Galériával / videóval

2020.11.23. 17:24

Békéscsabára és Gyulára megérkezett, Békésen pedig már díszítik a karácsonyfát

Közeledik és hétvégén már meg is „érkezik” advent első vasárnapja. Megyénk több helyén ennek megfelelően már felállították, valahol fel is díszítették a település karácsonyfáját.

Licska Balázs - Papp Gábor

20201123 Békéscsaba Megérkezett az idei városi karácsonyfa fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Békéscsabán hétfő délelőtt egy méretes szállítmány részeként érkezett meg a karácsonyfa a város főterére, a városháza elé, ahol egy daru segítségével emelték be az örökzöld növényt a talpba.

A hagyományokhoz híven a Szent István teret díszítő karácsonyfát idén is egy békéscsabai család ajánlotta fel a város számára – közölték a megyeszékhely önkormányzatánál. A mintegy hat méter magas fenyőt a tervek szerint 350 csillogó, fehér és ezüst dísz, valamint további – meglepetésnek mondható – látványelemek ékesítik majd.

Kamion hozta meg a közel hat méter magas tűlevelűt /Fotók: Bencsik Ádám/

Azt korábban közölte hírportálunk érdeklődésére Szarvas Péter, hogy idén a koronavírus-járvány miatt a szokásos adventi programokat nem rendezik meg, mint ahogy a karácsonyi vásár is elmarad, erről a polgármester még a vonatkozó kormányrendeletek megszületése előtt döntött.

Ennek ellenére igyekeznek a város közterein megteremteni a hagyományos adventi, karácsonyi hangulatot. A városháza mellett Békéscsaba frekventált utcái is a szokásos módon ünnepi fényben ragyognak majd.

A Blattner-díjas Lenkefi Zoltán, a Napsugár bábszínház igazgatója által megálmodott betlehemet ugyancsak kihelyezik a Szent István térre, valamint a családok örömére egy meglepetéssel is készülnek: kitesznek egy, az ünnep hangulatához illő látványelemet, ahol kicsik és nagyok egyaránt emlékezetes fényképeket készíthetnek.

 

Békésen múlt héten állították fel a város idei karácsonyfáját az önkormányzati tűzoltóság szakemberei a településközpontban. A mintegy 8-9 méter magas fenyőt Jakab Ilona ajánlotta fel, az több évtizeden keresztül állt Bocskai utcai udvarán.

Hétfőn már el is kezdték feldíszíteni a fát. Elsőként a díszvilágítás került fel a fenyőre, majd a Serfecz Dávid által készített mintegy száz dísz.

– Az elemek angyalkát, szívecskét, csillagot mintáznak – árulta el az asztalos végzettséggel is rendelkező fiatalember, aki önként vállalta a feladatot, és mintegy 30 óra munkával, 5-6 nap alatt készítette a díszeket. Mint mondta, arra törekedett, hogy az elemek egységes stílusúak legyenek, és természetesen kellemes, adventi hangulatot sugározzanak a helyiek és a Békésen áthaladók számára. A díszek anyaga tartós XPS hőszigetelő.

Már a díszítik a fenyőfát Békés főterén /Fotók: Imre György/

Serfecz Dáviddal nem csak a közelgő advent, hanem a Télapó kapcsán is váltottuk pár szót, hiszen évek óta ő a város ismert Mikulása.

– Természetesen az idei év más lesz mint a korábbiak. Oktatási-nevelési intézményekbe, iskolákba, óvodákba idén nem megyek, nem is mehetek – árulta el. – A megfelelő óvintézkedések mellett azonban családokhoz természetesen idén is eljutok.

Érdekesség, hogy bár még mintegy két hét van hátra Mikulásig, Dávidot máris több mint húszan kérték meg, hogy lepje meg a gyerekeket.

Gyulán hétfőn két helyen is felállították a városi karácsonyfákat. A Kossuth téren a Károlyi Marianna (Madarász köz) által felajánlott 30 éves ezüstfenyő szolgálja az adventi, majd a karácsonyi hangulatot. A Harruckern téren Papp László Veres Endre utcai felajánlása ékesíti a belvárost, míg az Apor téren Dézsi János (Bercsényi utca) által adományozott lucfenyő fogja keddtől erősíteni az ünnepvárást. Mint azt Szászné dr. Várkonyi Adrienn főkertésztől megtudtuk, összesen tizennyolc felajánlás érkezett az idei évben.

A díszvilágítás tulajdonképpen már felkerült a helyére. Ahogy megírtuk, a Vértanúk útján 14 karácsonyfa motívumot helyeztek el. A Szent Miklós Parkban tizenhat hópihés csúcsdísz teremti majd meg az ünnepi hangulatot. A Kossuth utcán a várkert bejáratáig „Vitorla” motívumos” díszek ékesítik a területet.

A Megyeház, a Városház utcában, a Hétvezér utcában, Petőfi téren, és a Harruckern téren, illetve a Várkertben hópihék díszítik a területet. Emellett a belváros nagyobb terein fényfüzérek kerültek a fákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában