megoldás

2020.10.09. 11:29

Sokan használják illegális lerakónak a szelektív szigeteket Gyulán

Egyre több megyei településen válik kérdőjelessé a szelektív hulladékgyűjtő szigetek jövője. A létesítményeket nagyon sokan illegális hulladéklerakóként használják, lomokat, kommunális szemetet, sőt még dögöt is elhelyeznek ott. Gyulán újabb lépéseket tettek a helyzet megoldása érdekében.

Papp Gábor

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén Vigné Fábián Diána (Városbarátok) önkormányzati képviselő hívta fel arra a figyelmet, hogy Ajtósfalván, a kihelyezett szelektív kuka körül borzasztó a látvány. Mint elmondta, a legtöbb ház portáján van sárga kuka, és biztosan nem a helyiek okozzák a gondokat.

– A rengeteg szemetet látjuk nap mint nap, amikor hazamegyünk, de az is látja, aki vonattal jön Gyulára, turisták, az osztálykirándulás idején hozzánk érkező diákok, mindenki – fogalmazott. Jelezte, szeretnék, ha a szelektív sziget megszűnne, szeretnének tiszta, szép környezetben lakni.

Fotó: shutterstock.com

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre kiemelte, a szigetek megszüntetéséről minden esetben a képviselő-testületnek kell döntenie. A problémával kapcsolatban általánosságban elmondta, amennyiben a szigeteket rendeltetésszerűen használják, és az kerülne bele, amire létrehozták, nem lennének gondok.

– Ehelyett azonban egyre gyakrabban biológiai hulladékot, nem egyszer állati tetemeket is dobnak bele, sokan pedig a szigetek környezetét illegális szemétlerakóként használják – folytatta a gondolatot. – Törött babakocsi vagy rossz fotel is került már a konténerek mellé. Az Ajtósfalván kialakult körülményekkel kapcsolatban elmondta, ott is hasonló a helyzet. Bár csak hetente egyszer kellene, komoly anyagi ráfordításokkal már háromszor ürítik a szigeteket, ám szinte egy óra múlva ugyanaz a szörnyű kép fogadja az arra járókat. A szelektív gyűjtés értelme is elvész.

A szakember kérdésünkre kifejtette, Gyulaváriban is hasonló volt a helyzet, ám ott megszüntettek három szigetet, illetve a Csabai úton is ezt tették.

– Furcsa módon ezzel az illegális lerakók, a szemétkupacok is eltűntek. Hosszú távon a szelektív szigetek megszüntetése lehet a megoldás, a sárga kukákkal már egyébként is működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a városban – tette hozzá. – Egyedül az üvegek gyűjtésére kell majd konténereket kihelyezni, mert az nem kezelhető ezen a módon.

Szabó Károly, Gyulavári önkormányzati képviselője kezdeményezte a településrészen a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetését.

– Sajnos a lehetőséget sokan nem arra használták, amire ki lett találva – mondta lapunknak. – A létesítmény sokáig jól működött, az utóbbi időben azonban a legtöbben már abszolút nem tartották be az előírásokat. A környék olyanná vált, mint egy szeméttelep. Még döglött állatokat is dobtak ismeretlenek a konténerekbe, de építési törmeléket is hordtak oda. Nem is csoda, hogy a lakókat irritálta és zavarta a látvány, valamint a szag. A közelben élők kérték, hogy mindenképpen szüntessék meg a szelektív szigeteket. Ez két hónapja meg is történt, a tapasztalatok pedig jók, nincs már illegális lerakás, amit egyébként jó eséllyel nem is a helyiek okoztak.

– Bízunk abban, hogy a kedvező változások hosszú távon megmaradnak – tette hozzá a képviselő.

Meg fogják szüntetni a szigeteket

Dr. Görgényi Ernő polgármester lapunknak elmondta, önkormányzatuk elkötelezett a szelektív hulladékgyűjtés mellett.

– A város úttörőnek számított a szelektív szigetek kialakításában, ugyanakkor a hulladékgazdálkodás fejlődése, a házhoz menő szelektív lakossági hulladékgyűjtés, a sárga kukák bevezetése óta a legtöbb helyen már nincs szükség ezekre a létesítményekre – tette hozzá. – A szelektív szigetek ugyanakkor egyre több környezetvédelmi problémát okoznak, néhányan oda nem illő dolgokat helyeznek el a konténerekben, vagy mellettük, ami joggal bosszantja a közelben élőket. Az önkormányzat éppen ezért fokozatosan megszünteti majd ezeket a szelektív szigeteket. A lakótelepek környékén egyelőre ennek nincs meg ennek a lehetősége, így ott még maradni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában