Békés megye

2020.11.06. 19:55

Bevásárlással is segít több önkormányzat

A települési önkormányzatok igyekeznek segíteni azoknak, akiknek a járvány miatt karanténba kell vonulniuk. Körképünkből kiderül, hogy amennyiben szükséges, megveszik az élelmiszereket, a gyógyszereket, de telefonos tanácsadást is nyújtanak.

Hírlap-összeállítás

20201106 Elek önkormányzat segít a karanténba szorúlt embereknek a bevásárlásban Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Mezőgyánban jelenleg két háztartásban rendeltek el karantént, ami négy helyi lakost érint, közülük ketten igazoltan koronavírus-fertőzöttek

– mondta el Dani Attila polgármester.

Hozzátette, kérés esetén az önkormányzat segít az alapvető élelmiszerek bevásárlásában – alkoholt és dohányterméket nem vesznek–, illetve a gyógyszerek kiváltásában. A településen eddig fele-fele arányban vannak azok, akik önerőből és a család segítségével oldják meg ellátásukat, illetve azok, akik az önkormányzattól várnak segítséget. Dani Attila elmondta, utóbbiak esetében intézik a bevásárlásokat az adható segélyeket tartalmazó szociális keret terhére.

A településen olyan is előfordult, hogy egy házhoz nem volt bekötve a víz, ezért a kútról történő vízhordásban is segítették a karanténban lévőket.

Eleken a polgármesteri hivatal munkatársai házhoz viszik, amire szükség van /Fotó: Imre György/

Sarkadon elenyésző volt tavasszal, és most is csekély azok száma, akik segítséget kérnek – árulta el dr. Mokán István polgármester, hozzátéve: a karanténban lévőknek általában a rokonok, barátok, szomszédok vásárolnak be, intézik az ügyeket.

Kiemelte,

a helyiek főként anyagi támogatást várnak: például az a család is, ahol mindenki megfertőződött és hamar elfogytak a tartalékok.

A legtöbb megyei településen – így Telekgerendáson is – hirdetményben, vagy szórólapon közzétett telefonszámon jelezhetik az érintettek, ha nem tudják elhagyni az otthonukat és segítségre szorulnak. Az önkormányzat ezután, amiben csak tudja, támogatja a rászorulókat.

Szeghalmon a karanténban lévőknek ételrendeléssel, bevásárlással segít az önkormányzat a szociális ellátórendszeren keresztül.

Kétegyházán is él a telefonszám, amelyen segítséget kérhetnek a helyiek. Dr. Rákócziné Tripon Emese polgármester elmondta,

jelenleg 4-5 háztartás érintett a karanténnal, de az élelmiszerrel, tisztítószerekkel, gyógyszerekkel történő ellátást senki sem igényelte, családon belül megoldják.

Csárdaszálláson tavasszal voltak néhányan önkéntes és hatósági karanténban, az önkormányzat napi kapcsolatban állt velük, de ellátásukat a kistelepülésen is meg tudták oldani az emberek. A bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában most is bármikor segít az önkormányzat, de Nagy Zsoltné polgármester elárulta,

egyelőre ezt senki sem igényelte, nem is tudnak betegről.

Dévaványán Valánszki Róbert polgármester elmondta, a karanténban lévőknek az önkormányzat küld egy nyilatkozatot, amiben a segítségüket kérhetik, emellett a jelenlegi járványhelyzetben néhány napja újra felajánlották az időseknek szóló segítségnyújtást is, eddig azonban senki sem igényelte ezt.

Eleken ketten kértek ételt, mások a tesztről érdeklődtek

Még tavasszal hoztak létre egy zöld vonalat Eleken is, melyen keresztül a városvezetés a mai napig fogadni tudja a lakosság kéréseit: – Akit a hatóság járványügyi megfigyelés alá helyez, nem hagyhatja el otthonát, de ez idő alatt segítségre – például bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra, étel biztosítására – van szüksége, a polgármesteri hivatal munkatársainak tud jelezni az ingyenesen hívható telefonszámon, vagy a titkárság e-mail címén – tájékoztatta hírportálunkat Szelezsán György.

A polgármester kiemelte, nemcsak a karanténban lévőknek biztosítják ezt a lehetőséget, hanem a 65 éven felülieknek, és azoknak is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak gondoskodni önmagukról. Hozzátette, tavasszal jóval többen keresték őket a zöld vonalon keresztül, most csupán naponta 1-2 hívás érkezik be hozzájuk. Legutóbb az étel biztosításában segítettek a helyi konyhával együttműködve. Sokan azt kérdezték, hogyan lehet tesztet igényelni, őket a háziorvosukhoz irányították.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában