Békés Megyei Könyvtár

2020.12.26. 19:59

Mesék teszik teljessé az ünnepeket

Valamennyien ismerünk legalább egy karácsonyi történetet, hólepte és meghitt meséket, melyekre minden gyermeknek, sőt nekünk, felnőtteknek is nagy szükségünk van a szeretet ünnepén és a téli szünetben. Dézsi-Bereczki Beatrix, a Békés Megyei Könyvtár munkatársa elmondta, idén a pandémia miatt sajnos nem tudták személyesen fogadni olvasóikat az ünnepek előtt, de kölcsönzésre – ugyan kicsit rendhagyó módon – most is volt lehetőség.

V. N.

20201223 Békéscsaba Könyvkiadás a Békés Megyei Könyvtárban fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

– Az online érkezett könyvigények alapján állítottuk össze a csomagokat, amit személyesen tudtak kikölcsönözni azok, akik nem akartak olvasnivaló nélkül maradni az ünnepekre – fogalmazott Beatrix.

Az átvételre váró csomagokba pedig idén is számtalan csodaváró mese, kötet került.

– Az év legcsodálatosabb ünnepe a karácsony, ezért ebben a témakörben van a legtöbb könyvünk. A kisebbek körében Bartos Erika Bogyó és Babóca karácsonya, Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi karácsonya, Marék Veronika Kippkopp karácsonya és a Téli mesék a nagy kedvencek. Míg az idősebbeknél Téti István Manfréd és Anton – Téli szünet című könyve, a karácsonyi állatos kötetek és a Jégvarázs a legnépszerűbb – árulta el. Hozzátette, a klasszikus történetetek – mint E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály, J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek vagy Charles Dickens: Karácsonyi ének című művek – mit sem veszítettek régi fényükből, ma is fontos üzeneteket hordoznak a fiatalok számára, ezért előszeretettel forgatják olvasóik.

A könyvtárból sok karácsonyi kötetet kölcsönöztek /Fotó: Bencsik Ádám/

Ágnes, a csabai kétgyermekes édesanya éppen ottjártunkkor vette át karácsonyi könyvcsomagját a bibliotékában. Mint mondta, a vírushelyzet miatt most talán még nagyobb szükség van a mesékre, hiszen a gyerekek szinte szomjaznak a csodákra.

­– Hagyomány már nálunk, hogy mindenkinek két ünnepi olvasnivalót kölcsönzünk ilyenkor a könyvtárból. És bár idén nem volt alkalmunk személyesen keresgélni a bibliotéka polcain, az otthoni olvasás öröme kárpótol majd bennünket – fogalmazott az édesanya.

Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a mesék reményt adnak, és ez különösen igaz az ünnepekre, amikor a papírokra vetett betűk varázslatos világát a szenteste meghitt pillanatai tehetik még teljesebbé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában