Koronavírus Békésben

2020.11.29. 11:24

Kedvezményt adnak az üzletek bérlőinek Békésben

Békéscsabán, Gyulán és Orosházán is segíti az önkormányzat a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került üzleteket. Kedvezményeket adnak vagy teljesen elengedik a bajba került vállalkozások bérleti díját.

Hírlap-összeállítás

A vendéglátóhelyek bezártak, csak elvitelre vagy házhoz szállításra van lehetőségük, az edző- és fitnesztermek sem tartanak nyitva – kezdte Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, a cég portfóliójában vannak olyan üzlethelyiségek, amelyek esetében a bérlők tehát nem vagy csak rendkívül korlátozott mértékben működhetnek, példaként említette a piacot, pár belvárosi sörözőt és vendéglátóhelyet, valamint azt, hogy a bezárt Árpád fürdőben lévő büfé sem tud üzemelni.

A koronavírus-járvány miatt átmenetileg több üzletre, szórakozóhelyre lakat került /Illusztráció: MW/

– Ezért joggal merülhet fel az az igény, hogy akiknél a működés nehézkessé vált a koronavírus-járvány és az amiatt életbe lépett rendelkezések okán, azok kaphassanak valamiféle kedvezményt a bérleti díj vonatkozásában – folytatta Kozma János, kiemelve, ez nemcsak most ősszel van így, hanem tavasszal is hasonló intézkedéseket hajtottak végre. Ha érkezik egy-egy kérelem, miszerint segítséget kérnek az üzlethelyiségek bérlői, akkor azokról, a kedvezményekről minden esetben a vagyonkezelő zrt. igazgatósága dönt a városvezetéssel, a polgármesterrel egyetértésben.

A vezérigazgató hozzátette, vannak olyan üzletek, amelyek egyébként is bezártak este 6 órakor, tehát őket az nem érinti hátrányosan, hogy csak este 7 óráig tarthatnak nyitva. Ugyanakkor

van néhány olyan üzlet is, melyeknek annyira betett a koronavírus-járvány, hogy teljesen be kellett zárniuk.

Hangsúlyozta, mindenki igyekszik talpon maradni és helytállni a helyzet ellenére is, a nagy kérdés igazából az, hogy ki mennyire készült fel a tavaszi első után a mostani, második hullámra, kinek mennyi tartaléka maradt.

Elmondta: az, hogy a bérleti díj vonatkozásában jelentős kedvezményt adnak – csak a díj egy részét kérik el most, egy részét elengedik, egy részének megfizetését pedig jövőre ütemezik át –,

a vagyonkezelő zrt.-nek is komoly, éves szinten több tízmillió forintos bevételkiesést jelent.

Mint ahogy az is, hogy a CsabaPark étterme nem működhet rendes keretek között, hogy a CsabaPark egységeiben számos rendezvényt lemondtak – és várhatóan szilveszteri bulik sem lesznek –, valamint, hogy az Árpád fürdő is becsukta kapuit a nagyközönség előtt.

A járvány miatt sok gyulai vállalkozás nehézségekkel küzd, ezért a városban csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek 2020 novemberi, decemberi és 2021 januári bérleti díját, amennyiben a bérlő vállalkozás az üzletre vonatkozó bérleti szerződés megszüntetését nem kezdeményezi – tájékoztatott dr. Görgényi Ernő polgármester. A részletekről kiemelte, 25 százalékos a csökkentés, ha a vállalkozás az üzletszerű kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenységét folytatja. Ötvenszázalékos a csökkentés amennyiben a vállalkozás az üzletszerű kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenységét szünetelteti. A közterület-használati díjak esetében is ugyanígy járnak el.

Teljesen elengedik a bérleti díjat egyes esetekben

Orosházán az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. kezelésében lévő, az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben megjelölt, önkormányzati tulajdonú, nem lakás céljára szolgáló helyiségek tekintetében azok a bérlők, akik a veszélyhelyzet okán bezártak, a veszélyhelyzet miatti zárvatartás időtartamára mentesülnek a bérleti díj megfizetése alól – közölte Dávid Zoltán polgármester a Facebook-oldalán, hogy erről határozott.

Hozzátette, a koronavírus-járvány a gazdasági szférát sem kíméli, az önkéntes bezárások a kiskereskedelmi, szórakoztatóipari, vendéglátói, szolgáltatói piacokon mind a bérbeadókat, mind a bérlőket nehéz helyzetbe hozza. Úgy véli, az egyetlen lehetőség most az, ha megpróbálnak felülkerekedni a járvány okozta válságon, és segítséget nyújtanak az érintett vállalkozóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában