Szeged/Békés megye

2020.12.25. 08:55

Dr. Kiss-Rigó László: jobban meg kell ragadnunk a lényeget

Karácsonykor annak a születését ünnepeljük, aki testvérként jött közénk. Az ünnep üzeni, hogy Isten nem idegenként, hanem partnerként kezeli az embereket. Sőt, minden nehézségével együtt vállalta az emberi életet, és megmutatta, miként, illetve miért érdemes élni – fogalmazta meg a karácsony legfőbb üzenetét hírportálunknak dr. Kiss-Rigó László. A szeged-csanádi püspökkel arról is beszélgettünk, hogy miként változtatta meg az idei nehézségekkel teli év a karácsony időszakát.

Papp Gábor

20201023 Szeged Ünnepi szentmise a Dómban, Kiss-Rigó László és Kondé Lajos celebrálásában. Képen: Kiss-Rigó László Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

– Mindannyian tapasztaljuk, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek, korlátozások és óvintézkedések sok mindenre rákényszerítenek bennünket, és el kell térnünk attól, amihez ragaszkodnánk

– fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban dr. Kiss-Rigó László. Mint elmondta, azt is észre kell venni, hogy bármilyen furcsán hangzik, de pozitív hozadéka is van a pandémiának.

– A körülmények talán megmutatták, hogy a karácsony ünneplése során egy kicsit jobban is törekedhetünk a lényeg megragadására – folytatta a gondolatot.

Dr. Kiss-Rigó László: a názáreti Jézus mindannyiunk testvére akart lenni. Karácsonykor annak a születését ünnepeljük, aki a testvérként jött közénk /Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország/

– Az elmúlt években megszoktuk a díszeket, az üzleteket, a csillogást, a rohangálást, a vásárlást, a fogyasztást. Most viszont halványabbak a lehetőségek a külsőségekben, ami talán nem is olyan nagy baj, mert korábban mi is belehajszoltuk magunkat a pénzköltésbe, abba, hogy ajándékot kell venni, lehetőség szerint minél drágábbat. Ebből a kell és a venni sem a legszerencsésebb. Az ajándék a szeretetet és a hálát, nem az irracionális költségeket közvetíti. Érdekesség, hogy az utóbbi időben több tanulmány is foglalkozott a koronavírus negatív és pozitív hozadékaival. Utóbbival kapcsolatban a legtöbb helyen megemlítik, hogy a családok több időt tölthetnek együtt. Ezzel viszont meg kell tanulni megfelelően élni, mert olyanról is lehetett hallani, ahol ez a visszájára fordult.

A pandémia kapcsán felvetettük, hogy a helyzet nagyon sokak számára komoly lelki megrázkódtatással járt, hogy a járvány miatt a legtöbbek számára megváltoztak a mindennapok, szűkült az életterük. Dr. Kiss-Rigó László erről szóló kérdésünkre hangsúlyozta, valóban eluralkodhat a Covid-helyzet miatti bezártságérzés. Viszont a saját ismeretségi körében is többen igyekeznek inkább lehetőségként tekinteni a körülményekre. Ők el is elárulták, hogy most rengeteg olyan dologra is jut idejük, amelyekre korábban nem.

– Meggyőződésem, hogy minden helyzetből – így abból is, hogy több időt töltünk otthon – ki lehet hozni jót

– nyomatékosította. Kiemelte, hogy a problémákra nem elsősorban az egyházi külsőségek adnak megoldást.

– Sokan olvassák a Szentírást otthon is, és közben sok mindenen elgondolkodnak – tette hozzá.

– Ahogy ilyen nehéz helyzetben, megpróbáltatások közepette lenni szokott, jó néhányan felteszik maguknak a kérdést, hogy van-e értelme annak, amit csinálnak, hogy mi is a végső céljuk.

Visszatérve a karácsonyra elmondta, globálissá vált az ünnep, ami azt is jelenti, hogy sokan úgy élik meg ezt az időszakot, hogy fogalmuk sincs az eredeti mondanivalójáról.

– Egyesek számára öröm, hogy nem kell dolgozni, és kicsit több időt tölthetnek otthon. Mások számára alkalom arra, hogy a hagyományoknak és a szokásoknak hódolva a gasztronómiai élményeket jobban élvezhessék – folytatta a gondolatot. – Önmagukban ezek a dolgok sem rosszak, de a hívő közösségek, a tudatos keresztények számára másról is szó van. Karácsonykor annak a születését ünnepeljük, aki a testvérként jött közénk. Az ünnep üzeni, hogy Isten nem idegenként, hanem partnerként kezeli az embereket. Sőt, minden nehézségével együtt vállalta az emberi életet, és megmutatta, miként, illetve miért érdemes élni.

A názáreti Jézus mindannyiunk testvére akart lenni. Ha ezt elfogadjuk, nekünk is érdemes lenne tudatosan egymás testvéreiként élni.

Szentmisék az ünnepen

Dr. Kiss-Rigó László elmondta, különösen tavasszal elég rendkívüli helyzet alakult ki az egyházi liturgiában, nem is lehettek nyilvános szentmisék. Ezekben a hetekben pedig az volt az egyik kérdés, hogy a katolikus egyházban szentestén hagyománynak számító éjféli miséket meglehet-e rendezni. Hétfőn eldőlt, hogy erre lehetőség nyílik, de a Szeged-Csanádi egyházmegyében azt az irányelvet határozták meg, hogy idén ne legyenek megtartva ezek az alkalmak. Szenteste délutánján és karácsony másnapján viszont mindenütt lesznek szentmisék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában