turizmus

2020.12.30. 13:59

Közös projektet valósít meg Békés és Arad megye

Új turisztikai brand készült Békés megyében, és megújult arculattal igyekeznek majd Békés megyébe csábítani az érdeklődőket, amint véget ér a koronavírus-járvány. Ez az egyik eleme annak a fejlesztésnek, amit Békés a romániai Arad megyével közösen valósított meg egy hamarosan véget érő, határon átnyúló projekt részeként – mondta Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

Licska Balázs

20190815 Békéscsaba Új turisztikai brand készült, új arculattal igyekeznek több turistát Békés megyébe csábítani, felhívva a figyelmet a gyógy- és egészség-, valamint az aktív turizmusban rejlő lehetőségekre, a kulturális és épített értékekre, a gasztronómiai különlegességekre – jelentették be a szerdán Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón. Bemutatták Békés megye új turisztikai logóját is. Képen: Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke mutatta a terjedelmes új arculati kézikönyvet Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A Békés megyei brand kialakítása egy turisztikai brand megalkotását jelentette, ez volt az egyik eleme annak a fejlesztésnek, amit Békés és a romániai Arad megye közösen valósít meg. Mivel a Békés megyébe Romániából ellátogató turisták nagy része Arad megyéből érkezik, úgy látták, a „Közös problémák, közös megoldások” címet viselő projektben ez remekül hasznosítható

– ismertette Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke tavaly sajtótájékoztatón mutatta be a megújult Békés megyei arculatot /Fotó: Imre György/

Hozzátette, a brand elemei megjelennek minden fórumon, és immár a megújult, egységes arculatot használták a turisztikai partnerek közös megjelenítésében mind az anyaország határain innen, mind azon túl tartott kiállításokon. Készült az arculat segítségével egy olyan kiadvány is, ami szintén kiváló szolgálatot tesz.

A sárga, a zöld, a kék és a bronz jelentése

Egy turisztikai logót ugyancsak alkottak, olyan jelképek együttesét találták meg, amely nem kötődik egyetlen településhez sem, és hangulatában kifejezi azt, amit a Békés megyébe érkezők érezhetnek. A sárga és a narancssárga a napsütést, a zöld a Körös-menti fákat és a pusztákat, a kék a termálvizeket és a Körösöket jelképezi, a bronz pedig kapcsolatot teremt a Békés megyei értéktár és a megyei önkormányzat arculatával.

– A turizmus egy olyan ágazat, ahol csak korlátozottan mérhetők ennek a hatásai, ráadásul most, a koronavírus-helyzet idején egyáltalán nincs erre lehetőség

– folytatta. Hozzátette: amikor véget ér a járvány, amikor újraindul az élet az idegenforgalom területén, akkor különösen fontos lesz, hogy újra bizalmat teremtsenek a Békés megyei célpontok felé.

Összefogják a turizmus szereplőit

A Békés Megyei Turisztikai Iroda a nagy szereplők, mint Gyula vagy Orosháza-Gyopárosfürdő mellett a kisebb szolgáltatók összefogásában is komoly szerepet tölt be, egységes arculatot használva jelenítik meg őket. Készítettek három nyelvű mutációban – magyar, román és angol nyelven – egy turisztikai kiadványt, felvonultatva Békés megye látnivalóit, érdekességeit, gasztronómiai kincseit, segítve azokat, akik felkeresik a térséget.

A megyei önkormányzat számára fontos Békés megye értékeinek feltárása, népszerűsítése. Zalai Mihály elnök szerint az értékek a helyi identitás erősítésében kapaszkodót jelentenek. A különlegességek között olyan tevékenységek és termékek jelennek meg, amelyek, illetve amelyek elkészítése sok száz embernek jelenthet munkát.

Utazó értéktár-kiállítást is készítettek

Készült egy utazó értéktár-kiállítás is, amely teljesen szokatlan, meghökkentő és virtuális módon, a modern technikát felhasználva jeleníti meg a Békés megyét fémjelző értékeket. Ez egyelőre a koronavírus-járvány miatt nem tudott bemutatkozni, de amint lesz rá lehetőség, ellátogat majd ugyanúgy Arad megyébe, mint ahogy Békés megye településeire is. Úgy véli, mindez nagy sikert fog aratni és sokak figyelmét felkelti majd.

Tanulmányutat és szakmai üléseket is szerveztek

Zalai Mihály elmondta, a projekt keretében megvalósítottak egy workshopot, amelyet tanulmányúttal kötöttek egybe, valamint a román partnerek részvételével négy szakmai ülés zajlott Békéscsabán.

Nagy eredménynek értékelve hangsúlyozta, a korábbi rendezvényeknek köszönhetően – Békés megyei ihletésre – Arad megyében is elkezdték összeállítani a saját értéktárukat. Az épített és szellemi örökség, a természeti kincsek és fontos történelmi események, továbbá az ipartörténeti jelentőségű megvalósítások gyűjteménye elkészült, be is mutatták.

Békés és a romániai Arad megye kapcsolata a nyolcvanas esztendők elejére vezethető vissza. Az elmúlt időszak változásai, valamint az európai uniós források révén megnyíló lehetőségek miatt tavaly tavasszal határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötöttek a felek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában