségét is, hogy társkeresőik otthonról, biztonságosan tudjanak ismerkedni, és anélkül is látni a másik felet, hogy ehhez kimozdulnának a lakásból. Végül elárulta, Békés megyéből jelenleg ötezer aktív társkereső van fent a Randivonalon, ezzel országosan átlagos társkeresési aktivitásúnak számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában