Koronavírus Békésben

2020.11.25. 19:30

Folyamatos a fertőtlenítés az üzletekben

Találóan írta körül a biztonság fogalmát az egyik áruházlánc. Eszerint januárban még becsatolt biztonsági övre, kulcsra zárt ajtóra, családra, barátokra asszociáltunk a szó hallatán, ugyanez a lista most másként hangzik: maszk, fertőtlenítő, távolságtartás, home-office. Az általunk megkérdezett áruházláncok és kisboltok egyetértenek abban, hogy a járvány leküzdéséhez a bevásárlás során is ügyelni kell egymásra.

Nagy Szilvia

20201123 Murony kisboltban a kosarakat fertötlenítik a vásárlók után Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Tescónál elmondták, náluk magától értetődő a higiénés rutin. Az üzleteket – beleértve a kosarakat, bevásárlókocsikat, fogantyúkat és más területeket – a nyitás előtt fertőtlenítik, majd a nap folyamán rendszeresen, fokozott intenzitással takarítják. A pénztárakat és az ott dolgozó munkatársakat plexifallal védik, a távolságtartásra is figyelnek. Arra ösztönzik a vásárlókat, hogy vegyék igénybe az érintés nélküli kártyás fizetést, az önkiszolgáló kasszákat és az úgynevezett scan & shop szolgáltatást, melynek során mindenki közvetlenül saját bevásárlószatyrába pakolhat bevásárlás közben, nem kell az árut a pénztárnál szalagra helyezni.

A muronyi élelmiszerüzletben is naponta többször fertőtlenítenek, még a bevásárlókosarakat is alaposan áttörlik /Fotó: Imre György/

A SPAR kommunikációs vezetője kiemelte, megkülönböztetett figyelmet fordítanak a vásárlóik biztonságára, a vállalat már a járvány kezdetekor megnövelte a fertőtlenítő- és tisztítószer-rendeléseinek mennyiségét.

Az áruházakban nap mint nap rendkívül alapos a takarítás,

kézfertőtlenítő-adagolókat helyeztek ki áruházak bejáratánál, sőt a bevásárláshoz egyszer használatos fóliakesztyűket is biztosítanak. Hozzátették, amennyiben nincs a vásárlónál, ingyen maszkot is adnak. Utóbbi az ügyeletes vezetőtől vagy a biztonsági őrtől kérhető, az INTERSPAR üzletekben pedig az információs pultnál adják.

Az ALDI is kiemelt figyelmet fordít vásárlói és munkatársai egészségének védelmére a pandémiás időszakban. Mint megtudtuk, a koronavírus tavaszi hulláma során az országos élelmiszer-láncok közül

elsőként szereltek fel plexi védőfalat kasszáiknál.

Emellett kézfertőtlenítőket helyeztek el üzleteik bejáratánál, a látványpékségeknél fém fogóeszközzel és gumikesztyűkkel segítik elő a termékek higiénikusabb vásárlását. Az óvintézkedéseket az ALDI a jövőben is fenntartja, szükség esetén pedig további lépéseket vezet be.

– A Lidl a kialakult egészségügyi helyzet kapcsán szintén óvatosságra int, folyamatosan együttműködik a hazai hatóságokkal, követi és betartja az előírásokat – emelte ki Tőzsér Judit. A vállalati kommunikációs igazgató hozzátette, kollégáik számára arcvédő plexit, maszkot és kesztyűt biztosítanak, utóbbit mindenki saját döntése alapján viselheti.

Az áruházlánc fokozott figyelmet fordít a higiéniára,

ennek érdekében külön rendelkezést is hozott, melyeknek részét képezi a bevásárlókocsik és bevásárlókosarak fogantyúinak, a vevőelválasztóknak, a bankkártyatermináloknak és billentyűzeteknek, a kasszáknak, kasszaszalagoknak, kilincseknek, fogantyúknak és egyéb felületeknek a fertőtlenítése. Tőzsér Judit aláhúzta, a takarítás és fertőtlenítés minden nap rendszeres, és speciális, széles spektrumú fertőtlenítőszerrel történik.

A Békés megyei települések kisboltjaiban is számos óvintézkedést vezettek be, védik a vásárlókat és az eladókat egyaránt.

Szegfű Gábor polgármester elárulta, kicsiben szinte minden olyan, mint nagyban: a muronyi élelmiszerüzletben is naponta többször fertőtlenítenek, fokozottan ügyelnek a tisztaságra. A tömeg nem jellemző, de ha többen tartózkodnak egyszerre bent, odafigyelnek a másfél méteres távolság betartására. A pultnál lévő padlót a multikhoz hasonlóan matricázták is, ez segíti a kellő távolságtartást.

A maszkviselést szigorúan betartatják,

a vásárlókat a bankkártyával történő fizetésre ösztönzik készpénzforgalom helyett, így csökkentve a fertőzésveszélyt.

Szegfű Gábor hozzátette, a boltban több, jól látható helyre kifüggesztették a higiénés szabályokra történő figyelmeztetést, amit a helyiek zokszó nélkül tudomásul vettek.

Ha megoldható, ne csúcsidőben vásároljuk meg a holmikat

Karácsony közeledtével az áruházláncok azt tanácsolják, a nagy forgalom elkerülése érdekében senki ne hagyja utolsó pillanatra az ajándékok és az ünnepi menü hozzávalóinak beszerzését, hanem tervezze meg előre és kezdje el időben a bevásárlást. Kérik, hogy a boltokba lehetőség szerint csak egy családtag menjen, ha megoldható, ne a csúcsidőszakban. Fontos, hogy a vásárlók fertőtlenítsék kezüket a bejáratnál, viseljék folyamatosan az orrot és szájat fedő maszkot, tartsák a távolságot. Felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbb áruházláncnál már az online bevásárlás szolgáltatása is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában