karitatív céllal

2020.11.05. 13:53

Megyeszerte szorgalmasan gyűjtik a műanyag kupakokat

Sziporkázóan színes kupakok ezrei elférnek abban a szívben, amit Battonya belvárosában helyezett el egy civil szervezet. A gyűjtőhely hamar nagyon népszerű lett. Az ötletgazda a Nádasdi Kamilla Alapítvány volt.

Csete Ilona

Az alapítvány elnöke, Nádasdi Zoltánné elárulta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptak. Igen gyakran kell üríteniük ezt a 15 kilónyi kupak befogadására alkalmas fémgyűjtőt. Azóta sok településről érkezett a hír: mindenki másként csinálja.

Az orosháziak otthon zsákolnak, vagy a szakrendelő papírdobozába helyezik el a színes kupakokat. Mások is így kezdték. Például a nagyszénási Burján Erzsébet, aki a település számos pontján, boltokban hirdetett gyűjtést magánemberként.

Egy orosházi kisfiúnak szánta a sokzsáknyi adományt.

Később kinőtte magát az ötlet, a civil szervezet, amelynek a tagja, összefogott, felkarolta a projektet és acélos szív alakú gyűjtőt készíttetett. Azt helyezték ki Nagyszénás központjában. A forgalmas hely jó ötletnek bizonyult.

Nagyszénáson az alapítvány kuratóriumának elnöke, Gáborné Sárkány Erzsébet is jó példát mutat a gyűjtéssel /Fotók: BMH/

– A kupakgyűjtőt az Értünk-Nagyszénásért Alapítvány készíttette. Látványos, sokakat megállásra és segítségnyújtásra késztet. Felhívja a figyelmet egy jótékony kezdeményezésre – sorolta tapasztalataikat Burján Erzsébet, aki örömét fejezte ki, hogy milyen aktívak a nagyszénásiak. Hozzátette,

a szívet havonta kell üríteni.

Utána szintén önkéntesek, segítők jóvoltából a fővárosba jut a szállítmány, forintra váltva pedig egy kislánynak nyújt anyagi segítséget.

A battonyai kupakgyűjtő egyre csak telik, csak telik. Van, aki néhány darabbal gyarapítja, mások otthoni gyűjtésüktől szabadulnak meg a helyszínen, a jó cél érdekében.

Battonyán Bódi Csaba gyerekekkel, Czinczár Noellel, Graur Gáborral ürítette a gyűjtőt, amelybe kilencszáz forint értékű kupak fér

– Eddig több mint 20 zsák kupak gyűlt össze. Indulunk a rakománnyal, ha ez a mennyiség megsokszorozódik. Egyszerre 15 kiló fér a szívbe. Kilónként 60 forintot ad a felvásárló – sorolta Nádasdi Zoltánné. A battonyai alapítvány céljának tekinti mindenfajta diszkrimináció nélkül – nemre, fajra, felekezeti hovatartozásra való megkülönböztetés nélkül – anyagi, egyéb dologi, erkölcsi, szellemi támogatásban részesíteni mindazokat a nagycsaládosokat, akik nélkülözéstől szenvednek. Segíteni azon nagycsaládokban nevelkedő gyermekeket, akik tanulmányi eredményeikkel, sporttevékenységükkel kitűnnek társaik közül.

– Az összegyűjtött kupakok árából ösztöndíjat alapítunk a battonyai gyermekekért. Ez lesz a Kamilla-ösztöndíj – tette hozzá a civilek vezetője.

A dekoratív acélszív híre gyorsan terjed a világhálón, a kommentelők is kezdeményezik: minél több településen legyen ilyen.

A könyvtárban külön kukák szolgálják a nemes célt.

Orosházán nem szív formájú gyűjtő van a könyvtárban. A napokban megpillantottunk egy másfajta ötletet.

– Tavaly már tettünk egy fontos lépést a fenntarthatóság jegyében: 2019 októberében bevezettük a szelektív hul­ladékgyűjtést a könyvtárban. Ezen az úton megyünk most tovább, amikor – bekapcsolódva a Recobin Kft. jótékonysági kampányába – kupakgyűjtő kukákat helyeztünk el a gyermek- és a felnőttkönyvtárban – tájékoztatott Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója.

A kukákba kizárólag műanyag kupakok kerülhetnek, amelyekből ismét műanyag készül, így másodnyersanyag lesz belőle. A kupakokból származó bevétel teljes egészében az UNICEF magyarországi szervezetéhez kerül, támogatva ezzel a hátrányos helyzetű gyermekek sportolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában