forgalmas úttest

2020.10.08. 19:44

Zebrát kérnek Csabán a Gyulai út végére

Halálra gázolt egy teherautó szerdán Békéscsabán, a Gyulai úti körforgalomban egy biciklist. Ez az eset is rávilágított arra a problémára, hogy a Gyulai úton, a városi sportcsarnoktól kifelé nincs zebra, így pedig nem igazán biztonságos az átkelés az úttesten.

Licska Balázs

20201007 Békéscsaba 44 ES számú főút Békéscsabai szakaszánál halálos baleset Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Bár a Gyulai úton, a városi sportcsarnoktól kifelé van bicikliút végig, a körforgalomig, járda csak egy szakaszon található. Zebra pedig egyáltalán nincs, sem a Trófea utcánál, a CsabaPark bejáratánál, sem a Körte sori kereszteződésnél lévő autóbusz-megállóknál, sem a körforgalom környékén, így járókelőként, kerékpárosként bonyolult eljutni a benzinkút felé.

A szerdai halálos baleset világított rá erre a problémára, és a közösségi portálon, egy békéscsabaiakat tömörítő csoportban rengeteg hozzászólást váltott ki a téma. Többen jelezték, hogy a Gyulai úton a kérdéses területeken szükség lenne zebrára, kijelölt gyalogos-átkelőhelyre, és hogy nemcsak járókelőként, hanem biciklisként is mondhatni életveszélyes átkelni az úttesten.

A szerdai, Gyulai úti körforgalomban történt halálos baleset is rávilágított a problémára /Fotó: Imre György/

Bár a Gyulai út az országos közúthálózat része, a gyalogos-átkelőhelyek megvalósítása az önkormányzat feladatkörébe tartozik, neki kell kezdeményeznie a beruházást a megyei kormányhivatalnál – írták lapunk kérdésére a Magyar Közút Nonprofit Kft.-nél.

A lehetséges helyszín kiválasztása során egyeztetni kell az engedélyezésben részt vevőkkel, így a közlekedési hatósággal, a közútkezelővel, a rendőrséggel. Sőt, a tervezés során figyelni kell arra is, hogy nemcsak az útburkolati jeleket kell felfesteni és jelzőtáblákat kell kipakolni, hanem egyéb feltételeket is biztosítani kell: emelt szintű közvilágítást, járdakapcsolatot. Ezután engedélyezési tervet kell benyújtani a közútkezelőhöz. A létesítmény kijelölését a kormányhivatal engedélyezheti.

Szarvas Péter polgármester elmondta: ahhoz, hogy megteremtsék a biztonságos közlekedés feltételeit, szükség lehet a Gyulai úton gyalogos-átkelőhely létesítésére, tekintettel arra, hogy a környéken jelentősen megnövekedett a gyalogos és autós forgalom, valamint a legközelebbi zebra is több száz méterre található. Városvezetőként a lakosok biztonságát tekinti elsődlegesnek, ezért egyeztet majd a kérdésben a közútkezelő vezetőivel.

A városi közgyűlés ülésén is felmerült év elején, hogy több helyen lenne érdemes Békéscsabán zebrát létesíteni – akkor egyébként a Gyulai út nem került szóba. Szarvas Péter polgármester korábban lapunknak elmondta, a tervezés és az engedélyeztetés 300-500 ezer forintba kerülhet, de a járulékos költségekkel egy-egy gyalogos-átkelőhely kialakítása a 1,5-2 millió forintot is elérheti.

És bár a laikus számára egyszerűnek tűnhet egy-egy zebra létesítése, nem elég egy vödör festék, meg kell felelni több előírásnak. Például csak olyan helyen lehet kijelölni gyalogos-átkelőhelyet, ahol a járókelőket a járművezetők – napszaktól függetlenül – legalább 50 méterről felismerhetik. Megfelelő járdacsatlakozást ugyancsak ki kell alakítani, és a zebra mindkét végéhez járdának kell vezetnie. A megfelelő megvilágításról szintén gondoskodni kell.

Ha nincs zebra, bárhol átmehet az úttesten

A KRESZ szerint a gyalogos az úttesten a zebrán kelhet át. Ha pedig az a közelben nincs, akkor lakott területen belül útkereszteződésnél, a járda meghosszabbított vonalában, valamint például autóbusz-megállóknál; továbbá egyéb helyen bárhol átmehet az aszfaltcsíkon. A Trófea utca még lakott területen belül van, ám nincs járda; az autóbusz-megálló pedig már lakott területen kívül található.

Kerékpárosként sincs könnyű helyzetben az, aki a benzinkút felől jönne a város irányába. A körforgalom környékén valahogy át kell kelnie az úttesten, hogy eljusson a bicikliútig. Ám tilos a kerékpárosnak lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni – tehát a Gyulai útról nem kanyarodhat be a Körte sorra. A bicikliről le kell szállnia, és azt tolva kell az úttesten áthaladnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában