faültetés

2020.11.05. 17:14

Országos akció lett a mezőkovácsházi ötletből

Egy évvel ezelőtt indult az Ültess fát, olvass alatta könyvet! nevezetű kezdeményezés. Mára több mint ezer fát ültettek el országszerte a könyvtárak, így népszerűsítve az olvasást és a környezetvédelmet

Cs. I.

Ültess fát, olvass alatta könyvet! – ezzel a rendhagyó kezdeményezéssel lépett a nyilvánosság elé Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója egy éve.

Az akciónak komoly visszhangja lett, mintegy kétszáz könyvtár csatlakozott hozzá, és több mint 1000 fát elültettek azóta. Még a járvány se akadályozta meg ebben a környezettudatos és az olvasást szerető, népszerűsítő embereket, intézményeket.

Facsemeték hirdetik Békés megye számos településén az akciót. A Békés Megyei Könyvtár szomszédságában is erősödik az a kis fanövendék, amit tavaly októberében ültettek.

Albertus László kollégáival is ültetett már fát /A szerző felvétele/

Albertus László – ahányszor arról faggatják, mi indította el benne ennek a sikeres kampánynak a gondolatát –, arról beszél, a környezetvédelemre és az olvasás fontosságának a népszerűsítésére szerette volna ráirányítani a figyelmet. Elárulta, ő sem gondolta, hogy ennyien csatlakoznak majd hozzá.

A kezdetek a 2019-es Országos Könyvtári Napokhoz nyúlnak vissza. A kezdeményezés először helyben, majd megyei és országos szinten is kiteljesedett, híre eljutott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságáig. Végül Az Ültess fát, olvass alatta könyvet! program tízmillió forintos támogatást kapott.

Ennek a segítségével 2020-ban lehetőség nyílt arra, hogy még több fát ültessenek, a magyarországi könyvtárak összefogásával felhívják a figyelmet a klímaváltozásra és az ültetéshez kapcsolódó programokkal az olvasás népszerűsítésére. A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár pályázatot hirdetett két kategóriában Magyarország minden típusú könyvtára vagy azok fenntartói számára: favásárlásra, illetve a témával kapcsolatos előadói díj támogatására. Ez is nagy sikert aratott, hiszen az ország minden területéről érkeztek a pályázatok, amelyeket a beérkezés sorrendjében elbíráltak. A hetvenöt nyertesnek november 30-ig kell megvalósítania a programokat.

– A már beérkezett beszámolókat olvasva, hisszük, hogy az Ültess fát, olvass alatta könyvet! pályázat eléri célját, s bízunk benne, hogy az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fák megóvásának és gyarapításának a fontosságára, valamint az olvasásra.Cs. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában