rekortán pályák

2020.11.03. 06:55

Kamerákkal védik a futópályákat, játszótereket Békésben

A legtöbb településen előfordul, hogy egy-egy új létesítményt nem mindig megfelelően használnak. Megtörtént már, hogy egy új rekortán futópályán gördeszkások vagy éppen görkorisok tűntek fel, másutt a játszóteret használták idősebbek, vagy éppen többen is rászabadultak egy-egy elemre.

Papp Gábor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: GA-Pix Fotó Kft.

Békésen a kö­zelmúltban készült el az új rekortán futópálya, amelyet a sportolók gyorsan meg is kedveltek. Voltak azonban, akik nem megfelelően használták, gördeszkával, görkorival, biciklivel mentek rá a futófolyosóra. A képviselő-testület ezért is módosította a közterület-használatra vonatkozó helyi szabályozást.

– A rendelet egyebek mellett kitér arra is, hogy a rekortánborítású futópályán tilos kerékpárral, más kerekes eszközzel, például babakocsival vagy rollerrel közlekedni, görkorcsolyázni, gördeszkázni, szánkózni, állatot sétáltatni, a pálya felületét bármilyen más módon rongálni vagy beszennyezni – mondta Polgár Zoltán fejlesztésekért felelős alpolgármester.

Polgár Zoltán elmondta, fontosnak tartják az értékek megóvását, ezért születtek az új rendeletek /Fotó: Apáti-Nagy Lajos/

Mint megtudtuk, aki e szabályokat megsérti, szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható.

– Nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem, hogy megóvjuk a pályát, illetve a közeli kondiparkot, amit a telepített kamerák is segítenek – hangsúlyozta. Mint kiemelte, hosszú távon gondolkodnak abban, hogy ismét létrehoznak egy extrém sportpályát, ahol megfelelő szabályok között és időtartamban sportolhatnának a fiatalok.

– A tapasztalatok egyébként kedvezőek, a változtatás óta a nagy többség betartja a szabályokat, a sportolók pedig szívesen kocognak és futnak a rekortánpályán – fogalmazott Polgár Zoltán.

Mezőberényben más jellegű problémákkal szemben kellett megvédeni a Tó utcai játszóteret, ami szintén új létesítménynek számít.

– Előfordult, hogy az eszközöket nem megfelelően használták. Volt, hogy jóval idősebb korosztály „játszott” ott, volt, hogy a kelleténél többen ültek vagy másztak rá az elemekre, amelyekben így károk keletkeztek vagy keletkezhettek. Ezért döntöttünk úgy, hogy kamerarendszert telepítünk a területre, ami megelőző hatással is bír – árulta el lapunknak Siklósi István, a város polgármestere. A rendszer érdekessége, hogy a kamerák képét mobiltelefonján a településvezető is látja, és előfordult, hogy amikor szúrópróbaszerűen rápillantott, észlelte, hogy gond van, így arra fordult, és szólt a renitenseknek, hogy rendeltetésszerűen használják a játszóeszközöket. A helyzet így sokat javult, a problémák gyakorlatilag megoldódtak a területen.

Köröstarcsa polgármestere, Lipcsei Zoltán elmondta, kistelepülés lévén kevésbé jellemzőek a rongálások. Náluk is a legtöbb helyen térfigyelő kamerát szereltek fel, hogy megakadályozzák azt, hogy valaki tönkretegyen különböző közterületi eszközöket.

– A sportpályán van megfelelő körülmények között használható extrém sportlétesítmény, hamarosan kültéri kondipark is épül, így mindenki megtalálja a számítását – hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában