Békés megye

2020.12.04. 13:58

Katasztrófavédelem: hogyan előzhetjük meg a lakástüzeket?

Teljesen a lángok martalékává és így lakhatatlanná vált egy ház a minap Gádoroson, a tüzet egy asztalon égve felejtett adventi koszorú okozta. A katasztrófavédelemnél arra hívták fel a figyelmet: a karácsonyi várakozás idején komoly veszélyt jelentenek a dekorációk, nagyobb eséllyel keletkeznek lakástüzek.

Licska Balázs

Országos szinten, ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz vonulnak a tűzoltók, átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás.

A lángok legtöbbször csak egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik, és kétnaponta meghal valaki.

Pedig a tragédiák megelőzhetők – hívták fel a figyelmet a katasztrófavédelemnél. Hozzátették, idén az országban eddig mintegy hatezer lakástűz volt, csaknem félezren szenvedtek füstmérgezést, majdnem százan életüket is vesztették a tűz miatt, többnyire saját otthonukban.

Az adventi koszorún égő gyertyát sosem szabad felügyelet nélkül hagyni /Illusztráció: Shutterstock/

Jelezték: a karácsonyra való hangolódás jegyében sokan adventi koszorúkkal és tűzveszélyes dekorációkkal díszítik fel lakásukat. Mindegy, hogy saját készítésű vagy vásárolt adventi koszorúról van szó, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét.

Fontos az is, hogy a dekoráció környékén ne legyen semmilyen éghető anyag,

hiszen a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, majd a függönyre, az ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor van valaki a szobában, a tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni.

Időben jelez a füstérzékelő

A katasztrófavédelemnél hangsúlyozták: a lángok gyorsan terjedhetnek, és a tűz korai észlelésében segítséget jelenthet egy füstérzékelő. Egy ilyen eszköz pár ezer forintért beszerezhető.

Tavaly az országban 49 lakástűz keletkezett adventi, karácsonyi időszakban dekorációk miatt, ezek közül csak pár volt Békés megyei.

Ebben az esztendőben, a közelmúltban történt gádorosi eset során egy 80 négyzetméteres ház égett teljes terjedelmében, a lángok egy asztalon égve hagyott adventi koszorú miatt keletkeztek. Az orosházi hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és egy vízszállítóval vonultak. Noha senki sem sérült meg, a ház lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában