kitüntetések

2020.11.19. 16:35

Országos elismerést kaptak a megyei népművészek

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület három tehetséges tagját is kitüntették a napokban.

V. N.

– Nagy öröm számunkra, hogy a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) rendhagyó őszi küldöttgyűlésén tagjaink kitüntetésben és díjazásban részesültek – osztotta meg velünk Pál Miklósné, a megyei egyesület elnöke. Mint mondta, a napokban az egyesület vezetőségi tagja, Kölcseyné Balázs Mária a népművészetért végzett kiemelkedő közművelődési tevékenységének elismeréséért a NESZ által alapított, Király Zsiga-díjat vehette át. Misik Mónika és Debreczeni János pedig a „Termékfejlesztés a népi kézművességben” című pályázaton elért szakmai elismerésként Innovációs díjat kapott.

– A Király Zsiga-díj, a NESZ legrangosabb elismerése, amelyet olyan alkotóknak ítélnek oda, akik munkásságukkal kiemelkednek a többi művész közül, vagy pedig szervezői kvalitásaiknak köszönhetően érdemelték ki ezt a rangos elismerést – ismertette Pál Miklósné.

A másik két díjazottal kapcsolatban hozzátette, már korábban elindult a népművészek között egyfajta együtt gondolkodás arról, hogyan lehet azokat az értékeket, amelyeket a népi kézművesség felhalmozott, olyan tárgyakban tovább hirdetni, vinni, amelyek akár a mai ember számára is használhatók, hordhatók.

– Ez a termékfejlesztés nagyon régóta folyik, melynek nyomán mi például néhány éve létrehoztunk egy hagyományalapú design műhelyt. Ezt a folyamatot gyorsította most fel a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a „Termékfejlesztés a népi kézművességben” című pályázatával, amelyben arra kérték a jelentkezőket, hogy gondolják végig, milyen mai kornak megfelelő ajándéktárgyakat tudnának kitalálni, megalkotni, úgy, hogy azok formájukban, díszítésükben, szellemiségükben a népművészet jegyeit magukon viselik – avatott be minket Pál Miklósné.

Végül a termékfejlesztő kihívásra több mint száz alkotó pályázott, akik között a zsűri öt egyforma díjat osztott ki. – Nagy boldogságunkra ebből kettőt Békés megyei alkotók vihettek haza – mesélte büszkén a megyei egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában