Múltidéző

2020.11.21. 08:47

Békéscsaba múltjába vezetnek vissza a régi fotók II.

Ezen a héten ismét az antikfoto.hu Békéscsabáról szóló képeiből válogattunk. Ha Önnek is vannak olyan régi felvételei, amit szívesen megosztana másokkal, küldje el leírással együtt a [email protected] címre!

G. Cs.

 

1920 – Békéscsaba. Katonai felvonulás a Városháza előtti téren. A közel egy éven át tartó román megszállás után a város átadása-visszavétele 1920. március 20-án kezdődött, a látványos ünnepséget pedig április 7-én tartották.

Ez a kép az 1930-as évek környékén készült és Zlehovszky Jánost örökíti meg, akinek autókarosszéria és kocsigyártó üzlete volt. A békéscsabai iparos 1925-ben indította vállalkozását és szórófényezést is vállalt. Békés megye első ilyen üzeme a már ötven embernek munkát adó Zlehovszky György és Fiai Kocsigyár volt, mely 1884-ben indult és közel 30 éven át működött egészen 1926-ig, amikor is az üzem leégett.

Békéscsabai üzlet az 1940-es években. Ha valaki felismeri a képen szereplőket és tudja hol készült a kép, az írjon nekünk!

A békéscsabai vasútállomás az 1950-es években egy hideg, téli napon.

Lányok-asszonyok pihennek meg egy pillanatra a békéscsabai cserépgyárban – téglapakolás közben. A kép az 1950-es években készült.

Főtéri pillanatkép 1955-60 között.

Családi ház építése Békéscsabán. A fotó 1960. május 19-én készült.

Plakátoló munka közben 1965 októberében. A hirdetmények tanúsága szerint ekkor tartották az Országos Múzeumi Hónapot, ekkor mutatták be az Igazság pillanata című olasz-spanyol filmdrámát, ekkor csapott össze a Szalvai KSE és a Békéscsabai MÁV csapata egy bajnoki labdarúgó-mérkőzés keretében és ekkor rendezték meg a súlyemelők országos bajnokságát Békéscsabán. Plusz érdekességként: néhol még ma is találkozhatunk a kép jobb alsó sarkában látható virágládákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában